belépés / regisztráció
2021. február 28. vasárnap
Aktuális lapszám

Ma gyakorlatilag egy élõ referenciaépületben dolgozunk

„Hosszú évek teltek el anélkül, hogy találkoztunk, beszélgettünk volna egymással, mindenki ment a maga útján, de ebben az évben már másodszor futunk össze, először az anyavállalatotok 90 éves ünneplésén, most pedig a Stiebel Eltron Kft. 22 éves hazai jelenlétének köszönhetően ültünk össze azért, hogy egyeztessük gondolatainkat, felidézzük a múltat.” Interjúalanyom Kóczián László, a Stiebel Eltron Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Tehát, hogyan is történt annak idején a cég alapítása és te mióta vagy a kft. első számú embere?

Az alapítás 1992-ben történt. Akkor még nem volt Magyarországon Stiebel Eltron, a politikai és gazdasági változások után két magyar kolléga önszorgalomból megkereste az anyavállalatot Németországban és elmondták, hogy van itt egy ország, amely megnyitotta a kapuit és igény lenne a kiváló minőségű termékeikre. Bár nagykereskedőkön keresztül akkor már megjelentek a Stiebel termékek, de a kétszemélyes küldöttség tagjai kimondottan a direkt exportra, vagy közös vállalat alapítására gondoltak. Először a németek nem voltak nyitottak, de később alapítottak egy vállalatot, amelynek ügyvezetői pozíciójába egy Stephan Schmidtke nevű urat helyeztek, aki végül 16 évig itt volt Magyarországon. Először egy lakást bérelt a cég, ott volt az iroda is és egy bemutató terem, majd 1998-ben a Pacsirtamező utcába költöztünk, ahol már raktár is és iroda is működött. Magyarországon először a gázkészülékek és a klíma berendezések voltak a mérvadó termékeink, de az anyavállalat 2003-ban abbahagyta a gázkészülékek, 2011-ben pedig a klímakészülékek gyártását és forgalmazását. Ez ugyan nagy veszteség volt a cég életében, de hitelesebbé is tette az egész tevékenységünket, mert a megújuló energiák felé fordultunk és azóta elsősorban azzal foglalkozunk. Ma már az árbevételünk közel 70%-a a megújuló energiákat hasznosító készülékek értékesítéséből származik. Szükségesnek tartottuk, hogy a termékeket működés közben mutassuk be, ezért az elavult budapesti székhelyről 2012-ben Budaörsre költöztünk, ahol élőben megtekinthetők a hőszivattyúink, monitorozással együtt. Maga a telephelyünk is „A+” energiás épület, a gáz nincs bevezetve, hanem 7 db 100 méteres szondából nyert energiával hűtünk és fűtünk. Saját hővisszanyerős szellőztető berendezésünk van, illetve napelemes és napkollektoros rendszert is üzemeltetünk. Mindent a Stiebel szállított, úgyhogy ma gyakorlatilag egy élő referenciaépületben dolgozunk. Magyarországon szinte egyedülálló a termékeink ily módon történő bemutatása és ez sokat segített a rendszereink népszerűsítésében. Jelenleg 14-en dolgozunk ebben a családias cégben. A termékportfóliónkat sikerült úgy összeállítanunk, hogy annyira nem éreztük meg a válság hatásait, sőt, most már vissza is tértünk a válság előtti forgalmunkhoz.

Minek köszönhető, hogy téged választottak az ügyvezetői pozícióra?

Az épületgépész szakmában dolgoztam 1996 óta, úgyhogy a Stiebelhez már meglévő kapcsolatokkal, komoly piaci ismeretekkel kerültem. Gondolom az is közrejátszott, hogy a német vezetés egy idő után úgy döntött, hogy át kell adni ezt a pozíciót egy helyi vezetőnek.

22 év nagyon hosszú idő, biztosan voltak a társaságra nézve igen kedvező és esetleg kevésbé előnyös időszakok. Melyek voltak ezek?

Amire jó érzéssel gondolok vissza, az a megújuló termékcsoportok bevezetése, hiszen 2003-ban rögtön Hungarotherm Nagydíjat nyertünk a hőszivattyúinkkal. Azóta már több mint 1.400 rendszert helyeztünk üzembe Magyarországon, amelyek folyamatosan működnek. Így szerintem ebben a szegmensben piacvezetők vagyunk. Egy rosszabb időszak volt talán, amikor a klíma- és gázkészülékes üzletágat bezárta az anyavállalat, akkor egyik évről a másikra 40%-ot esett a forgalmunk és ezt kellett visszadolgozni a mai szintre.

Nem lehetett egyszerű a számotokra, hogy az anyavállalatok az elsők között áttért a megújuló energiák hasznosítására és levette a termékpalettátokról a gázkészülékek forgalmazását.

Habár a Stiebel már 1976-ban legyártotta az első hőszivattyúját és ettől az évtől a napkollektorokat is sorozatgyártásban állította elő, akkor ez még nagyon új volt. Pár kollégánk emlékszik még az első hőszivattyú telepítésre, ez akkor felfoghatatlanul újszerű volt. És igen, nehéz volt megemészteni, hogy egy sikeres üzletágat feladunk egy bizonytalanért. De az idő ezt az üzleti modellt igazolta vissza Magyarországon is és Európában is. Ez egy olyan termékcsoport, amely válságálló, tehát a nehezebb időszakokban is fejlődőképes. És ha valóra válik a magyar állam vállalása, hogy 2020-ra 14,65% lesz a megújulók aránya, akkor még sok minden rejlik ebben az iparágban.

Akkoriban kaptatok támogatást, esetleg nagyobb megértést a termékcserénél az anyavállalatotoktól?

Anyagi támogatást semmiképpen sem, magunknak kellett kitermelnünk minden költségünket, de gyakorlati, műszaki, marketing segítséget, támogatást kaptunk.

Egy biztos, nagyon szép körülmények között dolgoztok, 2012. óta vagytok ezen az új székhelyen. Bérlitek vagy saját tulajdon?

Béreljük ezt a telephelyet, de olyan speciális konstrukcióban, hogy már a tervezés fázisában részt vettünk, tehát a mi kritériumaink alapján épült meg az egész épület. Az energetikát is mi számoltuk, a gépészetet is mi terveztettük, tehát lényegében a mi igényeink szerint lett megépítve ez az épület.

Milyen évet zártok 2014-ben és mire számítasz a következőt illetően?

Ez az év – túlzás nélkül mondhatom – jól sikerült. Idén már érzékeltünk egy jelentős keresletnövekedést, különösen a közszférában, az önkormányzatok épületeinél, ahol főleg az EU-s pénzek jelentek meg. Sajnos a lakossági szférában még nem történt jelentős változás. Közel 25-30%-os fejlődés van mögöttünk a tavalyi évhez képest. Természetesen jövőre is szeretnénk előrelépni, ezt el is várják tőlünk, de ezt azért óvatosan kell kezelni. Nehezen tudunk 3-5 évre előre tekinteni, de optimisták vagyunk.

Az elmúlt 22 év alatt biztosan kaptatok megkeresést az oktatási intézmények, egyetemek, főiskolák támogatására. Esetleg említhettem volna a szövetségi tagságokat is, pl. Hőszivattyús Szakosztály, MÉgKSZ, vagy MÉGSZ? Hogyan álltok ezekhez a kérésekhez? Van ennek hagyománya, múltja az anyavállalatoknál is?

Igen. Az anyavállalatunknál – a holzmindeni cégközpontban – most épül az új oktatási központ, amely egy ún. „aktívház” épület lesz. Itt, Magyarországon több szövetségnek is tagjai vagyunk, pl. a műszaki vezetőnk a Hőszivattyú Szövetség alelnöke, egyetemeken szoktunk előadni, közreműködünk különböző diplomamunkákban. Általában a kollégák segítségével, közösen döntjük el, hogy miben tudunk részt venni, miben tudunk segíteni, a szakmát támogatni.

Hamarosan itt az épületgépészek legnagyobb ünnepe, a Magyar Épületgépészek Napja Kiállítás és természetesen a díjátadó bál. Aki ilyen hosszú ideje sikeresen van a piacon, az általában előbb, vagy utóbb felkerül a kitüntetettek listájára. Számítasz erre?

A kérdés meglepett. Nem igazán számítok semmilyen díj elnyerésére. A cég maga kapott már díjakat, a korábban említett Hungarotherm Nagydíjat, vagy most az E-ON-tól kaptunk egy energiatakarékossági díjat. A kiállításon természetesen ott leszünk, bár én magam éppen külföldön leszek, de a cégünket a kollégák képviselni fogják.

Úgy kezdtük a beszélgetést, hogy a sok éves hazai jelenléteteket emlegettük, de rólad, mint magánemberről vajmi keveset tudunk. Beavatnál bennünket? Család, hobbi, szórakozás?

Budapest mellett, Telkiben lakom. Két gyermekem van: Szonja 7, Olivér pedig 10 éves. Feleségem angol nyelvtanár, sokat segít nekem a nyelvtudásom csiszolásában. Ami a sportolást illeti, szoktunk kirándulni, a feleségem jógázik, én pedig focizom. Bár a térdem rakoncátlankodik néha, de ettől függetlenül csinálom. Szeretem a jó bort, az olasz- és a rajnai rizling a kedvencem.

Zárszóul szeretnélek kérdezni a céges és a magánéletedre vonatkozó jövőbeni elképzeléseidről.

A céggel szeretnénk megőrizni – mint megújuló energia hasznosításával foglalkozó vállalat – a jelenlegi vezető pozíciónkat. A hőszivattyúk mellett ugyanis nagyon sikeres üzletágunk lett a napelemek értékesítése is és annak ellenére, hogy a legdrágábbak vagyunk a piacon, sikeresen tevékenykedünk, ami szerintem köszönhető az elismert márkanévnek is. Ezt a közismert márkanevet szeretnénk a jövőben is erősíteni és továbbra is a megújuló energiákra kívánunk koncentrálni. Ha a cégnek jól megy, akkor én is és a kollégáim is jól vagyunk.

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam