belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Zöldülő klímák a Föld napján

A nemzetközi Föld napja (április 22.) alkalmából a Panasonic bejelentette, hogy olyan klímaberendezéseket fejleszt, amelyek használat közben nem károsítják az ózonréteget.

 

A Föld napja kezdeményezés azzal a céllal indult útjára 1970-ben az Egyesült Államokból, hogy arra buzdítsa az embereket, hogy tegyenek az ipari szennyezés, az üvegházhatás, az ózonlyuk növekedése és a globális felmelegedés ellen. Ez utóbbi hatását a saját bőrünkön is érezhetjük, hiszen évről-évre egyre forróbbak a nyarak, amelyeket és egyre nehezebb klímaberendezés nélkül átvészelni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mivel hűtjük otthonainkat!

A klímaberendezésekre vonatkozóan az EU az úgynevezett F-gáz rendeletében külön szabályozza az ezekben használt hűtőközegek kérdését. A rendelet kötelezően előírja az eddig alkalmazott fluor tartalmú, üvegházhatású gázok helyett más, környezetbarát közeg használatát. Bár az átállásra 2030-ig van lehetőség, a Panasonic úgy döntött, hogy már most a tettek mezejére lép. Ezért alkották meg a környezetbarát R32-es hűtőközeget, amely egyszerűen feltölthető, környezetkímélő és energiatakarékos. Az új anyag 100 százalékos tisztaságú, így újrahasznosítása és újrafelhasználása egyszerűbben megoldható. Az új megoldás az ózonréteg vastagságát nem befolyásolja és az eddig használt gázokhoz képest 75 százalékkal kisebb hatással van a globális felmelegedésre. A gazdaságos működést mutatja az a tény, hogy az R32-ből 30 százalékkal kevesebb szükséges, mint a hagyományos anyagokból, illetve az, hogy szélsőséges időjárási körülmények között kevesebb energiát fogyaszt, mint az eddig használatos közegek.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam