belépés / regisztráció
2020. november 26. csütörtök
Aktuális lapszám

XIX. Épületgépészeti Szakmai Napok Debrecenben

A Debreceni Egyetemen 2013. október 10-11-én rendezték meg a XIX. Épületgépészeti Szakmai Napokat. A rendezvény a TÁMOP-4.2.2.A-1 11/1/KONV-2012-0041 DENZERO projekt (Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával) támogatásával jött létre.

 

A program négy fő részre tagozódott:

 • plenáris ülés október 10-én délelőtt,
 • a cégek október 10-i kiállítása,
 • a „Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával” szekció keretében cégek előadásai október 10-én délután,
 • ugyanazon témával október 11-én négy szekcióban szakmai előadások.

A plenáris szekcióban a Debreceni Egyetem főépületében elhangzott 5 közérdekű, nagy érdeklődést kiváltó előadás:

 • Dr. Szűcs Edit Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, dékán: A Műszaki Kar szerepe a regionális és az országos mérnökképzésben,
 • Dr. Peredy Péter főosztályvezetőhelyettes Nemzeti Innovációs Hivatal: A KFI Stratégia tudás- és technológia építés programja,
 • Tóth Tamás, főosztályvezető, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal: Magyarország energiafogyasztása, a megújuló energiaforrások helyzete,
 • Dr. Dr. hc Gudni Jóhannesson, vezérigazgató, Izlandi Nemzeti Energiahivatal: Izland energiastratégiája.
 • Dr. Nádor Annamária, tudományos főmunkatárs, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet: Magyarország geotermális potenciálja és lehetőségei.

Október 10-én délután rendezték meg a Debreceni Egyetem Főépületének X. termében a szakmai előadásokat tartalmazó szekciót, amelynek keretében a TA Hydronics, a Schako, a Nilan, a Kamleithner és a Danfoss cégek színvonalas előadásai mellett Baumann Mihály és Csiha András élvezetes izlandi beszámolóját hallgathattuk meg. Október 11-én a Debreceni Egyetem Műszaki Kar új impozáns laboratóriumi épületében, 4 ülésszak keretében 20 tudományos előadás hangzott el.

Két-két előadó a Padovai Egyetemről (Olaszország), illetve a Kolozsvári Műszaki Egyetemről, egy előadó a Szlovák Műszaki Egyetemről (Pozsony) jött előadást tartani. A Debreceni Egyetem oktatói, kutatói mellett, akik az egyetem több Karáról érkeztek, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szent István Egyetem oktatói is képviseltették magukat a konferencián. A konferencia hivatalos nyelve az angol volt, szinkrontolmácsolással.

További öt, a konferenciához kapcsolódó eseményt kell külön kiemelnünk:

a) Az Egyetem főépületében rendezett kiállítás, amelyen 50 épületgépész, 20 villamos mechatronikai és 10 gépészeti cég vett részt, bemutatva korszerű termékeit.

b) A Szakdolgozati díjak átadása, melynek során

Kamleithner-Budapest Kft. szakdolgozati díjat kapott:

 • Szodrai Ferenc végzett Létesítménymérnök MSc (Épületgépészet szakirány) hallgató: Kórház műtő és laboratórium tisztatér technológiája című dolgozatáért (Témavezető: Csáky Imre).

Rosenberg Hungária Kft. szakdolgozati díjat kapott:

 • Marián Andor végzett Gépészmérnök BSc (Épületgépészeti szakirány) hallgató: Szellőztető rendszerek akusztikai vizsgálata című dolgozatáért (Témavezető: Csáky Imre).

Az Építéstudományi Egyesület Diploma Díj pályázatán Épületgépész témakörben:

 • Szép Tamás végzett Gépészmérnök BSc (Épületgépészeti szakirány) hallgató: Hibrid hőszivatytyús fűtési rendszerek műszaki és gazdaságossági kérdése című dolgozatáért (Témavezető: Dr. Kalmár Ferenc) 1. díjat nyert.
   
 • Krakkó Béla végzett Létesítménymérnök MSc (Épületenergetika) hallgató: Építő- és szigetelőanyagok hőtechnikai vizsgálata című diplomamunkája jegyzőkönyvi dicséretben részesült (Témavezető: Dr. Lakatos Ákos). Ezen Díjak átadásáról az ÉTE rendelkezik!

A diplomadíjak mellett örömteli hír a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék és az egész szakma számára, hogy a „Nemzeti Kiválóság” program keretében, Eötvös Lóránd Kutatási ösztöndíjat nyert Gyulai Zoltán II. éves Létesítménymérnök MSc (épületgépészeti szakirány) hallgatónk. Az ösztöndíj egy évre szól.

c) Ki kell emelnünk az ülések – beleértve a plenáris- és szekcióüléseket egyaránt – nagy látogatottságát a hallgatók részéről, ami a jó szervezést is dicséri (első nap kb. 1000, második nap kb. 150 résztvevő).

d) Október 10-én este a Debreceni Egyetem Aulájában operett előadást és nagyon színvonalas fogadást rendeztek.

e) Végül meg kell említenünk a konferencia színvonalas „Proceedings” kiadványát.

Dr. Bánhidi László
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Szabó János
M.Sc., doktorjelölt
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A szerzõ egyéb cikkei:

  Differenciált hőkomfort elemzése klimatizált terekben
  Klimatizálás energiatakarékosan, gazdaságosan
  Klimatizált terek komfortjának minősítése

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam