belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

VI. Szolár konferencia – A napenergia szektor hazai kiemelkedő eseménye

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség immár 6. alkalommal szervezte meg éves konferenciáját, melynek helyszíne a Hungexpon a Construma-Reneo kiállítás volt. Az eseményt a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági vezetője, Körösi Csaba igazgató nyitotta meg.

 

Az MNNSZ elnöke, Kiss Ernő „Napelempiaci robbanás” című előadásában értékelte a hazai napelem szektor aktuális helyzetét. Az elmúlt évben hazánkban lezajlott hatalmas fejlődés sok nehézség közepette jött létre. Az eddigi napelemes beruházásokat sújtó terhek, mint pl.: a világ legmagasabb, 27%-os ÁFA kulcsa, az EU egyik legalacsonyabb bruttó lakossági villamosenergia ára, kiegészítve a kiemelkedő mértékű napelemes termékdíjjal, ami szintén a világon legmagasabb. Sok nehézséget és költségnövekedést okoz a 2015 óta hatályos OTSZ, amely a világon egyedülálló módon tűzeseti leválasztó kapcsoló kötelezettséget ír elő a napelemes rendszereknél. A törvényalkotó 2017. április 1-jétől az új telepítésű, háztartási méretű napelemes kiserőművekre új teljesítménydíjat vezetett be a 4 kW feletti HMKE (<50 kW) rendszerekre – melyek átlagos teljesítménye egyébként 8,4 kW –, a díj mértéke pillanatnyilag havi 0 Ft/kW. Az elmúlt évben komoly károkat okozott a hektikus támogatási ígéretek, programok bejelentése, ami a lakossági és kisvállalati beruházások többségét elhalasztotta. A lakosság részére az „Otthon melege” pályázatban 2017 augusztusában nyílt meg a támogatási lehetőség mindössze 2,7 milliárd forintos kerettel, ami néhány perc alatt ki is merült. Az ilyen és hasonló csekély forrású programok folyamatos kommunikációja – „az ingyen pénz lehetőségének lebegtetése” – hatalmas károkat okoznak a hazai vállalkozásoknak, és a költségvetésnek, ugyanakkor erősítik a szürkegazdaságot, illetve a határon túlról dolgozó vállalkozásokat. A „szlovák előny”, a környező országok sokkal alacsonyabb ÁFA-kulcsa és a termékdíj mentesség ∼10% árelőnyt jelentenek a magyar adókat megfizető, törvénytisztelő vállalkozásokkal szemben, ez pedig sok cégnek okozta a vesztét az elmúlt években.

Az évről évre duplázódó hazai napelemes piac igazi robbanásszerű fejlődése egy törvényalkotói szigorításnak köszönhető: 2016. december 31-ig lehetett benyújtani a régi KÁT (Kötelező Átvételi Támogatási árrendszer) feltételei szerint. 2017. január 1-jétől a korábbi 25 éves lehetőséggel szemben mindössze 12 év 7 hónapban maximálta a törvényalkotó a támogatott átvétel időtartamát, és még számos ponton változott, szigorodott a rendszer. További részletek az mnnsz.hu oldalon olvashatók. A szigorítások következtében csak december hónapban 2500 db napelemes kiserőműre nyújtottak be a vállalkozások igénybejelentést. Egyegy ilyen erőmű ∼500 kW teljesítményű, így összesen 1,25 MWp csak ezen kapacitások összessége, elsősorban beruházói forrásokból. A tényleges megépítést nehezítik azonban mind a bürokrácia, mind a szinte hetente változó jogszabályi környezet. Egyes hálózati osztályok több hónapos késedelemmel adnak ki – a korábban egyébként díjtalan, de az idén januártól már 135.000 forint + ÁFA/kiserőmű illeték megfizetése mellett – igénybejelentésekre választ, amely gyakran nemleges. A KÁT határozatok alapján meghatározott, korábban 3 éves építési lehetőség lecsökkent 1 évre, és idén januártól 6 hónapban korlátozták a beruházás helyszínének módosítási lehetőségét is, így számos erőmű beruházás fog kicsúszni az építési lehetőségből csak a szigorítások miatt.

Pedig hazánk befektetői források segítségével a paksi beruházással vetekedő léptékű villamosenergia-termelő beruházást valósíthatna meg, csökkentve a villamosenergia- importot a legdrágább csúcsidőszakokban, munkahelyek ezreit teremtve meg a hazai megújuló energiaiparban, amely a világon a legdinamikusabban fejlődik. Csak az elmúlt évben az összes EU villamosenergia-termelő beruházás több mint 90%-a volt megújuló alapú, elsősorban szélés napenergia – ideje lenne a hazai lehetőségek kihasználásának is! A teljes konferencia és az előadások megtekinthetők a www.mnnsz.hu/6-szolar-konferencia/ oldalon.

Kiss Ernő
MNNSZ elnök

A szerzõ egyéb cikkei:

  Mennyiért sütött (süthetett) a Nap Magyarországon 2016-ban?
  A napnál világosabb
  Debreczeni Mihály emlékének
  Beszámoló a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség 2013-as évéről

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam