belépés / regisztráció
2020. december 3. csütörtök
Aktuális lapszám

Jó az öreg a háznál... avagy a hagyományápolás fontossága

Igen, a közmondás így kezdődik, de vajon hogyan folytatódik? Ha a dolgok humoros oldalát nézem, akkor úgy, hogy "ha még egy csöpp esze sincs". Viszont, ha arra gondolok, hogy az "öreg" kifejezés nem pejoratív értelemben véve szakértelmet, tapasztalatot, elismertséget is jelenthet, úgy akár büszkék is lehetünk arra, amikor egy lényegesen fiatalabb ember így szólít bennünket. Tudatosan a "bennünket" kifejezést alkalmaztam, mert lassan ezt az állapotot - anélkül, hogy valakit is megsértenék - magamra, az én generációmra érthetem.

És, hogy miért is morfondírozom ezen? Talán azért, mert a közelmúltban egy rendezvényen olyan kedves kifejezés hangzott el, amely kimondottan a személyemhez fűződött, a nevem és egy termék összekapcsolásával. Sokan voltunk jelen és többen az idősebbek közül mosolyogva fordultak felém, jelezvén, hogy értik, értékelik a tréfás szavakat. Én is körülnéztem és azt láttam, hogy a fiatalabb generáció számára a megjegyzés teljesen érthetetlen volt. Mondhatnám azt is, hogy így múlik el a világ dicsősége, vagy azt, hogy a 90-es évek nagy gazdasági váltására, az akkori szereplők "Don Quijote" szélmalom harcára, arra az elhivatottságra, amivel megoldottuk a szinte lehetetlen feladatokat, már csak kevesen emlékeznek. Ez már a múlt, de az még a valóság, amikor egy fiatal szakember műszaki előadását hallgatom és az ott elhangzottak olyan gondolatsort indítanak bennem -de mondhatom, hogy bennünk-, amit az előadó csekély kora miatt nem tudhat, nem ismerheti egy szerkezet, készülék, egy cső, vagy egy csatlakozó történetét, mert honnan is tudhatná? Hacsak nem olyan családból származik, ahol szintén át-, megélték az elmondottakat, más esetben nem is találkozhat a "kezdeti idők" élményével, sajátosságával.

Arra gondoltam, hogy vajon ezért ő kevesebb, másabb lesz-e, mint mi voltunk? Nem, mint szakemberre gondolok rá, hanem mint emberre, akinek nincs ilyen tapasztalata. Vajon a mi generációnk követett el hibákat azáltal, hogy a tapasztalatát nem adta, nem tudta átadni az őt követő fiataloknak? És ha a fiatalok megismerkedhettek volna ezekkel az élményekkel, akkor jobbak, többek lennének ma?

Megannyi kérdés, amelyekre nem tudom a választ! Lehet, hogy így a jó? Ami volt az elmúlt, vagy esetleg mégis jó (lenne) egy öreg a háznál?

Kedves Olvasó! Örülnénk, ha megosztaná velünk a véleményét!

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam