belépés / regisztráció
2021. február 28. vasárnap
Aktuális lapszám

Védekezzünk a szén-monoxid ellen!

A fűtésszezon kellős közepén vajon megfelelően működik a tüzelőberendezésünk, tisztában vagyunk azzal, hogy a rendszeres karbantartás, egy szén-monoxid-érzékelő életet menthet? A Honeywell friss felmérése szerint a lakosság 98%-a nagyon jól tudja, hogy a tüzelőberendezések okozta szén-monoxid-szivárgás kockázattal jár, mégis csak az emberek fele végzi el rendszeresen berendezéseinek karbantartását, és csak töredékük szerel fel szén-monoxid érzékelőt.

 

A felmérést egy sajtótájékoztató keretében mutatták be, ahol elhangzott, hogy annak ellenére, hogy Magyarországon a lakások 64%-ában vannak tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezések, amelyek szén-monoxid-szivárgást idézhetnek elő, a lakóingatlanok tulajdonosai nem sokat tesznek azért, hogy elhárítsák a veszélyt. A Honeywell friss kutatása szerint csak a megkérdezettek 49%-a végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-a szerelt fel szén-monoxid-érzékelőt a lakásában. Az is kiderült, hogy az emberek 12%-a úgy véli, hogy szag alapján képes észlelni a szivárgást, a szén-monoxid azonban szagtalan, íztelen gáz. A megkérdezettek 25%-a mondta továbbá azt, hogy otthonában semmilyen óvintézkedést nem tesz a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében. Ezek nagyon szomorú számok annak ellenére, hogy a lakosság igen nagy része tájékozott a kockázatokat illetően. Az emberek 98%-a állította azt, hogy tisztában van a tüzelőberendezések okozta szén-monoxid-szivárgás potenciális veszélyeivel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság becslése szerint évente közel 10-15-en szenvednek halálos szén-monoxid-mérgezést és hozzávetőlegesen 200-300 súlyos mérgezési eset történik. Ezért tehát életmentő, hogy egészen biztosan mindent megtegyünk a szén-monoxid mérgezés elkerülése érdekében!

„A legtöbb baleset fokozott légzárású nyílászárók cseréje után történik, nyílt égésterű tüzelőberendezés megtartása mellett. Ha tehetjük, cseréljük le tüzelőberendezésünket zárt égésterűre! Biztosítsuk épületünk megfelelő légellátását! Csak szellőzővel ellátott nyílászárókat építsünk be és ne üzemeltessünk nagy teljesítményű szag- és páraelszívókat nyílt égésterű tüzelőberendezések közelében! Ne használjunk egy légtérben szilárdtüzelésű kályhát/kandallót és nyílt égésterű gázkészüléket! Ha már nyílt égésterű tüzelőberendezés mellett fokozott légzárású nyílászárókat építettünk be, először oldjuk meg a lakás folyamatos és kielégítő szellőztetését, vizsgáltassuk meg a kéményünket, és a gyártó ajánlása szerint tartassuk karban tüzelőberendezésünket!” – hívta fel a figyelmet Stieber József, levegőtisztaság-védelmi szakértő.

Megnövelhetjük védelmünket szén-monoxid-riasztó beszerzésével és beüzemelésével, amely az előbbiekben felsorolt intézkedések hiányában csak tüneti kezelést jelent.

A szén-monoxid riasztó berendezés kiválasztása és használata

Nagyon fontos a riasztó berendezés megfelelő kiválasztása, ugyanis az EU felmérése alapján az uniós piacon megtalálható CO-riasztók 50%- a nem megfelelő működést produkál. A BM OKF és a Fogyasztóvédelem októberi bejelentése alapján az általuk bevizsgált készülékek 90%-a nem felelt meg az előírásoknak. Bár a 2012 évi XC. törvény által kötelezően előírt beépítési helyekre a 12/2014 BM rendelet alapján csak az EN 50291-1:2010 szabvány követelményeit kielégítő CO-riasztók alkalmazhatók, egyéb szabályzók hiányában, a kereskedelemben sajnos továbbra is megtalálhatók lesznek azok a termékek, amelyek még a minimális követelményeket sem elégítik ki. Éppen ezért erősen ajánlott a BM-rendeletnek megfelelő termékkörből választani.

Ahogy azt Stieber József mondta, mivel a szén-monoxid a levegővel közel azonos sűrűségű, így eljut a természetes huzattal a lakás legtávolabbi pontjába is, ezért a készüléket ne a mennyezet közelébe, hanem kb. 150 cm magasan helyezzük el, a gázkészüléktől 100…150 cm vízszintes távolságba! Ha elemes készüléket veszünk, akkor abból két darabot vásároljunk: egyet tegyünk a tüzelőberendezés felállítási helyiségébe, egyet pedig a lakószobába (150 cm magasságba), hogy biztosan észleljük a jelzését.

„Szén-monoxid vészjelzőink a BSI Group, független minősítő intézet tanúsítványával rendelkeznek.” – tette hozzá Bognár Gábor, a Honeywell Épületgépészeti Szabályozástechnika és Tüzeléstechnika (ECC) üzletágának magyarországi értékesítési vezetője. „A mi érzékelőnk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által 2014 elején elvégzett teszteken is megbízhatóan teljesített. Bevizsgált termékeink tehát segítenek megóvni a lakástulajdonosokat és családjaikat a szén-monoxid-mérgezéstől.”

Frész Zsuzsa
szerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  „Made in Holland” – A jövőre készen
  Termosztáttal a hatékonyabb fűtésért
  Levegőminőség javítása cserépkályhákkal és kandallókkal
  Még lehet jelentkezni a brnói MSV vásárra
  Újra BAU Münchenben: 2017. január 16-21.
  Új márka a légkondicionáló piacon

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam