belépés / regisztráció
2021. március 7. vasárnap
Aktuális lapszám

Intersolar 2014 – München

Az idei Intersolar kiállítás még mindig a legnagyobb a hasonló témájú rendezvények sorában. Hogy fogalmat alkothassunk róla, mekkora is valójában, képzeljük el a Hungexpo budapesti vásárterületén található „A” pavilont nyolcszor egymás mellett, szabad területtel kiegészítve.

 

Az Intersolar még mindig népszerű, de komoly szűkülés tapasztalható a korábbi évekhez képest. A kiállítás is kisebb, mint a korábbi években volt és a csarnokokban – eddig szokatlan módon – akadtak eladatlan, üres helyek is.

A napkollektoros cégek lényegében eltűntek, alig látható néhány helyen termikus szolár rendszer. Ahol mégis felbukkant, ott is inkább vákuumcsöveket láttunk, mint síkkollektorokat. A cégek pedig a kisebbek és ismeretlenebbek közül kerültek ki, a hagyományosan nagynevű napkollektor gyártók (például a Paradigma) jelentős része már tavaly is távol maradt a rendezvénytől.

Nagyon sok kiállító Távol-Keletről érkezett. Napelemben, inverterben, a panelek rögzítő készletében óriási a kínálat. A Kínában gyártott termékek árával pedig a német gyártók csak nehezen tudnak versenyezni. Megfigyelhető volt az is, hogy hagyományos európai márkák – és cégek – kerültek ázsiai tulajdonba az elmúlt év során. Ilyen a korábban a Bosch csoporthoz tartozó Aleo Solar, de erre példa a Q-Cells is. A drágább munkaerő mindenképpen hátrányt jelent egy olyan piacon, ahol folyamatosan csökkennek az árak, és egyre olcsóbb lesz az alapanyag is.

Ennek ellenére a „német gyártmány”, mint jelző továbbra is jól cseng a piacon. Találkoztunk olyan távol-keleti gyártóval, aki az általa gyártott paneleket, „Engineered in Germany” felirattal hirdeti, és németországi kirendeltségéből értékesíti.

A napelem gyártók hozzáállása is sokat változott a nyugat- európai piac lassú telítődésének hatására: már nem az az első kérdésük, hogy hány kamionnyi napelemet is akar venni a tisztelt érdeklődő, hanem nyitottak a kisebb vállalkozásokkal való együttműködésre is.

Invertereket a korábbi évekhez hasonlóan sok gyártó állított ki. Az eddigi legkisebb teljesítmények 1,5-2 kW között voltak, de most a korábbinál is lényegesen több mikroinvertert láthattak a kiállítók.

Megfigyelhető volt a napelemek felhasználási körének bővülése, például használati melegvíz tároló fűtésére. Már tavaly is láthattunk néhány házi, elektromos energia tárolására szolgáló berendezést. Ezek az idén már nagyobb tömegben jelentek meg, de áruk miatt a magyar piac számára még gyakorlatilag elérhetetlenek.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam