belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Okos megoldások keringtető szivattyúknál

A jelenlegi szivattyúgyártók nagy hangsúlyt fektetnek az érvényes műszaki előírások és szükséges anyagminőségek teljesítése mellett a rendszerbe illeszthetőségre, a különböző szabályozási módok és kommunikációs megoldások biztosításával. Ezek a minőségi szivattyúgyártóknál elérhetőek, de fontos ismerni, hogy mit kínálnak még számunkra.

 

A mai korszerű EC állandó mágneses motortechnológiával épített keringtetőknél a szállított közegben lévő mágneses iszap és egyéb szennyeződések szinte mindennapos problémát jelenthetnek. Okozhatják a szivattyú csapágyazásának gyors kopását, így a készülékek az üzemi idejük alatt egyre hangosabbak lehetnek, de a legrosszabb esetekben akár durva berágódás, letapadás is kialakulhat. Ezek a jelenségek a készüléket mechanikusan vagy elektronikusan rövid időn belül tönkretehetik, ezzel sok bosszúságot és nem kis költséget okozva az üzemeltetőnek.

Orvosolni lehet az ilyen jellegű a problémákat a készülékbe integrált intelligens vezérléssel. Ezek érzékelik a problémát és megpróbálják a szivattyú hidraulikájába került szennyeződést úgy eltávolítani, hogy a járókereket vibráltatják, illetve előre-hátra pörgetik és figyelik a változást. A gyártók kitűnő megoldást kínálnak a fenti problémák elkerülésére azzal is, hogy a hagyományos kétoldali csapágyazás helyett a hidraulikába egyetlen mozgó alkatrészt, a járókerékkel egybeépített forgórészt ültetnek egy nagy keménységű golyóra. Ez az ún. gömbmotor elrendezés lehetővé teszi azt, hogy a koptató részecskék a fő áramlás irányában elhagyják a szivattyútestet és ne okozzanak kopást (1. ábra). A készülék egész élettartama során csendes és energiahatékony marad, induláskor a felfutásához pedig csak alacsony indítási nyomaték szükséges.

A gömbmotoros konstrukció használata egy kis kondenzvíz-átemelőben további előnyöket kínál a kompakt, megbízható, energiahatékony megoldást keresők részére is (2. ábra).

Az üzembe helyezés és használat során nagyon fontos a rendszer egyszerű, gyors, áttekinthető felprogramozhatósága és az üzemi paraméterek leolvashatósága. A letisztult, logikusan felépített, áttekinthető kezelőfelület, amelyről akár rossz látási körülmények mellett is (pl. sötét helyiségekben) leolvashatók az üzemi paraméterek, jelzések és programozható a rendszer (3. ábra).

Előfordul, hogy beépítéskor csak szűk, fix hely áll rendelkezésre. Gond lehet, ha a vezérlés tokozata túlságosan nagy és nem fér be a kívánt helyre, vagy a csatlakozás nem a kívánt oldalon helyezkedik el, esetleg a készülék csak vízszintes tengellyel beépíthető, de a hely ezt nem teszi lehetővé.

A rövid kompakt felépítés a motorfejbe integrált vezérléssel, egy hollanderes kötéssel kombinálva (és nem csak a csőcsatlakozásnál, hanem a motor és hidraulika csatlakozásánál is!), egy egyszerű, de hasznos lehetőség a komponensek akár 360°-os forgathatóságára. A ráépített intuitív „Plug and Play” elektromos gyorscsatlakozó megoldás pedig lehetővé teszi a gyors, más egységekkel is kompatibilis, szerszám nélküli szerelhetőséget is (4. ábra).

Az Európai Unió „EuP/ErP” irányelveinek követése és betartása fontos innovációs hatással volt és lesz a szivattyúgyártók életére. Ezeket a követelményeket teljesíteni kell, de nem szabad elfelejteni, hogy a készülékeknek felhasználóbarátnak kell maradniuk.

A fentiekben ezekre az innovációkra csak néhány példát említettünk. A nemzetközi piacon ezek már jól ismertek, beváltak és elérhetők, de a magyarországi gyakorlatban még kevesen ismerik őket annak ellenére, hogy a piacon vannak, sőt akadnak közöttük olyanok is, amelyek magyarországi gyárakban készülnek.

***

1. ábra
2. ábra
3. ábra
4. ábra

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam