belépés / regisztráció
2020. november 26. csütörtök
Aktuális lapszám

Leegyszerűsödik az energetikai tanúsítás a Műegyetem új szoftverével

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiként egy projektfeladat keretében energetikai tanúsításra alkalmas program fejlesztésével kezdtünk el foglalkozni. A feladat során megvizsgáltuk az energetikai tanúsítás folyamatát és számos olyan problémával szembesültünk, amelyek olykor nehézkessé és időigényessé tették a munkát. Ezeket szem előtt tartva olyan megoldásokat kerestünk, amelyek leegyszerűsítik, ugyanakkor gyorsabbá és precízebbé teszik a tanúsítási folyamatot.

 

A kezdetben Excel alapú alkalmazásban rejlő lehetőségeken a megoldandó problémák és ötleteink túlmutattak, így egy új platformra volt szükségünk. Az egyetemi szemeszter végén ezért már webalkalmazás fejlesztésével, Etapp csapat néven folytattuk a munkát, amelyhez nagyon sok segítséget és támogatást kaptunk a Műszaki Egyetem Épületgépész Tanszékeinek oktatóitól.

Az energetikai tanúsító szoftverünk alapvető előnye a platformfüggetlenség. Így az első perctől lehetőség van akár mobileszközökön való futtatásra is, ezért a munka már a helyszíni felmérés során megkezdődhet, amivel időt és energiát takarítunk meg. További előnye, hogy a hatalmas adatbázis mindig kéznél van, a szoftverfrissítéssel sem kell bajlódni, mivel az asztali számítógéptől kezdve a mobileszközökig minden felületen a legújabb szoftververzió fut.

Energetikai tanúsítás során a 7/2006-os TNM rendelet egyszerű és részletes számítási módszert kínál. A részletes számítás komplexebb öszszefüggéseket használ, és időigényesebb felmérést kíván, viszont pontosabb eredmény érhető el vele. Ez adott esetben jobb energetikai besorolást is eredményezhet. Az Etapp szoftver természetesen a részletes számításon alapul. A programfelület kialakításakor azonban sikerült olyan megoldásokat alkalmaznunk, amivel a felhasználóknak a részletes számítás összetettségét nem kell megtapasztalniuk.

Az épület általános adatainak bevitelekor több ponton egyszerűsítettük a munkafolyamatot, ezért többek között a nyitó képernyőn felvitt megrendelői és helyrajzi adatok alapján felcímkézzük a tanúsítványokat, amelyek kezelése és rendszerezése így egyszerűbbé válik.

A továbbiakban egy olyan beépülő modult hozunk majd létre, amely a cím, illetve a helyrajzi adatok alapján segíti a tanúsító szakembert távhőellátás esetén szükséges, hőszolgáltatóra vonatkozó adatokkal.

A tanúsítás kétféle menetét különböztettük meg: ha az épület adatainak bevitele helyszíni felmérés, vagy ha meglévő dokumentáció alapján történik. A beviteli mezőket úgy építettük fel, hogy mindkét esetben megkönnyítsék a munkát.

A program kezelőfelülete egy kitöltendő lapból és egy navigációs panelből (“távirányítóból”) áll. Ezen a távirányítón helyezkednek el a gombok, amelyek az egyes egységeket különítik el úgy, mint geometriai adatok, fűtés, hűtés stb. A program felépítése ugyan ad egy javasolt kitöltési rendet, a navigációs gombok segítségével azonban tetszőleges sorrend is megvalósítható.

Az épület geometriai adatainak felvitelénél igyekeztünk a beviteli mezők számát minimalizálni, ezáltal gyorsabb adatbevitel és átláthatóbb kezelőfelület alakítható ki. Ezért a program a beviteli mezőket az aktuális épület lehűlő felületei alapján dinamikusan állítja össze. Ez azt jelenti, hogy például egy második emeleti panellakás esetén a tanúsításkor nem jelennek meg a zárófödém és a talajon fekvő padló beviteli mezői.

Az előző szemlélet alkalmazásával egyszerűsítettük többek között a szerkezetek hőhidasság szerint történő értékelését is. Ez automatikusan történik, így nem jelent többlet időráfordítást, mivel a program a már korábban bevitt geometriai adatokból a háttérben végzi a számítást. Többek között például a külső fal hosszát és a nyílászárók kerületét is felhasználjuk az egyes szerkezetek hőhidasságának értékeléséhez.

A program lehetőséget ad egy épületen belül többféle tájolású, szerkezetű és hajlásszögű tető elem felvitelére. Hajlásszög és két könnyen mérhető adat alapján számolja a program a valós felületet, a szükséges adatok bevitelét magyarázó ábrák segítik majd.

A rétegrendek átlátható kezelése összetett feladat. A folyamatosan bővülő adatbázisban tárolt anyagok kategóriák szerint vannak rendezve, de lehetőség van a beépített általános keresővel történő keresésre is. Ezekből az anyagokból egy adott szerkezet “húzd és vidd” módon könnyen összeállítható. Hasznos funkció a kedvencek létrehozásának lehetősége, amellyel a legfontosabb szerkezetek mindig könnyen elérhetők.

Sok esetben az épületen belüli szerkezeti egységek többször ismétlődnek, vagy csak kis mértékben térnek el egymástól. Ennek kezelésére egy olyan másolási funkciót hoztunk létre, amely az adott egységet az öszszes adatával egy gombnyomásra lemásolja és beilleszti. A másolt blokk eredetitől eltérő eleme könnyen szerkeszthető.

A rögzített adatok egy letisztult áttekintő felületen ellenőrizhetők. Itt az adott épülethez felvitt szintek, a szintekhez tartozó szobák és azok főbb tulajdonságai, valamint a gépészeti berendezések listája látható egy lapon fastruktúrába rendezve. Innen az adott szobára, vagy gépészeti egységre kattintva rögtön visszaugorhatunk a munkafelületre és módosíthatjuk azok paramétereit.

A TNM-rendelet lehetőséget ad arra, hogy a számunkra szükséges, de egy adott táblázatból hiányzó értékeket közelítő módszerekkel határozzuk meg. Ezért a program több esetben lineáris interpolációt alkalmaz a pontos tényezők meghatározásához.

A rendelet az egyszerűség érdekében nem tesz különbséget a nettó fűtött, hűtött és légtechnikai alapterület között. A pontosabb számítás érdekében nettó fűtött- és nettó szellőztetett alapterületeket definiálunk. A hűtés és a mesterséges szellőzés primer energiaigényének meghatározásához a program az ezek alapján képzett új mutatókat használja.

Az Etapp szoftverrel egy olyan munkaeszközt kívántunk létrehozni, amellyel magas színvonalú tanúsítást lehet végezni kevesebb időráfordítással.

Ha Ön is szeretné kipróbálni szoftverünket, kérjük, iratkozzon fel a www.etapp.hu/regisztracio oldalon. Weboldalunkon egy szakmai fórumot kívánunk indítani, amely lehetőséget biztosít a szakemberek közötti információ cserére, tanúsítással kapcsolatos kérdések megvitatására.

Projektünk munkatársai: Gyurcsovics Márk, Kurdi Kamilla energetikai mérnökök, épületgépészeti és eljárástechnikai mérnök hallgatók, Szalai Róbert, szoftverfejlesztő, Vass Dániel, épületgépészeti és eljárástechnikai mérnök, műszaki menedzser hallgató és Kerekes Zsófia ügyfél elégedettségi szakértő.  Gyurcsovics Márk energetikai mérnök Kurdi Kamilla energetikai mérnök

Gyurcsovics Márk
energetikai mérnök

Kurdi Kamilla
energetikai mérnök

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam