belépés / regisztráció
2020. december 5. szombat
Aktuális lapszám

Mikor jó az uszoda párátlanítása? Ha nem tudjuk, hogy van!

Egy beltéri medence üzemeltetése számos tennivalót igényel. A vizet vegyszerek adagolásával, vagy egyéb módon tisztán kell tartani, fűteni kell, és gondoskodni kell a légtér komfortos állapotáról is. Az utóbbi hiányosságai, elégtelenségei vagy hibái azonnal szemmel látható problémák formájában jelentkeznek. Külső üvegfelületek párásodása, ?dunsztos" légállapot, klórszag a térben, penészesedés a falszerkezeteken, túl meleg/hideg légtér, zaj, huzatérzet a légrácsok környezetében vagy éppen magas üzemeltetési költség, csak hogy néhányat említsünk. Egy jó párátlanító rendszer alkalmazásával a fenti problémák közül eggyel sem találkozunk, és mint üzemeltetők, tulajdonosok, vagy felhasználók mit sem tudunk arról, hogy párátlanításra is szükség van. És ez így van jól.

 

A több, mint 50 éves gyártási múlttal rendelkező Dantherm Air Handling vállalat legújabb, DanX 2-es típusú uszodai párátlanító berendezését a címben megfogalmazott elvárás alapján fejlesztette ki magánuszodák, hotelek, szállodák, egészség és wellness központok felhasználói részére, ügyelve minden probléma kizárására, ami a bevezetőben olvasható.

Az olyan teljes megoldás, mint a DanX 2, sok előnyt kínál, mint például a kiváló, klórmentes levegőminőség, a szabad hűtési funkció nyáron, a magas párátlanítási teljesítmény téli időszakban, amikor a párátlanítási problémák zöme jelentkezik.

Alacsony energiafelhasználás

A DanX 2 komplett megoldást ad a beltéri medencék komfortjának biztosításához, igen alacsony energiafelhasználással. A komfortos és egészséges levegő biztosítása nyilvánvalóan a legfontosabb feladata egy ilyen készüléknek, amely megóvja a medence használóját és magát a medencét. De a működési költség ugyanilyen fontos kérdés, ezért a DanX 2 készülék elemeit úgy választották ki, hogy azok energiatakarékosak és hosszú élettartamúak legyenek.

A dupla keresztáramú lemezes hővisszanyerő, melynek visszanyeré-si hatásfoka a 95%-ot is eléri, az alacsony energiafelhasználású EC ventilátor motorokkal és a magas hatásfokú kompresszorral együtt biztosítja a legalacsonyabb működési költséget.

Az új fejlesztésű, kifejezetten felhasználóbarát szabályozó egyszerűvé teszi a hatékony, igény szerinti, energiatakarékos szabályozás megvalósítását.

A minőségi anyagfelhasználás és hatékony korrózióvédelem biztosítja a DanX 2 ellenállóságát az uszodai környezettel szemben és a hosszú élettartamot a működés során.

Kényelmesen kompakt

A telepítési és beépítési költség az abszolút minimumon tartható a DanX 2-vel. Az ultra kompakt készülék teljesen felszerelten érkezik a beépített fűtési hőcserélővel és a szintén beépített szabályozóval. Minden, amire csak szükség van, hogy a légcsatornát csatlakoztassák és a készülék kész a működésre.

Előnyök:

 • magas minőség és energiahatékonyság, alacsony energiafogyasztás,
 • teljes megoldás biztosítása az alapvető komforthoz,
 • 100%-os frisslevegős szabad hűtés nyáron,
 • hatékony, dupla keresztáramú hővisszanyerő 95%-os hatékonysággal,
 • alacsony áramfelvételű EC ventilátor motorok,
 • hatékony korrózióvédelem a hosz-szú élettartam biztosításához,
 • ultra kompakt gép beépített légfűtő hőcserélővel és szabályozóval,
 • könnyű telepítés, változtatható csatlakozó csonkokkal.

Két változat

A DanX 2 HP dupla keresztáramú hővisszanyerővel és hőszivattyúval
A DanX 2 HP egyesíti a hőszivaty-tyús rendszer erősségeit olyan megoldásokkal, amelyek a szárításhoz csak friss levegőt használnak. Az egyesített hőszivattyú és a magas hővisszanyerési hatásfokú dupla keresztáramú hővisszanyerő precízen szabályozza a páratartalmat és hőmérsékletet a medencetérben.

Ráadásul a hővisszanyerés meghaladja a 100%-ot. A hőszivattyú optimalizálja a párátlanítást azért, hogy a friss levegő aránya soha ne haladja meg azt a mértéket, mint amennyi szükséges a komfort biztosításához.

A további energiamegtakarításhoz medencevíz-oldali kondenzátor építhető be a hőszivattyús körbe,
amivel a visszanyert hő felhasználható a medencevíz fűtésére is.

A DanX 2 XD dupla keresztáramú hővisszanyerővel
A DanX 2 XD nagyon hatékony szellőztető rendszer, amely külső levegőt használ a párátlanítás biztosítására, 95%-os hatékonyságot is elérő, dupla keresztáramú hővisszanyerő alkalmazásával. Ezzel csökkenti az energiafogyasztást és a teljes működési költséget. A rendszer tökéletes a medencetéri páratartalom és léghőmérséklet kezelésre.

A DanX2 készülékek Eurovent tanúsítvánnyal rendelkező keresztáramú hővisszanyerővel felszereltek.

Mindkét gépre vonatkozó jellemzők

A beépített keverőfunkció gondoskodik arról, hogy ne jusson több külső levegő a medencetérbe annál, mint amennyi a komfortos beltéri

légállapot biztosításához szükséges. A szabad hűtési funkció szintén egy opció a nyári időszakban, amikor a készülék 100% frisslevegőt szállít a medencetérbe a by-pass zsalun keresztül.

A hatékony, dupla keresztáramú hővisszanyerő epoxi bevonatú alumínium lemezből készül, így ellenálló az agresszív klóros levegővel szemben.

Intelligens szabályozás

Mindkét DanX 2 modell olyan intelligens szabályozóval rendelkezik, amely eltér a piacon található összes egyébtől.

A szabályozó magában foglalja az intuitív, zavarmentes működési és a különösen fejlett szabályozási és programozási lehetőséget. Az eredmény nagy pontosságú, igény szerinti szabályozás, ami a DanX 2 egyedülállóan alacsony működési költségének a titka.

A nagy, könnyen olvasható kijelző megkönnyíti a beállítások ellenőrzését és az aktuális állapot leolvasását. A szabályzó gombjai egyszerű, gyors és könnyű programozást, beállításokat tesznek lehetővé. Minden funkció egy érintéssel azonnal elérhető.

A szabályozó beépített kommunikációs képességgel rendelkezik, amely engedélyezi a C-Bus rendszerhez vagy a MOD-Bus hálózatba való csatlakozást.

Előnyök:

 • új fejlesztésű, hatékony, igény szerinti szabályozás,
 • intuitív, logikus működés,
 • pontos, intelligens szabályozás,
 • könnyen olvasható kijelző,
 • ésszerű, teljes szabályozás.

Greskó György
gépészmérnök

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam