belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Magas tűzállóságú kéménybéléscső prototípusának kifejlesztése

A Kompozitor Kft. 84 475 291 forint támogatást nyert a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása Vállalati KFI_16 pályázati kiíráson a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázati keretéből. A 137 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházás segítségével a Kompozitor új kéménybéléscső prototípust fejleszt ki.

 

A Kompozitor Kft. tervezett új fejlesztése a már sikeres FuranFlex technológia tudásbázisára építve egy új, megnövelt hőállóságú kéménybélelő kompozit termék kifejlesztése. A HHR (High Heat Resistance) márka nevű új termék alkalmas lesz nagyobb hőterhelésnek kitett fa-, pellet- vagy széntüzelésű kazánok kéményeinek bélelésére. A FuranFlex rendszer lényege, hogy a meglévő kéménykürtőkbe a kompozit kéménycsövet lágy összehajtogatott formában húzzák be, melyet aztán gőzzel felfújva irreverzibilisen kikeményítenek. A kéménybélés követi a járat irányváltásait, elhúzásait, felveszi annak alakját.

Jelenleg a piacon nincs olyan kéménybélelő technológia, amely a szilárd tüzelés sajátosságaiból adódó erőteljes igénybevételeket tartósan és biztonságosan képes elviselni, ugyanakkor beépítése egyszerű, ára kedvező. Az új fejlesztésű kompozit HHR kéménybélelő képes lesz azt a többlet hőterhelést, agresszív csapadékot elviselni, ami az ilyen jellegű fűtési megoldásokkal jár, illetve nem tartalmaz bór vegyületet, mint égésgátlót, amely egyre inkább a tiltott alapanyagok közé fog tartozni.

A kifejlesztésre kerülő termék tehát két fontos területen jelent majd újdonságot. Az egyik a környezetvédelem. Fontos, hogy minimális hulladék keletkezzen a termék gyártása és beépítése során, valamint, hogy a termék ne tartalmazzon a környezetre káros égésgátló adalékot. A másik terület a magas korrózió-, hő- és lángállóság, ami biztosítja, hogy a termék időtálló legyen a kéményben és megvédje a lakóingatlant és az emberéletet még kéménytűz esetén is.

A fejlesztés eredményeként egy magyar tulajdonban lévő nemzetközi szabadalmat is bejelentenek a Kompozitor Kft. reményei szerint. A fejlesztés jelentős szellemi hozzáadott értéket képvisel, hiszen a kifejlesztésre kerülő kompozit műgyanta termék egy teljesen új konstrukció lesz, amely teljes egészében a Kompozitor Kft. tudásbázisára alapozva valósul meg.

A fejlesztésekről bővebb információt a www.kompozitor.hu és a www.furanflex.hu oldalakon lehet olvasni.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam