belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Mozgatjuk a vizet hidegen, melegen, tisztán és szennyezetten

„A Wilo Magyarország Kft. szeptember 22-én, a Danubius Grand Hotel Margitsziget szállodában ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, és e jeles alkalommal rendezett gálavacsorán búcsúztattátok nagy elődödet, Andics Gábort, és mutattak be téged hivatalosan, mint a cég új vezetőjét. Megválasztásodat követően talán ez volt az első hivatalos szereplésed ebben a pozícióban.” – fordulok Dr. Szalai László ügyvezető igazgatóhoz.

 

Bár a Wilo nevet ma Magyarországon már minden szakmabéli ismeri, talán mégsem lenne felesleges a cég történetének rövid bemutatása.

A Wilo egy nagy múltra visszatekintő német családi vállalat. 1879-ben alapították és kezdetben fűtésszerelésekkel és nagyon sok kis sörfőzde technológiai rendszerének szerelésével foglalkozott. 1929-ben Wilhelm Opländer, az alapító fia szabadalmaztatott egy keringetés gyorsító szivattyút, amelyet a kazánok előremenő csonkjába épített be, hiszen akkoriban jellemzően gravitációs fűtéseket alkalmaztak. Ezzel az axiális átömlésű szivattyúval serkentette a keringést, javította a fűtés hatásfokát és felgyorsította az épület felfűtését. Így is nevezték: a „keringetés serkentő szivattyú”. A vállalat fokozatosan egyre inkább a szivattyúzási technika felé fordult és több különböző, kisebb szivattyú gyártót is megvásárolt. A 1960-as években már Németországban, a Ruhr vidéken nagyon ismert családi vállalkozás volt, de akkoriban még csak 40-50 ember dolgozott a cégnél. (A „Wilo” név a tulajdonos ügyvezető, Wilhelm Opländer nevéből összerakott mozaikszó.) A 60-as évektől kezdve Wilhelm fia, Johann Opländer vette át a cég vezetését, és ő kezdett el terjeszkedni először a környező országokban, majd 1991-ben Magyarországon, a vasfüggöny lebontása után először itt alapított leányvállalatot. Ekkor kezdődött a Wilo Magyarország története.

Te mikor és miért csatlakoztál a „zöldek” táborához? Egyáltalán ki is az a Szalai László?

1989-ben végeztem a BME-n, folyamattervező szakon. Az Áramlástechnikai Gépek Tanszéken kezdtem dolgozni kutató mérnökként, majd 1993- ban ugyanitt doktoráltam áramlások numerikus modellezéséből. Természetesen részt vettem a szivattyúzás technika egyetemi oktatásában is. 1994-ben úgy gondoltam, hogy szeretném kipróbálni magamat az iparban. Nagyon sok pályázatot adtam be, és végül három komoly ajánlatot kaptam, amelyek közül végül a Wilo-t választottam, mert nagyon érdekes szakmai kihívásnak ígérkezett a munka.

Több mint 22 éve vagy a Wilo-nál. Milyen változásokat láttál ez idő alatt a szivattyúzás területén?

Amikor én beléptem a Wilo-hoz, az egy tradicionális német családi közép vállalat volt, németül beszéltünk és nagyon gyors döntések születtek. A vállalat azonban elsősorban a fűtéstechnikai szivattyúiról volt ismert. Az épületek fűtési és klimatizálási rendszereiben, és különösen a távfűtő művek keringető rendszeriben rengeteg Wilo szivattyú működött. Természetesen gyártottunk nyomásfokozó, vagy szennyvízberendezéseket is, de minket, mint a fűtési szivattyúk specialistáit ismertek meg. A 90- es években fejlesztettük ki az első nyomásfokozó, szennyvíz szivattyúkat és fokozatosan szélesítve a termékpalettát ma már szinte minden területre tudunk saját gyártású szivattyúkat szállítani.

Lehet az elmúlt évek folyamatai alapján a jövőre vonatkozó fejlesztések irányára következtetni?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt dolgozhatok ennél a cégnél, mert a Wilo egy nagyon innovatív vállalat. Ez alatt a 22 év alatt a hagyományos aszinkron motoros szivattyúktól eljutottunk az olyan egyenáramú szinkron motorral hajtott szivattyúkig, amelyek a ráépített elektronikával rendkívül intelligens, önszabályozó, fordulatszabályozott berendezések. Az éves energiafogyasztásuk akár kevesebb, mint negyede a régi szivattyúkénak.

A szivattyúk tartósan az életünk részei maradnak, hiszen az energiaátalakítás hatásfoka a szivattyú belsejében rendkívül magas, közel 90%-os. Ezért a szivattyúknál olyan fajta drasztikus technológiai áttörés nem várható, mint a 30-40% hatásfokú belső égésű motoroknál. Természetesen a szivattyúfejlesztések folytatódnak és egyre hatékonyabb gépek készülnek, de az alapkoncepció marad. Éppen 3 évvel ezelőtt történt egy jelentős technológiai váltás, amikor is a szivattyúparkunk döntő részét lecseréltük az új, nagy hatásfokú, szabályozott egyenáramú, EC-szinkron motoros hajtású szivattyúkra. Rendkívül lelkesítő volt ebben a munkában részt venni.

A szivattyúzási technika jelentőségét az mutatja, hogy a megtermelt villamos energia közel 20%-át a szivattyúk fogyasztják el.

Visszatérve a jubileumi rendezvényre, sikeresnek tekinted az ünnepséget? Az anyavállalat itt lévő prominens emberei is elégedettek voltak?

Az elődöm Andics Gábor a partnereink körében is nagy tiszteletnek örvendett. Nagy elismerés volt számára is, hogy ezen a búcsúpartin ennyi prominens személy, cégtulajdonos és vállalatigazgató jelent meg, és az anyavállalatunkat is a legmagasabb szintű vezetői képviselték. Marc Stiebing igazgató úr egy nagyon személyes, érzelemmel teli és megható beszédben köszönte meg azt a 22 éves szolgálatot és elkötelezettséget, amellyel Gábor a Wilo Magyarországot sikerre vezette. Ennek a sikernek az alapja talán az, hogy mi mindig nagy hangsúlyt fektettünk a személyes kapcsolatok ápolására, kiépítésére és ezt rendkívül jól visszaigazolta ez a rendezvény.

Ha össze kellene foglalni, hogy melyek a cég előnyös tulajdonságai, mit mondanál?

Nagyon megbízható, jó minőségű és innovatív termékeink vannak, amelyek a vásárlók és a vevők bizalmát elnyerik. Minden tekintetben a világ élvonalában vagyunk a termékeinkkel, sőt, bizonyos területeken a szivattyúipar technológiai vezetőivé váltunk. Továbbá azt gondolom, hogy a személyes kapcsolataink és a szakmai hozzáértésünk egészen egyedülálló. Nagyon kitűnő szakembereink vannak, több munkatársunk az egyetemen oktatott és kutatott, és ezzel a mérnöki tanácsadással tudjuk partnereink munkáját segíteni.

Ki a fő célcsoportotok?

Nagyon szoros kapcsolatot ápolunk a tervezőkkel és a kivitelezőkkel, elméleti és gyakorlati megoldásokkal egyaránt segítjük az iparvállalatok és az épületüzemeltetők, de természetesen a vízművek és csatornázási művek munkatársait is. Minden szektorban jelentős szivattyúparkunk üzemel.

És végül, de nem utolsó sorban szeretném megemlíteni nagykereskedő partnereinket, akikkel szoros együttműködésben szolgáljuk ki a szerelőipart.

Kinevezésedkor milyen stratégiai utasításokat kaptál az anyavállalat részéről?

Nyilvánvalóan azért esett rám a választás, mert vállalatunk képviselői bizakodnak abban, hogy egy viszonylag sima átmenettel tudjuk folytatni azt a dinamikus fejlődést, amit az elmúlt években, a gazdasági válság után sikerült elérni. Tavaly ugyanis közel 20%-os növekedést értünk el, és ez a munkatársaink felkészültségét, a termékeink minőségét és az egész kereskedelmi rendszerünk erejét is mutatja.

Jelentős változások következnek az elődöd irányításához képest, vagy a főbb vonalak megmaradnak?

Nagyon jelentős változásra nincs szükség, hiszen van is egy mondás, hogy a győztes csapaton ne változtass! Természetesen tervezek kisebb átalakításokat a jövő érdekében, hiszen mindig figyelembe kell venni a mai változó világot, és ami célravezető volt 3-5 évvel ezelőtt, az nem biztos, hogy megfelelő a következő 5 évre. Szeretnénk például nagyobb hangsúlyt fektetni a szerviz bővítésére.

Változik a kereskedelmi, értékesítési stratégiátok a jövőben? Lesznek további kiemelt, ún. stratégiai partnereitek a hazai piacon?

A stratégiai partnereinkkel már évek óta együtt dolgozunk, de mindig szükség van újításra. Egy vállalat is olyan, mint egy élő fa, amit ha messziről nézünk, nagyon szép, kerek lombkoronája van, de ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor vannak elszáradt ágai is. Tehát, ha az ember növelni akarja a vállalkozásának eredményességét, a forgalmát, mindig szüksége van új partnerekre is. Mi is új ágakat fogunk indítani, amelyek majd vagy megerősödnek, vagy nem. Tehát szeretnénk továbbfejleszteni a partneri körünket és továbbra is jó kapcsolatot ápolni a régiekkel.

Számítasz a továbbiakban is Gábor tapasztalatára, véleményére?

Mindenképpen számítok a tanácsaira, hiszen 22 évig dolgoztunk együtt és egy nagyon széles látókörű vezetőről van szó, akivel szívesen megkonzultálom a jövő lépéseit. Tudom, hogy a felelősség a továbbiakban az enyém, és nekem kell majd döntenem.

A jövőben is számíthatunk arra, hogy a Wilo támogatni fogja az oktatási intézményeket?

Ezt nagyon fontosnak tartom és szeretném folytatni Gábor útját, ugyanis a segítségével sikerült kutatási együttműködést indítani a Wilo anyavállalat és a BME Áramlástechnikai Tanszéke között. Bizonyára az inspirálta Gábort, hogy az édesapja egyetemi oktató, címzetes egyetemi docens volt a BME-n.

Én is szeretnék ezen munkálkodni, hiszen én is a BME-ről jöttem és úgy gondolom, hogy kiváló szakemberek vannak a magyar egyetemeken, akiket jó lenne bevonni a vállalati kutatásokba.

Milyen rövid és hosszabb távú terveid vannak?

Rövidtávon szeretném minél előbb kialakítani a saját vezetői csapatomat. Kisebb átszervezések is lesznek, hiszen a szabad kapacitásokkal szeretném támogatni a túlterhelt vagy fejlesztendő területeket.

Egy nagyon gyorsan változó piacon dolgozunk, új kihívásokkal nézünk szembe az elektronika tekintetében, az információs technológia pedig egyre közelebb kerül a mi iparágunkhoz is, felgyorsul a kommunikáció, új üzleti csatornák nyílnak meg az értékesítésben, úgyhogy ezekhez az új viszonyokhoz kell minél gyorsabban alkalmazkodnunk és ebből nyertesként kijönnünk.

Zárszóul áttérve egy másik témára, hogyan él manapság egy „friss” ügyvezető igazgató?

A családom nagyon örült az előléptetésnek. Két nagy fiam van, mind a ketten a BME-re járnak és mindketten gépészmérnökök, az egyikük már mesterképzésben tanul, a kisebb pedig éppen most kezdte az egyetemet. A párom tanárnő. Sportolni, kirándulni és futni nagyon szeretünk, és lovagolni is szoktunk. Szívesen tanulunk magyar néptáncokat és gyakran járunk táncházakba.

Lőrinciben lakunk egy családi házban, de gondolkodom, hogy esetleg egy második főhadiszállást is ki kellene alakítanom itt, a munkahelyem közelében, mivel túl sokat autózom.

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam