belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

Mostra Convegno 2012

A 38. MostraConvegno / Expocomfort nemzetközi épületgépészeti szakvásárt 2012. március 27-30. között a Milánó melletti Fieramilano vásárközpontban rendezték meg.

 

A kiállítás 25 pavilonjában szakma szerint csoportosítva jelentek meg a kiállítók. A fő vezérmotívum az volt, hogy hogyan szolgálható az emberi komfort maximálisan energiatakarékos és környezettudatos technológiákkal. Négy nagy szakterület jelent meg: hűtés- és fűtéstechnika, vízkezelés és energiagazdálkodás, külön csoportban az Expobagno fürdőszoba- és wellnesskiállítással. Mindenütt hangsúlyosan jelentek meg a magas szinten szervezett komplex rendszermegoldások, amelyeket intelligens informatikai rendszerek irányítanak. Az elektronikus üzemirányító rendszerek már jellemzően képesek külső kommunikációra is, folyamatos üzemfelügyelet valósítható meg klasszikus személyi számítógépekkel vagy mobil eszközökkel, "okostelefonokkal".

Az épületgépészeti célú hűtéstechnikában több kompresszortechnológia versenyez. A scroll kompresszorokból már 60 HP egységteljesítményű is látható. Multiscroll technológiával már kb. 1,2 MW összhűtőteljesítményű egységeket kínálnak. A kisebb gépekben szinte mindenütt megjelentek a különféle inverteres teljesítményszabályozó megoldások. Egyre több gyártónál volt látható a jövő technikája, a turbókompresszor, amely kiemelkedő energiahatékonyságot mutat, de az épületgépészetben elvárt gyors terhelésváltozásokhoz nem optimális. Az ipari célú, hűtési igényekre növekvő egységteljesítményű csavarkompresszorokat kínálnak.

A gépészeti berendezések energiafogyasztását számos megoldással javítják. Az elektronikus kommutátoros (EC) motorok alapvető opcióvá váltak szinte minden léghűtésű eszköznél. A kondenzátorokat adiabatikus hűtéssel látják el, porlasztókeretekkel és sejtszerkezetű előtét-panelekkel. A kültéri kondenzátorok ventilátorainak zaját fogazott élű járókerekekkel és ötletes hangcsillapító kürtőkkel csökkentik.

A légkezelő központok méretcsökkentési és energiahatékonysági megoldásokkal versenyeznek. A csigaház nélküli kompakt ventilátoroknál terjed az EC motoros hajtás, már 6-7 kW egységteljesítményű motor is látható. Komfort szellőzőrendszerekhez kínálják az adiabatikus (vízporlasztásos) előhűtéssel és lemezes hőhasznosítóval kombinált légkezelőket. Egyszerű levegőhűtési feladathoz avantgarde megoldásként kínálják az évezredes adiabatikus levegőhűtési technikát, modern szerkezeti anyagokból.

Szivattyútechnikában dominál a szabályozható fordulatszám. A kazánosok pellet-tüzelési technikákkal és rendkívül alacsony NOX-kibocsátású, kondenzációs, modulált szabályozású gázfűtéssel jelentkeznek.

A következő Expoconfort kiállítást 2014. március 18-21. között rendezik meg.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam