belépés / regisztráció
2020. július 6. hétfő
Aktuális lapszám

Szakmunkáshiány saját jogon

Az utóbbi két évben az interjúalanyaim gyakran hivatkoztak arra, hogy manapság ugyan egyre több a beruházás a hazai építőipar területén, de egyre nehezebb a szükséges szakembergárda előteremtése.Engedjék meg, hogy az ezzel kapcsolatos saját tapasztalataimat megosszam Önökkel!

Megadatott, hogy a balatoni, 10 éves hétvégi házunkat felújítsuk. A gondolat megfogant, tett követte, felkerestem azt a festő-mázoló céget, amelyik eredetileg is elvégezte ezt a munkát nálunk. Csodák csodája, működött az eredeti telefonszám, és még a munka elvégzésére adott időpont is megfelelő volt. Az árajánlatuk ugyan „húzós” volt, de „egye fene, legalább jönnek és cselekednek”, gondoltam. Fellelkesedtem, és mert a festés előtt a ház szigetelési problémáját is meg kellett oldani, itt is felkerestem a korábbi kapcsolatomat. Jött is a vállalkozó, aki bölcs tanácsokkal látott el és már másnapra árajánlatot is ígért, de eltelt egy hét, sürgető telefonjaim ellenére az ajánlat nem jött, eltelt két hét, könyörgő hívásaim ellenére semmi sem történt. A végén már ajánlatot sem akartam, csak jöjjön és végezze el a munkát, ne tartsuk fel a festőt, de mindhiába! Egy hónap múlva, kerülő úton üzenetet küldött, hogy elfoglalt. Kifutottam az időből, a szigetelés megjavítása és így a pince festése is a távoli jövőbe tolódott.

Küzdő, akaratos ember lévén, ha ez nem megy, akkor legyen más elven, elkezdtem térkövet lerakó szakembert keresni, mert a terasz felújítására is szükség volt. Az első, más által ajánlott szakember el is jött és felmérte a végzendő munkát. Tőle is árajánlatot kértem. A második héten jött is valami olyasféle, amit legalábbis ő annak tekintett, de én a sötétben tapogatóztam továbbra is, mert abból az ajánlatból csak az nem derült ki, hogy az összes járulékos költséggel együtt mennyibe fog nekem kerülni a teljes munka. Harmadik felszólításra sem adott erre választ, így más embert kerestem. Ő is eljött, hümmögött és azt ígérte, hogy egy-két napon belül jön a részletes ajánlat. Amikor természetesen nem jött, akkor derült ki, hogy nincsen számítógépe, internetkapcsolata, ezért postán adta fel levelét. Kideríteni nem tudtam, hogy ki a hibás, de a posta 12 nap múlva közvetítette hozzám az írást, amivel szintén az volt a probléma, hogy a szükséges járulékos költségeket nem tartalmazta. Nos, ekkor már elegem lett a közel 3 hónapos szakember keresésből, ezért elhalasztottuk a munkákat, remélve, hogy jövőre már jobbak, kevésbé elfoglaltak lesznek a hazai szakembereink!

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam