belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Menni, vagy (véglegesen) maradni

Az utóbbi időben egyre több cégtől kapunk meghívást alapításuk 20-25. jubileumi évfordulójának ünneplésére. Mi ezeken az eseményeken örömmel veszünk részt és tudósítjuk olvasóinkat, mert a saját példánkon keresztül is tudjuk, érezzük, hogy egy „negyed évszázadot” átélni nem könnyű. És valóban, ha visszagondolunk az elmúlt, az alapításig terjedő időszakra, mindenki talál a cége életében könnyebb, nehezebb időszakokat, olyanokat, amelyeket átvészelni, a kollégákat megtartani biztosan nem volt egyszerű. Azt a tényt, hogy most ezeket a jubileumokat ünnepeljük, már önmagában sikerként könyvelhetjük el.

De most nem is erről szeretnék írni, hanem arról a kivételes dologról, hogy több kolléga az ünnepelt cégek élén 20-25 évet töltött el. Nos, vezetőnek lenni ilyen hosszú időn át hatalmas teljesítmény! Ezt csak bizalommal, sikerekkel a hátunk mögött, kiváló emberi tulajdonságokkal, diplomáciai érzékkel lehet véghezvinni.

Sokszor találkozunk azzal a véleménnyel, hogy általában 4-5 éven belül váltani kell munkahelyet, ha megfelelő fizetést, jó körülményeket szeretnénk magunknak biztosítani. Tudom, hogy ez elsősorban a nagyobb, multi cégekre vonatkozik, de ez a gond ma már a kisebbeknél is jelentkezik. Tehát a „menni, vagy maradni” megoldás gyakran foglalkoztatja a munkavállalókat. A lojalitás egy céghez nem is olyan egyszerű, mert a környezet hatása ezzel gyakran ellentétes. Természetesen vezetőnek lenni az egyik oldalról nagyon jó, hiszen a becsvágy, a kellemes jövedelem, az utazások lehetősége, az elismerés ténye mind valóban ösztönző és csábító, különösen a fiatalabb generáció számára. De van ennek egy másik oldala is, hiszen a napi döntések meghozatala, gyakran az anyavállalattal ellentétes intézkedések megvédése, általában idegen nyelven, az állandó készenlét, az egyszemélyi felelősség, az „első a cég érdeke” elv gyakorlása, amely általánosan a család háttérbe sorolását jelenti, sokszor felemészti az embert, sőt, az állandó stressz jelentős egészségügyi gondokat is jelenthet.

Tehát a mérleg két serpenyőjébe is van mit helyezni, és fontos mindkettőt ismerni akkor, amikor erre a pozícióra vállalkozunk!

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy amelyik cégvezető ezt 20-25 évig sikerrel, eredményesen és egészségben végig tudta csinálni, azok előtt le a kalappal! Semmiképpen sem irigykedve, hanem elismeréssel, nagy megbecsüléssel nézzünk rájuk, és úgy gondolom, hogy ezúton is megérdemlik az őszinte gratulációt!

Kedves Olvasó! Várom véleményüket, levelüket!

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam