belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

Ventilátorok EC hajtással

Az egyre szigorodó európai szabályozásoknak köszönhetően az elektromotor-gyártók is rákényszerülnek a magasabb hatásfokú berendezések el?állítására. A rendeletek több lépcsőben növelik a minimálisan elérendő hatásfok-értékeket, melyeket minden európai gyártónak be kell tartania.

 

Az egyre szigorodó európai szabályozásoknak köszönhetõen az elektromotor-gyártók is rákényszerülnek a magasabb hatásfokú berendezések elõállítására. A rendeletek több lépcsõben növelik a minimálisan elérendõ hatásfok-értékeket, melyeket minden európai gyártónak be kell tartania.

Aventilátorgyártók egyes területeken már jó ideje – a piac önszabályozó hatására – a legkorszerűbb hajtástechnikát alkalmazzák. Ilyen terület például a lakásszellőztető berendezések, ahol a tulajdonos és az üzemeltető általában egy és ugyanaz, így a beruházási költség mellett ugyanolyan fontos szempont az üzemeltetés költsége. Ezen felül, ebben az alkalmazásban kiemelten szükséges a jó hatásfok megtartása szabályozott üzemben, mivel több, mint 80%-ban nem a névleges teljesítményen működik a berendezés.

A Helios ventilátorgyár minden általános ventilátor típusánál elérhetővé tette a leghatékonyabb EC hajtástechnológiát, így Európában egyedülállóan széleskörű kínálattal biztosítja, hogy felhasználói a korszerűbb megoldásokat alkalmazzák (1. ábra).

EC hajtású ventilátorok

Az EC hajtástechnológia lényege, hogy a hagyományosan elterjedt AC motortól eltérően az egyik tekercselést felváltja egy állandó mágneses rész, a forgást adó mágneses mezőt pedig elektronika állítja elő a meglévő tekercs segítségével. A tekercselés lecserélésével annak örvényáram-veszteségét megspóroltuk, így már névleges teljesítménynél is 15–20%-al takarékosabb az EC motor. Szabályozott üzemben tovább nő a különbség, hiszen az AC gépek szabályozásakor a "csúszása" nő, így a hatásfoka rohamosan romlik. Ezzel szemben az EC hajtás a teljes fordulatszám-tartományban szinte állandó, magas hatásfokkal dolgozik (2. ábra).

Hatásfokok

Előny a felhasználónál: egyszerű szabályozhatóság. Az EC hajtású gép mindig tartalmazza az elektronikát, amely a kommutálást végzi, de éppen ezért a fordulatszám szabályozása is könnyű. Csupán az elektronikát kell utasítani, hogy más ütemben adjon feszültséget a tekercsekre. Mivel a teljesítményszabályozás eleve beépített, a vezérlőjel akár egy egyszerű potenciométer is lehet, a több kW-os gépek esetén épp úgy mit a 125 Wos ventilátoroknál. Az EC ventilátorok igazi ereje a szabályozott üzemben van, ahol a hagyományos hajtások növekvő veszteségeivel (slip növekedése) és csökkenő hatásfokával szemben az EC gépek változatlanul jól teljesítenek. Így érthető, hogy egyes típusoknál a hagyományos és az EC verzió között akár 65–70 % különbség is van, így kiemelkedő megtakarítás érhető el, ami jelentősenlecsökkenti a megtérülési időt.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam