belépés / regisztráció
2021. március 7. vasárnap
Aktuális lapszám

I-Tronic helyiségklíma kijelzők az Oventroptól

Központi szellőzés nélküli lakóépületeknél keresztirányú szellőztetéssel, vagy folyamatosan résre nyitott nyílászárókkal szellőztethetünk. Közismert tény, hogy a gyors keresztirányú szellőztetés hatékonyabb, és kevesebb energiát veszítünk vele, mint a bukóablakok állandó nyitva tartásával. De honnan tudjuk, hogy a szellőztetést mikor kell végrehajtanunk? Mérhető?

 

A helyiség hőmérséklete egyértelműen mértékadó a közérzetünk szempontjából. Megfelelő értéket az energiatakarékossági követelményeknek megfelelően hőmérsékletszabályozó alkalmazásával, hidraulikailag beszabályozott fűtőtestekkel és/vagy felületfűtési, -hűtési megoldásokkal érhetünk el. A hőmérséklettől függő relatív páratartalom (RH) szintén befolyásolja a közérzetünket, ami egy komfortérzet-diagramban ábrázolható. A relatív páratartalom (RH) értéke meghatározza a helyiség levegőjének vízgőz-felvevő kapacitását. Ennek túllépése az épületszerkezeten állandósult nedvesség-károsodást idéz elő, pl. a hideg, külső szerkezeteken. Légcserével a fölösleges vízgőzmennyiség eltávolítható, és az ilyen jellegű károsodások elkerülhetők.

A szellőztetés gyakorisága függ a külső hőmérséklettől is, azonban a helyiségben a relatív páratartalom 65%-os értékét nem tanácsos túllépni. Végezetül a helyiség levegőjének széndioxid (CO2) koncentrációja is meghatározó jelentőségű a levegő minősége szempontjából. A VDI 6022-3 jelű német szabvány 1000 ppm-ben rögzíti a CO2-koncentráció határértékét. Amennyiben ez az érték magasabb, úgy szellőztetéssel csökkenteni kell a helyiség levegőjében a CO2-tartalom mértékét. Bágyadtság, koncentrációzavar is lehet jele a magas CO2-tartalomnak.

A légállapot jelzésére sokféle kijelző alkalmas. Jellemzően ezek hőmérséklet és páratartalom megjelenítésére szolgálnak. Az Oventrop fejlesztői túlléptek ezen paraméterek mérésén és kijelzésén, és megalkották az „i-Tronic termékcsaládot. Fali tartóval: 1150683, asztali állvánnyal: 1150685, akkus asztali kivitelben: 1150688. A termékcsalád minden tagja rendelkezik olyan funkcióval, amely a légállapotok közül a CO2 tartalmat is kijelzi, pontos iránymutatást adva a szellőztetés szükségességére, illetve a befejezésére.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam