belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

V. Ipari és Technológiai Szakmai Nap

A 25 éve alakult Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) mindig figyelmet fordít a sokakat érdeklő szakmai témák alaposabb elemzésére, ismertetésére. Miután mindenki időszűkében van, ezért az adott szakterület képviselői többnyire egynapos rendezvény keretében adnak tájékoztatást az aktuális eredményekről, a szakma újdonságairól. Így volt ez október 1-jén is, az V. Ipari és Technológiai Szakmai Napon a Lurdy Házban.

 

Ez év tavaszán a napenergia hasznosításáról hangzottak el előadások, október 1-jén pedig már a nagyobb ipari berendezések képviselőivel találkozhattunk a Lurdy Házban.

A tevékenység- és termékbemutatóval egybekötött szakmai napot Pánger László, a MÉGSZ Ipari Tagozatának elnöke és Bozsó Béla ügyvezető nyitották meg.

Az első, délelőtti előadáson az 1874-ben alapított, de ma már 8 országban, 16 gyártóbázison, több mint 6000 embert foglalkoztató svájci Geberit ismertette a kontúros préskötés alkalmazását csőhálózatok kiépítésénél. A széles mérettartományban (∅10 – 100) és különböző anyagú csöveknél (saválló- és szénacél, réz) alkalmazható rendszer megfelel a gázvezetékeknek éppúgy, mint ivóvíz, fűtési-, vagy tűzivíz (sprinkler) hálózatoknak, de létezik (bár a hazai gyakorlatban nem jellemző) sósvízhez alkalmazható kivitel is. Fontos a sűrített levegős (pneumatikus) rendszereknél a csekély felületi érdesség, olaj- és zsírmentes kialakítás azért, hogy gyorsan, egyszerűen és biztonságosan lehessen szerelni.

Nemcsak az épületgépészeket, de a felhasználókat érintő, érdeklő témát dolgozott fel Radnai Roland az ivóvíz hálózatok csőanyagairól tartott előadásában. A hálózat tervezésénél-kivitelezésénél fokozottabban figyelembe kell venni a hazai követelményeket (ÁNTSZ engedély, teljesítménynyilatkozat, teljesítményállandósági bizonyítvány, megfelelő horganyréteg vastagság). A mondat helyesen: Intő jel lehet, hogy pl. Amerikában az berendezéseknél nem szabad horganyozott acélcsövet használni. Ennek fő oka a csövek durva belső felülete miatti belső korrózió veszélye, illetve a vízkőlerakódás.

A Danfoss a forrasztott és szerelhető lemezes hőcserélők kiválasztási szempontjait ismertette a hőcserélő méretező programmal. A lemezes hőcserélőket fenyegető egyik legnagyobb veszély az eltömődés. A kompakt méretek, jó hőátadási tényező érdekében a magas áramlási sebesség kis résmérettel érhető el, ami fokozottan kényes az eltömődésre. Az elzáródást a mechanikus szennyezés mellett a keletkező vízkő is okozhatja.

Kisebb teljesítménykategóriában a komfort célú fűtés és HMV-előállítás új megoldását is kínálja a Danfoss. Az általánosan elterjedt, egyedi szabályozást és elszámolást biztosító kombi gázkészülékek hátrányait (alacsony kazánterhelés – alacsony hatásfok, veszélyes üzem, esztétika, lakásonkénti kéményköltség) küszöböli ki közösségi épületekben (társasházak, ipari- és irodaépületek, üzletek) az ajánlott mini központi kazánház HMV-tárolóval. A kis teljesítményű hőközpont egyedi víz- és hőmennyiségmérőkkel egyedi szabályozást és elszámolást biztosít. Ezen túlmenően kéményköltség megtakarítást és lakáson belüli veszélyforrás kiküszöbölést is kínál, nem mellékesen a lakáson belül vezetett gázcsövek is elmaradhatnak.

A hatékony épületüzemeltetés műszaki-gazdasági kérdéseit, ezen belül az épületgépész tervezők feladatait ismertette Opitzer Gábor. A jelen korunkra jellemző túlzott költségkímélés velejárója az óvatos tervezés, elkapkodott, nem (megfelelően) ellenőrzött kivitelezés és a beruházó, üzemeltetői státus különválása. Sok esetben éppen a költségmegtakarító automatika beépítésére nem kerül sor, a rugalmas takarékos üzemet biztosító távfelügyeletet is csak ritkán veszik igénybe. Megfelelő épületgépészeti automatikával – a rendszer fokozott üzembiztonságán, élettartam növelésén túl – jelentős, akár 30–60%-os költségmegtakarítás is elérhető, 2-4 év megtérülési idő figyelembe vételével.

A Föld csökkenő kőolaj- és földgáz készletei miatt fenntartható életterünk és fejlődésünk új energiaforrások bevonását igényli az energiaszolgáltatásba. Az Uniferro cég széles termékskálájából ezúttal a biomassza kazánkört ismertették. Felhívták a figyelmet az alapanyagok típusaira, a feldolgozási módokra és a javasolt alkalmazási területekre. Konkrét példa kapcsán azonos éves energiaigény mellett, gáztüzeléssel összehasonlítva 48% energiamegtakarítást mutattak ki.

Az épületgépészetre mondják, hogy a különböző csövek, csővezetékek szakmája. Van is ebben némi igazság, hiszen kiépített rendszerekben, csöveken keresztül juttatják el a megfelelő közeget a rendeltetési helyére. A csövek vonalvezetésénél sokszor kell falakon átjutni. A Hauff–Technik biztonságos, tömített átvezetéseket kínált, akár vízzáró monolit vasbeton falra, vagy külső szigeteléssel ellátott, mind meglevő, mind új építésű falazatokra.

A Wilo az ipari vízellátó és tűzivíz rendszerek vezérléseit, szivattyúit ismertette. A sprinkler rendszerekhez alkalmazható kompakt szivattyútelep sorozata rugalmasan igazítható a helyi igényekhez. 2 darab fő szivattyút és egy nyomásfokozót tartalmaz, megfelelő vezérléssel ellátva. A WNF tűzívíz szivattyú akár villanymotoros, akár diesel motoros hajtással rendelhető.

Délután került sor Pánger László, a MÉGSZ Ipari és Technológiai Tagozata elnökének esettanulmányára, az energiahatékonyság gyakorlatban való megjelenéséről.

Ma az energia fűtési célú felhasználásában a véges mennyiségű földgáz vezet. Felismerve a kontinensünk óriási importfüggőségét, valamint az általános felmelegedés problémáit, Európában a CO2-kibocsátás jelentős csökkentését, a megújuló energiaforrások részarányának növelését, és mint legfontosabbat, a primer energiafelhasználás 20%-os csökkentését tűzték ki célul 2020-ig. Az előadó hazai példákon keresztül mutatta meg, hogy a változás már meg is kezdődött. A bioenergia növekvő felhasználása csökkenti ugyan a földgáz alkalmazását, munkát teremt a mezőgazdaságban, de hosszabb távon élelmiszerhiányhoz vezethet. A bio-üzemanyag előállítása miatti erdőirtások csökkentik a Föld CO2 megkötő képességét. Ebben a kettősségben kell megtalálni azt a kompromisszumot, ami a következő generációk megfelelő szintű életét biztosítja. A száznál is több résztvevő szakember a kiállítói standokon nemcsak megnézhette, de ki is próbálhatta a bemutatott termékeket. Ismeretségek szövődtek, új üzleti lehetőségeket hozott a nap mind a kiállítóknak, mind a hallgatóknak, így elmondhatjuk, hogy ez a rendezvény is sikerrel zárult.

Korbuly Sándor
épületgépész mérnök

A szerzõ egyéb cikkei:

  25 éves jubileumát ünnepelte a Weishaupt Hőtechnika Kft.
  V. Szolár Konferencia
  Világhírű designert ihletett meg a Gorenje

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam