belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Garantált minőségűek a rézcsöves rendszerek

A réz az egyetlen ma is használt csőszerelési anyag, amely évezredek óta bizonyít az épületgépészetben. Első ismert használata egészen i.e. 2.750-ig nyúlik vissza, amikor Egyiptomban, az Abusir melletti templomban használták vízvezetésre. A kicsit későbbi, római kori réz csővezetékrendszerek ép részei a mai napig megtekinthetők Pompeiinél és Herculaneumnál, azokban a városokban, amelyeket a Vezúv kitörése pusztított el i.sz. 79-ben.

 

A 20. században a réz a fűtési és vízellátási rendszerek elsőszámú anyagává vált, megbízhatóságát sok évtizeden keresztül bizonyították rézcsővel szerelt európai otthonok milliói, így joggal szerezte meg az egyik legjobb csőanyagnak járó elismerést. Felgyorsult világunkban az élet szinte minden területén úgy tűnhet, hogy a fogyasztók többsége nem megfelelően értékeli a minőségi, hosszú élettartamú, környezetbarát termékeket, egyszerűbb megvenni az olcsót, kompromisszumot kötni a minőség rovására, majd rövid használat után eldobni, lecserélni, venni egy újat. Lakásépítés, felújítás területén azonban ez remélhetőleg nem teljesen igaz. Talán azért, mert a saját ingatlan hosszú távú befektetés, az építtető, a tulajdonos igenis igényli a minőséget. A rézcsőben a tulajdonos nem fog csalódni, a tervező és a kivitelező szakszerű munkáját a rendszer évtizedeken át hirdeti.

Szabványosított, gyártófüggetlen rendszerek

Az épületgépészeti rézcsövek és idomok gyártását és alkalmazásának feltételeit Magyarországon is harmonizált európai szabvány szabályozza, mégpedig az MSZ EN 1057:2006 +A1:2010 „Réz és rézötvözetek. Varrat nélküli, kör szelvényű rézcsövek vízhez és gázhoz, egészségügyi és fűtési alkalmazásra” című csőszabvány. Az ezen szabvány szerint gyártott csövek és a megfelelő szabvány (MSZ EN 1254-1, -2, -4, -5) szerinti idomok gyártótól függetlenül felhasználhatók, egymással csereszabatosak, így az anyagválasztás kritériumai egyszerűsödnek, az anyagok a kereskedelmi forgalomban egyszerűbben szerezhetők be, évtizedek múlva is lehetőség lesz a meglévő rendszer átalakítására, bővítésére (1. ábra). Ez egyes, gyártónként eltérő méretű, anyagminőségű, kötéstípusú versenytárs anyagoknál problémás lehet, hiszen ki garantálja, hogy az adott gyártó évtizedek múltán is jelen lesz a piacon termékeivel? A rézcső- és idomgyártók igen!

Milyen rézterméket válaszszunk, ha garantált minőséget szeretnénk?

Az élvonalbeli európai gyártók termékeinek (csövek, idomok és forraszanyagok) minőségét a kötelező európai szabványok mellett különböző, gyártóktól független minősítő intézetek is tanúsítják. Ilyen pl. a német Gütegemeinschaft Kupferrohr e.V., melyet 1968-ban alapítottak, és a mai napig fő feladata, hogy biztosítsa a rézcsöves épületgépészeti rendszerek csöveinek, szerelvényeinek, forraszanyagainak és folyósító szereinek kiváló minőségét. A vonatkozó vizsgálati kritériumok, amelyeket a Német Minőségbiztosító és Tanúsító Intézet (RAL) is elismer, a minőségiés vizsgálati feltételekben vannak lefektetve.

Ezen minőségbiztosításon átesett termékek abban különböznek azoktól, amelyek csupán az EN gyártási szabványoknak felelnek meg, hogy a minőségjellel ellátott termékek nem csupán a gyártó minőségellenőrzési folyamatán mennek át, hanem azokat független külső intézmények is bevizsgálják, amelyek a minőségvizsgálatot szigorúan a minőségi és vizsgálati feltételek szerint folytatják le. A Német Épületgépészek Szövetsége, (DVGW) olyan mértékben elismeri ezeket a vizsgálatokat, hogy a Gütegemeinschaft minőségjelét viselni jogosult cégek kérelmük alapján, de további vizsgálatok nélkül nyerhetik el a DVGW jel használati jogát is. Ily módon a minőségjellel (2. ábra) ellátott termék az előírt sokrétű műszaki vizsgálatoknak való megfelelés révén maximális biztonságot jelent a fogyasztók számára, ezért ajánlott a jelet keresni a terméken.

A rézcsöves felületfűtési rendszer előnyei

Kiváló hővezető képesség.

A réz hővezető képessége 20 °C-on 293-364 W/m×K, ami nagyságrendekkel jobb érték, mint a műanyagok esetében. Ez két előnyt is biztosít a rézcsövek számára: a legfontosabb az energiahatékonyság – a rézcsövekben a belépő víz hőmérséklete 2-3°C-kal is alacsonyabb lehet, mint a műanyagcsövek esetén, azonos hőleadást és fűtési teljesítményt feltételezve. A másik előnye a kimagasló hővezető képesség, az egyenletesebb hőeloszlás a felületek mentén, a hideg zónák kialakulásának elkerülése még pár fokkal alacsonyabb előremenő hőmérséklet esetén is.

További energiamegtakarítást jelent az idomok csatlakoztatásának módja. Rézcsövek esetében a cső és az idom találkozásánál semmilyen átmérőcsökkenés nincs, műanyagcsövek esetén az átmérő az idomnál akár 30%-kal is csökkenhet a cső belső átmérőjéhez képest. Ezt vagy figyelembe kell venni a méretezésnél, ami nagyobb csőátmérőt jelent, vagy többletenergia szükséges a keringetés fenntartásához.

Bizonyítottan hosszú élettartam.

A rézcsövek hosszú élettartama, évtizedeken át tartó problémamentes működése az épületgépészet terén már számtalanszor bizonyítást nyert. Padlófűtésre történő alkalmazásuknak is már patinás történelme van, hiszen az egyik legidősebb modern rézcsöves padlófűtés Olaszországban, Lodi városának katedrálisában található. A katedrális felújítása során, a 60-as évek elején, több mint 5 800 méter rézcsővel szerelték a padlófűtést, ami lassan fél évszázada probléma nélkül, mindenki megelégedésére működik.

További műszaki előnyök:

  • A csövek nem öregszenek, tulajdonságuk idővel nem változik.
  • A réz hőtágulása kisebb, mint a műanyag csöveké. Padlófűtés esetén a rézcső hőtágulása közelíti meg legjobban az esztrich hőtágulását.
  • A csövek jól viselik a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályozás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérsékletemelkedésnek is.
  • A rézcsövek ellenállnak a fűtővízhez adagolt kémiai anyagoknak (vízlágyítók, oxigén lekötésére szolgáló adalékok).
  • A rézcső garantáltan oxigéndiffúzió- mentes, és az is marad örökre! A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye, vagy az osztógyűjtő védve van a korróziótól.
  • A rézcsövek szerelése gyors és költséghatékony. A kötések (padlófűtés esetén keményforrasztás és présidomos kötés) biztonságosak és egyszerűek. A kötéstechnikát minden képzett szerelő ismeri.

A hagyományos, rézcsöves padlófűtési rendszer 1 mm-nél kisebb falvastagságú (12×0,7, 14×0,8, 15×0,8 mm) az MSZ EN 1057 szerint gyártott, RAL minőségjellel ellátott rézcsőből műanyagbevonattal, vagy a nélkül készül. A műanyagbevonatos cső az esztrichbe, a bevonat nélküli aszfaltba fektethető. A műanyag bevonatnak több funkciója van. Védi a rézcsövet a szállítás, szerelés és az üzem közbeni mechanikus sérülésektől, a külső kémiai hatásoktól (pl. az esztrichben lévő agresszív adalékoktól). Lehetővé teszi a rézcső akadálytalan hőtágulását és felveszi a hőtágulás egy részét az ívekben (3. ábra).

***

1. ábra. MSZ EN 1057:2006+A1:2010 szerint gyártott rézcsövek szálban és tekercsben
2. ábra. A Gütegemainschaft minőségjele, és annak egyszerűsített formája, amit a rézcsöveken használnak
3. ábra. Műanyag bevonatos rézcső padlóban való elhelyezéshez
4. ábra. Rézcsöves falfűtés

Pintér Róbert
épületgépész mérnök
Európai Réz Intézet

A szerzõ egyéb cikkei:

  Felületfűtések rézcsővel
  A réztermék gyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét
  Napkollektoros rendszerek csővezetékei
  Felületfűtési rendszerek rézcsővel
  Rézcsövek az új GMBSZ-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam