belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Miniszterelnökségi látogatás a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén tett látogatást Dauner Márton, Főosztályvezető úr a Miniszterelnökségről, valamint Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke. A látogatáshoz az szolgáltatta az apropót, hogy az energetikai tanúsítványok ellenőrzését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara végzi, és ennek a munkának a szakmai hátterét a tanszék biztosítja (Dr. Kajtár László, az ellenőrző bizottság elnöke, Dr. Csoknyai Tamás, a szakmai titkár).

 

A látogatás lehetővé tette, hogy a miniszterelnökségnek közvetlen információi legyenek a tanszéken folyó oktató és kutató munkáról. Dr. Kajtár László, tanszékvezető a tanszéki könyvtárban előadást tartott a tanszék oktató munkájáról, kiemelve az épületenergetika témakört. Ismertette a BSc., energetikus mérnök épületenergetika specializáció képzési célkitűzését, valamint az oktatott témaköröket.

Dr. Csoknyai Tamás, egyetemi docens előadásában bemutatta az épületenergetika témakörhöz kapcsolódó kutatási tevékenységet. Ismertette a hazai és külföldi projekteket és a konferencia előadásokat. Továbbá beszélt a tanszéki kollégák által a témában végzett nemzetközi projektekről. Ezek közül kiemelendő az EPISCOPE projekt, amelyben uniós országok lakóépület állományának energetikai elemzésével foglalkoztak. Beszámolt továbbá a Concerted Action 4 EPBD projektről is, melyet a Debreceni Egyetemmel közösen végez a BME.

A szakmai előadásokat laboratóriumi látogatás követte, a vendégek megismerték a Macskásy komfort- és klímatechnika laboratóriumot, a Légtechnikai laboratóriumot, valamint a Stockes hidraulikai laboratóriumot. A laborlátogatás keretében a tanszéki munkatársak, illetve doktoranduszhallgatók megmutatták az épp folyamatban levő méréseket:

  • András Balázs – hőérzeti kamrában végzett mérései, az aszimmetrikus sugárzásról és a huzathatásról,
  • Both Balázs – légáramlás szimuláció és mérés,
  • Dr. Goda Róbert – légsugár vizsgálatok,
  • Dr. Barna Lajos – hagyományos kazánok vizsgálata,
  • Érces Norbert – pellet tüzelés rendszervizsgálata,
  • Dr. Szánthó Zoltán – energiatárolás fázisváltással,
  • Dr. Poós Tibor – eljárástechnikai műveletek.

A jó hangulatú látogatást közös ebéddel zárták.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam