belépés / regisztráció
2021. február 28. vasárnap
Aktuális lapszám

Megvalósult az első hazai hővisszanyerõvel ellátott sötétsugárzós csarnokfűtés

Akár 15% plusz energia a veszteséghőből, 108% tüzeléstechnikai hatásfok és 70% energiamegtakarítás a hagyományos technológiákkal szemben. Ezt jelenti a Kübler H.Y.B.R.I.D csarnokfűtő rendszere.

 

A hazai csarnokberuházók közül először a debreceni Sofém Kft. gondolta úgy, hogy számára fontos az energiatakarékosság és a környezettudatos gondolkodás. A megvalósult projektben, egy 6000 m2-es, új építésű, jól szigetelt csarnokot fűt 9 db nagyhatékonyságú Kübler Optima Plus készülék. A füstgázból egy 40 kWos, a Kübler hazai leányvállalatánál gyártott hőcserélő segítségével visszanyert energiával fűtenek irodákat, szociális blokkot és állítanak elő használati meleg vizet. A gépész tervező a szintén debreceni Kör-Terv 68 Kft. A kivitelező maga a Kübler magyarországi leányvállalata (1. ábra).

Eredetileg is 73,5%-os sugárzás hányaddal bíró, 12 méter magasra szerelt, 40 kW hőteljesítményű Kübler sötétsugárzókkal tervezték megoldani a csarnok fűtését. A beruházó Sofém Kft. meghozta a környezettudatos döntést az energiatakarékos, füstgázból hőt visszanyerő rendszer telepítéséről, így az egyedi kéményes rendszer helyett gyűjtőventilátoros füstgázelvezetés épült ki (2. ábra). A nagy kiterjedésű, szigetelt füstgázelvezető rendszerben egy 2100 m3/óra kapacitású ventilátor látja el friss levegővel a készülékeket és vezeti a füstgázt a hőcserélőbe, majd a kondenzáció után a szabadba (3. ábra). A levegővíz hőcserélő 70 °C-os vizet állít elő, ami a kazánházban elhelyezett, 2000 l-es tárolót fűti, ezzel 10-15% energiát nyer vissza, ami egyébként veszteségként a szabadba távozna (4. ábra). Hideg üzemi állapotban, induláskor a hőcserélő üzemi hőmérsékletéig, és abban az esetben, amikor megtelik a tároló meleg vízzel, a berendezésbe épített megkerülő ágon távozik a füstgáz. A rendszert a Kübler erőforrás optimalizáló R.O.S.S.Y. szabályozás működteti. Az egyébként 20 fűtési zónát és abban összesen 80 darab készüléket kapcsolni képes elektronikus szabályozó ebben a projektben a 9 darab sugárzó mellett a központi ventilátort, a hőcserélőt és a szivattyút is kapcsolja. A szabályozó kezelése rendkívül egyszerű. Mindössze nyolc nyomógomb és az LCD kijelző segítségével programozható a berendezés. Illetéktelenek nem tudják a beállított paramétereket változtatni. A vevő igénye szerint a gyárilag, előre beprogramozott lefutás csak egy PIN kód ismeretében módosítható, így nem fordulhat elő a fűtés kéretlen átprogramozása. Igény szerint a szabályozó rendszer további szolgáltatásokat is tud, és később is bármikor bővíthető külső hőmérséklet érzékelővel, daru feletti sötét sugárzó hő elleni védelemmel, kapunyitás érzékelővel, légszárító funkcióval, Windows alatt futó távvezérléssel.

Külön kihívás volt a H.Y.B.R.D. rendszer összekapcsolása a megújuló és hagyományos energiát is felhasználó fűtési rendszerrel. A megrendelő ezzel a hazai gyakorlatban sajnos ritka, környezettudatos szemlélettel egyedülállóan hatékony megoldást hozott létre. Több éves külföldi tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy a hőcserélővel építetett új csarnokfűtés beruházása 5-6 éven belül megtérül, amit a saját számításaink is előrevetítenek. Régi berendezések felújítása H.Y.B.R.I.D. rendszerrel még rövidebb megtérülési idővel járhat.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az első hazai, a debreceni Sofém Kft. beruházásában megvalósult projektben végre hazai körülmények között is kipróbálhatjuk a külföldön már több száz projektben bizonyító, jelentős hazai innovációval készült, egyedülálló műszaki fejlesztés eredményét.

***

1. ábra. A H.Y.B.R.I.D rendszer
2. ábra. Optima Plus készülékek gyűjtő rendszerben
3. ábra. A hőcserélő és az Optima Plus sötétsugárzó
4. ábra. Füstgáz elvezetés

Róth Ervin
Kübler-Vesta Kft.
www.kueblervesta.hu

A szerzõ egyéb cikkei:

  Hatékonyság és kényelem
  Fejlesztés az infravörös fűtéstechnológia területén
  Aquatherm Bécs
  Gazdaságos üzemeltetés és környezetvédelem

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam