belépés / regisztráció
2021. március 7. vasárnap
Aktuális lapszám

Hotelek, kempingek, nyári fesztiválok HMV-rendszerei

Tartályos vagy átfolyós vízmelegítő rendszert válasszunk? A háztartásokban és a vendéglátásban a fűtés után a második legtöbb hőt felemésztő tevékenység a használati melegvíz (HMV) előállítása. A hagyományos, tartályos vízmelegítők csupán a befektetett energia 15-60 százalékát fordítják vízmelegítésre, szemben a 95 százalékos energiahatékonyságú Rinnai vízmelegítőkkel. Nyáron az adja a téma aktualitását, hogy a rendezvényeken, fesztiválokon gyorsan, nagy mennyiségben van szükség HMV-re.

 

Az átfolyós vízmelegítőket a háztartások mellett olyan intézmények használhatják hatékonyan, ahol magas a melegvíz-igény, illetve ahol a vízelvételi csúcsok bizonyos napszakokra jellemzők. Ilyenek lehetnek a szállodák, sportlétesítmények, kempingek, fitneszstúdiók stb. Nagyobb igény esetén a kívánt vízhozamot több készülék összekapcsolásával érhetik el – mutatja be a technológiát a Prímagáz Zrt. Príma Energia tanácsadója.

Lipthay Sándor hangsúlyozta, az átfolyós készülékek egyes típusaiba betáplált energia csaknem egészét, 95 százalékát visszakapjuk melegvíz formájában. Nincs állandóan égő őrláng, az eszközök mindig csak annyi gázt fogyasztanak, amennyi ahhoz szükséges, hogy az éppen átfolyó vízmennyiséget a kívánt hőmérsékletre melegítsük.

Egy japán készüléktípusnak pl. több típusa is van, amelyeknek kültéri és beltéri verziója is létezik. A különböző modellek teljesítménye percenként 2-től 32 literig változtatható. Ha ennél is nagyobb mennyiségű melegvízre van szükség, a rendszer moduláris felépítése lehetővé teszi készülékcsoportok kialakítását, így a teljesítmény többszörözhető.

Akár 32 liter/perc vízkivétel lehetséges

Az átfolyós vízmelegítők gyenge pontja általában a kis kapacitás. A hagyományos fali vízmelegítők felső határa rendszerint 14 liter/perc. Az új japán készülékek legnagyobbjai azonban 32 liter/perc melegvíz termelésére is képesek. Az sem okoz problémát, ha egy háztartásban, vagy intézményben, rendezvényen egyszerre több ponton is használják a vizet, mindezt úgy, hogy nem lesz hideg vagy éppen forró, ha hirtelen máshol is megnyitják a csapot – ismertette Lipthay Sándor.

A legnagyobb teljesítményű készülékek mérete sem haladja meg egy átlagos, tároló nélküli fali fűtőkazánét. A háztartási felhasználásra ajánlott legkisebb teljesítményű típus, pl. 675x370x130 mm-es méretével egyike a legkarcsúbb készülékeknek annak ellenére, hogy fokozatmentes, automata szabályozású teljesítménye 4,7-35 kW.

Kiküszöböli az energiapazarlást

Manapság itthon, a legtöbben árammal vagy gázzal készítenek melegvizet úgy, hogy azt tartályokban, bojlerekben tárolják. Ezekben az eszközökben a vízfogyasztás csökkentése érdekében többnyire keringtetik is a vizet a csapok felé, ami jelentős energiaveszteséggel jár. A melegvíz-tartályban az állandó hőmérséklet tartása miatt 10-15 százalékos energiaveszteség keletkezik. A vezetékekben további 30- 70 százalék veszteséggel kell számolni. Azonban a kisméretű, átfolyó rendszerű vízmelegítők a fogyasztási hely közelébe telepíthetők, így ezek a veszteségek elkerülhetők.

A PB-gázzal és földgázzal is üzemeltethető átfolyós vízmelegítők előnye az, hogy a melegvíz mindig pontosan a kívánt mennyiségben és hőmérsékleten áll rendelkezésre. Az átfolyó rendszereknél a melegvíz sohasem fogy ki, senki sem forrázhatja le magát, és nincs tartály, amelyben a veszélyes legionella baktérium megtelepedhetne. Ezek a vízmelegítők a napkollektoros rendszerekhez is ideális kiegészítők – mondta a tanácsadó.

Jön a nyári fesztiválok időszaka

Lipthay Sándor egy speciális területet is ajánl a nyári időszakra. A fesztiválozók ellátása nagy kihívást jelent a szervezőknek. A feladat megoldása általában speciális infrastruktúra kiépítését is igényli, hiszen a rendezvényhelyszínek a kiépített ellátórendszerektől általában távol esnek.

A rendezvények vízellátása, ezen belül is a melegvízellátás különösen kritikus kérdés, hiszen több tíz-, vagy akár több százezer ember alapvető tisztálkodását kell megoldani.

A szabadtéri fesztiválok melegvíz-felhasználásának tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a terület mérete miatt a közönség nagyságtól függően 3-4, vagy akár 6 vizes modul kialakítása is indokolt lehet. Napi két alkalommal – az esti főprogram előtti 2 órában, illetve a reggeli ébredés utáni 2 órában – nagyságrendekkel nagyobb a használat, mint a nap többi időszakában.

Fontos a rendszerek könnyű mozgathatósága akár kézi úton, akár utánfutóval, ezért a berendezések mérete, súlya meghatározó jelentőségű. Az üzemeltető részéről általában elvárás a könnyű kezelhetőség, az alacsony karbantartási igény és a gazdaságos, környezetbarát működés is – tette hozzá a tanácsadó.

Vegyes rendszerek

Elsősorban a háztartási igényeket meghaladó kommunális, vagy technológiai célú, nagyobb melegvíz-igények kielégítésére kapcsolhatók különböző készülékek, réteg-, valamint szolár tárolókkal kiegészített rendszerek. Különösen az összetettebb rendszereknél, amikor nagyszámú melegvizet használó helyet működtetnek például a szállodák, kommunális létesítmények, és a vízmelegítők állandóan a keringetett hálózatra dolgoznak, akkor mindenképpen szükséges egy puffer tároló beépítése. Ez lényegesen kisebb méretű annál, mintha ugyanezt a feladatot a hagyományos tárolós kialakítással valósítanánk meg. Hasonlóképpen lehet az átfolyó vízmelegítő rendszert egyéb szolár vagy hőszivattyús megoldáshoz illeszteni.

A készülékek elhelyezését, gázoldali tervezését, a csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési, műszaki-biztonsági szabályzata alapján kell végezni. A példaként hozott japán készülék esetén pl. a szükséges csatlakozási nyomásigény földgáz esetén 25 mbar, propán esetén 30 mbar.

Az említett beltéri vízmelegítők C típusú, zárt égésterű készülékek, amelyekben az égési ventilátor a hőcserélő előtt helyezkedik el. Az égési levegő beáramlása és a füstgáz elvezetése a készülékkel együtt minősített és tanúsítással rendelkező, NA125/NA80 méretű koncentrikus csővezetékkel oldható meg, vagy csatlakoztatható hozzá a Magyarországon tanúsítással rendelkező füstgáz-levegő rendszer is.

A kültéri vízmelegítők égésterméke a készülék előlapján található nyíláson át távozik a szabad térbe, ezt figyelembe kell venni a készülék elhelyezésénél. A gyártó szállítja a készülék és a csatlakozó vezetékek fagyvédelméhez szükséges alkatrészeket is.

Rugalmas telepítési lehetőségek

A legtöbb vízmelegítő készülékét kül- és beltéri változatban is gyártják. A kültéri változatok tetszőleges számban telepíthetők falra szerelve, vagy akár épületek vízszintes tetősíkjára. Az égéstermék elvezetésének beruházási, illetve építési költségei így megtakaríthatók. A fagyvédelemről beépített anti-frost rendszer gondoskodik.

A vízmelegítők kilépő vízhőmérsékletét egy, vagy több digitális vezérlőpanelen lehet beállítani a felhasználás helyszínén. A készülék egyedisége a folyamatok vezérlésében, illetve annak több évtizedes fejlesztésében mutatkozik meg. A kilépő hőmérséklet-szabályozás pontossága +/- 1°C, amelyet a rendszer hirtelen változó terhelésnél is képes tartani, tehát a villanybojlereknél gyakori forrázásos balesetek itt elő sem fordulhatnak.

Lipthay Sándor
Príma Energia értékesítési tanácsadó
Prímagáz Hungária Zrt.

A szerzõ egyéb cikkei:

  Mindig csapatember voltam és az is maradok

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam