belépés / regisztráció
2020. december 5. szombat
Aktuális lapszám

Tavaszváró gondolatok...

Szájhagyomány, hogy a tavasz érkezése vízválasztó az idősek körében, mert a tavaszi megújulás terheit az emberi szervezet csak nehezen viseli el. Úgy is fogalmazhatnék, hogy aki megéli a tavaszt, az bizton számíthat még egy kicsit hosszabb időre.

Tegyük át ezt a megfogalmazást az üzleti köreinkre, tehát bízzunk abban, hogy aki az első negyedévet sikerrel - forgalommal, netán nyereséggel - átéli, az eredményes évben reménykedhet.

A pécsi kiállításon volt alkalmam e témáról több kollegával is mélyebben értekezni és nagyon érdekes véleményeket hallhattam, sőt talán még jónak is nevezhető irányvonalat is tapasztalhattam, melyet ezúton szeretnék közkinccsé tenni, Önökkel megosztani:

  • Tavaly mindenki a válságról beszélt, főleg annak szomorú hatásáról, elkeseredetten. Most is többnyire a nehéz helyzetet emlegették, de az „elkeseredés" felhangja nélkül! Mintha a társaságok hozzászoktak volna ehhez és alkalmazkodni próbáltak. No, nem örömmel, de ha a „magyar ember ott panaszkodik, ahol tud" jelleget leválasztjuk a mondanivalóról, akkor szembetűnő a változás!
  • Van egy másik mondás is a cigány lováról és az éhezésről, de talán a beszélgetéseink alatt ez nem derült ki. Néha még a bizakodás, a rég elvesztett magabiztosság is elő-előcsillant. Nos, ezt jó iránynak éreztem, mert a reménykedő, bizalommal teli ember sikeresebb, mint egy csüggedő hitehagyott.
  • Vajon mi okozhatta ezt a hangulatváltást? Próbálom megfejteni, de a Kedves Olvasó véleménye is elkélne. Az biztos, hogy a cégeknek taktikát kellett váltani, új kereskedelmi, szolgáltatási stratégiát választani. Az egyik interjúalanyom pl. azt mondta, hogy visszatértek a vegyestüzelésű kazánok forgalmazására, mert ezt keresték, ezt kell hát adni! Vagy ha nem megy az új építkezés, „rá kell hajtani" a cserepiacra, hiszen Murphy szerint, „ami el tud romlani, az el is romlik". Azaz a piachoz való alkalmazkodás rugalmassága egy másik tényező!
  • Talán még egy okot fel tudok sorolni. A kiállításon sok jókedvű emberrel, kiállítóval, látogatóval találkoztam és ez a jókedv még fonto-sabb, mint az eddigiek. Ha tudsz önfeledten nevetni, örülni valaminek, azt megérzik a partnerek, ők is elvesztik „görcsösségüket", lazábbak lesznek és így könnyebb az előttünk tornyosuló feladatokat sikerrel megoldani, kapcsolatot építeni, eredményesebbnek lenni! És én most ezt véltem látni! Vagy csak szerettem volna? Várom véleményüket!

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam