belépés / regisztráció
2021. február 25. csütörtök
Aktuális lapszám

Kis segítség nagy átalakításhoz

Az ember ismeretségi körében mindig akadnak olyanok, akik építkeznek, fűtést korszerűsítenek, felújítanak. Először mindenki a környezetében gyűjti be a hasznos információkat. Sok kérdés merül fel ilyenkor, amelyekre az ember mindig megpróbál a tudásának és az igényeknek megfelelően válaszolni.

 

Sokan vásárolnak régi, még elavult fűtéssel rendelkező lakásokat, amelyeket teljesen, a mai kor szükségleteinek megfelelően szeretnének felújítani kis költségvetésből, kevés átalakítással, rövid idő alatt.

Nem kell lemondani a modern megoldásokról és a költséghatékonyságról csak mert nem korszerű az épület. Nem csak az új építés a megoldás. Egy régi bérházi lakás is lehet komfortos családi fészek.

Néhány értékesítésben eltöltött év után is mindig találkozik az ember új és hasznos dolgokkal. Nekem ilyen felismerés volt a felújításhoz is alkalmazható kis rétegvastagságú Minitec felületfűtési rendszer. Egy rendkívül egyszerű, de mégis nagyszerű termék, amely meleget hoz az otthonokba.

A rendszer előnyei közül az egyik legfontosabb, hogy a meglévő épületben nem kell aljzatot bontani. Helytakarékos, a szerkezet magassága nem haladja meg a 15 mm-t, burkolattal együtt is kb. 25 mm, így a belmagasság nagymértékű elvesztése nélkül, a már adott, kerámia, vagy beton burkolatra fektetve alkalmazható (1. ábra).

Alkalmas meglévő radiátoros fűtés kiegészítésére, de kiválthatóak a hagyományos fűtőtestek is, amelyeknek a helyére különböző lakberendezési tárgyak kerülhetnek, ez pedig női és lakberendező szemmel nézve sem elhanyagolható. Egyszerűen szabályozható és könnyen kapcsolódik a meglévő fűtési rendszerhez. A padlófűtések minden jó tulajdonságát magában hordozza, gyors a felfűtése, jó érzés a talpnak, ha rálépünk.

A telepítése igen egyszerű. A por és zsírmentesített felületre lehelyezzük az öntapadós rendszerlemezeket, amelyek kialakításuk miatt pontosan illeszkednek egymáshoz, könnyen szabhatók, így bármilyen alaprajzú helyiségben alkalmazhatók (2. ábra). A szegélyszigetelő csík elhelyezése után a megfelelő osztástávolságban beletekerjük a 9,9 x 1,1 mm-es PE-Xa csövet, amely oxigéndiffúzió ellen védett. A helyiségek hőszükséglet-számítását bízzuk tervezőre!

A rendszerlemezbe a csővezeték bepattintható, így nem igényel külön rögzítő elemeket. A csőfektetést akár egyedül is el lehet végezni, a korszerű technológia így lett kialakítva. Miután csatlakoztattuk a csővezetékeket a fűtési rendszerre, nyomás alá helyezzük, majd kiöntjük a megfelelő aljzatkiegyenlítővel. Ügyelni kell, hogy az aljzatkiegyenlítő a rendszerlemez lyukaiba is be tudjon folyni, a megfelelő szilárdság elérése érdekében. Száradás után hideg kerámia burkolattal, parkettával vagy padlószőnyeggel is lefedhető. A burkolat megválasztásánál ügyelni kell arra, hogy olyan burkolatot válasszunk, amely alkalmas a padlófűtéshez, illetve a padlófűtés által előidézett hőtágulás elviselésére. Mivel a csövek a felülethez közel helyezkednek el, így a felfűtési idő rövid, a rendszer gyorsan reagál a hőmérséklet változásaira és az igényekre (3. ábra). A megfelelő komfortérzet kialakulásához 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet elegendő, ami energiamegtakarítással jár, különösen, ha a hőtermelő eleve energiahatékony. A padlófűtés sokféle energiaforrással alkalmazható, leginkább kondenzációs kazánokkal és hőszivattyúkkal érdemes üzemeltetni.

Összefoglalva: kis költségvetésből, rövid idő alatt, kevés bontással, minimális porképződéssel, egyszerű munkavégzéssel korszerű, energiatakarékos padlófűtési rendszert kaphatunk, akár egyetlen szoba átalakítása esetén is!

További információ: Uponor padlófűtés rendszerekZsolnay Orsolya
Uponor Kft.
mérnök-üzletkötő

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam