belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Hőszivattyús helyzetkép 2016 októberében

A Magyar Hőszivattyú Szövetség 2016. június14-én tartotta közgyűlését, melyen új elnököt és elnökséget választott a következő 3 évre. Személyem ismét bizalmat kapott a vezetésre.

 

Több mint három év után vállaltam ismét ezt a feladatot. A feltételem annyi volt, hogy az elnökség tagjaitól aktív közreműködést várok el és ez egy demokratikus kollektív vezetésben érvényesüljön.

Remélem ebben pozitív előrelépés lesz. Ennek vannak már most is jelei.

Egyik friss szakmai eredményünk, hogy a GINOP és VEKOP, valamint az Otthon Melege lakossági pályázatoknál sikerült olyan minisztériumi szakmai egyeztetéseket elvégezni, amelyek azt eredményezhetik, hogy a hőszivattyús technológia is bekerül a pályázati rendszerbe.

Nyilvánvaló oka ennek a késedelemnek az volt, hogy nem sikerült korábban a hőszivattyús műszaki követelményrendszert úgy összefoglalni és részben egyszerűsíteni, hogy az a bírálati rendszerrel kompatibilis legyen. Mindenki tudja, hogy egy hőszivattyús rendszer tervezése kiterjedt, több szakterületet is érintő feladat. A rendszerek hatékonyságát a pályázati kiíró ún. monitoring rendszerrel kívánja ellenőrizni. Ez a hőszivattyús rendszereknél külön műszaki feladat, aminek elfogadtatása is szükséges. Remélhetőleg a 2016 őszén megnyíló pályázatok hőszivattyús projektekre megfelelő tapasztalatokat adnak a további esetleges kiírási feltételek finomításához.

A MAHŐSZ másik szakmai intézkedése, hogy megkezdtük egy hazai átfogó hőszivattyús konferencia megszervezését. A konferencia időpontja: 2016.11.08. A tematikát elkészítettük és elküldtük a hazai hőszivattyús technológiához kapcsolódó vállalkozásoknak és személyeknek. Természetesen a konferencia mindenki számára nyitott és reméljük, hogy a tervezett 80-100 fős részvételi létszám teljesül. Külföldi előadók mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára fogja elemezni a hazai megújuló energia és klímapolitikai helyzetet.
Fontos megemlíteni, hogy a MAHŐSZ tagsági viszonyait rendezni kell. A régi tagjaink megtartása mellett nyitni szeretnénk a szélesebb épületgépészeti, energetikai szakemberállomány felé. Cégek mellett magánszemélyek csatlakozását is várjuk, akik elkötelezettek a hőszivattyús technológia terjesztése mellett.

A tagság létszámának növelése természetesen csak akkor valósulhat meg, ha sikerül olyan programokat, tudást és információt átadni, amelyet a tagság hasznosíthat és így érdekelt a sikeres működésben.

Ennek érdekében a szakmai oktatások területén az EUCERT hőszivattyús tervezői és telepítői, valamint a GEOTRAINET hőszivattyús földtani tervezői, kivitelezői képzéseket szeretnénk mielőbb elindítani.

Mindezek csak a legfontosabb feladataink a közeljövőre. E mellett a marketing tevékenységhez tartozó összes megjelenési módszer frissítése is időszerű.

Köztudott, hogy az EU kohéziós alapjából a 2020 utáni hazai pályázati támogatás az eddigieknél már bizonytalanabb. A hőszivattyús technológia hazai fejlesztése ezért az elkövetkező négy évben kap talán utolsó lehetőséget az intenzívebb előrelépésre. Remélem, a szakemberek ezt átérzik és sikeresen együttműködnek a szükséges fejlődés érdekében.

DR. ÁDáM BéLA
ügyvezető, HGD Kft
alapító elnök, Mahősz

A szerzõ egyéb cikkei:

  Aktualitások a magyar hőszivattyús szakterületen
  Hőszivattyús szakmai konferencia 2016
  Megújuló energia alkalmazásának helyzete 2015 elején
  A Construma-Reneo 2014 tükrében a megújuló energiákról
  A hőszivattyús technológia hazai alkalmazásának „eredményei” 2012-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam