belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Szlovákia télen-nyáron Kirándulás a Tátra árnyékában

Kontinensünk legkisebb magashegysége a Tátra, ahova magyarok mindig szívesen utaznak szépsége és közelsége miatt. És hogy e vidék turizmusa milyen lehetőségeket kínál az érdeklődőknek, azt a következőkben – nagy valószínűséggel – be is tudjuk bizonyítani. Ám a közelgő tél miatt már felhívjuk olvasóink figyelmét az egyre nívósabb síkomplexumokra, amelyek zöme már a téli sport legigényesebb szerelmeseinek is elfogadható áron és minőségben biztosítja a felejthetetlen élményeket.

 

Ki ne hallott volna a Magas-Tátra ékességéről, a 2634 méteres Lomnici-csúcsról, ahová korszerű drótkötélpályás felvonó segítségével juthatunk fel arra a magaslati helyre, ahol már csak a törpefenyő és moha jelenti a jellegzetességet. Az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkja közel 73 ezer hektáron csodálatos flóra és fauna kínálatával hívja fel magára a figyelmet. A néhány száz kilométer hosszú, turisztikai jelzéssel megjelölt turistaösvényük nagy népszerűségnek örvend, míg a csaknem másfélezer méteres Rovná Hola hegyről a völgyek felé izgalmas és relaxációs kerékpározásban lehet részünk, és számos további szórakozási lehetőség közül válogathatunk (bungee trambulin, íjászat, rollerezés és tandem paragliding többek között). E térség természetesen a téli időszakban a sízők paradicsoma, a legnagyobb központ a Jasná (a Hopok hegység északi részén több mint kétezer méteres magassággal), összesen 34 km hosszú lesiklópályával.

Vekolinec a népi építőművészet falurezervátuma immáron több mint harminc esztendeje, és 1993-ban az Unesco a Világörökség részévé nyilvánította. Ez azt jelenti, hogy az értéket érdemes megőrizni és védeni az emberiség számára. A település felkereséséhez Donovaly után a Fehérpataknál kell letérni Ruzomberok (Rózsahegy) városától bő tíz kilométernyire. Vekolinec Közép-Európa legépebben megmaradt hegyi építészeti gerendaház-stílust tükröző faluja. Hagyományosságát – a peremvidéknek köszönhetően – nem csak történelmi jellegű településként és a táj ékeként tartotta meg, hanem az épületek megőrzött külsejével, illetve a házak elrendezésével is. A község kétoldalú utcarendszer, hosszú, szántóföld felé nyíló udvarokkal. A szlovákok emlékmű jegyzékében 73 épület van feljegyezve. A falu nevezeteségei a gerendából épült kút és a Szent Mária látogatásának temploma. Nyári időszakban a községben kulturális rendezvények zajlanak.

Ha már a rendezvények kerültek szóba, akkor nemrég ünnepelte 300. évfordulóját a híres Vavrisova-Skihrová ütközet, amely a labancok és a kurucok közötti összecsapás felelevenítése, II. Rákóczi Ferenc fejedelem rendi felkeléseként. Liptó rangos eseményét minden korosztálynak ajánlhatjuk, érdekes és szórakoztató kulturális aktualitásokkal egybekötve.

Deményfalva világhírű barlangja maga a csoda, amely a szabadság jelzőt is viseli. A 35 kilométeres barlangrendszerben a hivatalos körút csupán egy kilométernyi szakaszt érint, csaknem 1300 lépcső megtételével. Összehasonlításul megjegyezzük, hogy a mi Aggteleki barlangunk ennek mintegy egyötöde nagyságot képvisel. Egyébként az országban ötezer kisebb-nagyobb barlangot tartanak nyilván, amelyek közül mindössze 15 látogatható.
A Zsolnára vezető út bal oldalán található a Salas Krajinka, a juhászatra alapozott étterem és sajtüzem faházas szállás komplexuma. Itt a tejfeldolgozás során minden folyamatot kézzel végeznek, a nagyfokú minőségi elvárásoknak megfelelően, úgynevezett bio kategóriában. A hangulatos, fából készült étterem egyik üvegfala a juhhodállyal közös, ami a varázslatos látványt biztosítja.

A Besenová Thermál Park egész évben gőzölgő medencéi vonzzák a tömeget. A Rózsahegy és Liptószentmiklós közötti fürdőkomplexum területén az utóbbi években egyre több termálfúrást végeznek a gyógyulni akarók örömére. A kapacitás pedig önmagáért szól: kilenc 27–40 °Cos kültéri termálmedence, csúszdák, beltéri melegvizes medencék, különböző szaunák és pihenőszobák.

Végül, de nem utolsó sorban említjük meg a Tatralandia Aquapark lenyűgöző rezidenciáját, a régió legnagyobb szabadidős létesítményét, a szintén egész esztendőben üzemelő fürdőkomplexumokat, ugyancsak kilenc termálvizes medencével. Ebből hat egész évben látogatható, amelyek gyógyhatású ásványvize 28–39 °C között jelenti a változatosságot. A kínálat monumentális: számos kültéri és beltéri úszómedence, vízi mászófal, masszázsszőnyeg, vízágy, vízkiömlő, vízi hinta, vízi röp- és kosárlabda, valamint húsz óriás és néhány kisebb csúszda. A Vitalis részlegben is tucatnyi gőz-, illetve száraz szauna, fűtött kerámiaágyak, talpmasszázs megoldások és egyéb szolgáltatások találhatók.

Az aquapark közvetlen szomszédságában 155 bungalóból és apartmanból álló szálláshely a Holiday Village Tatralandia névre keresztelődött, stílusos és igényes berendezésekkel van ellátva. A Western City pedig óriásfalakkal bekerítve egyfajta vadnyugati utcarészlet, ahol minden fellelhető, ami e helyütt szokásos. Egy bizonyos: érdemes kipróbálni mindezt, a hasznosat a kellemessel ötvözve – pároknak és családoknak egyaránt.

Szalay Attila

A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam