belépés / regisztráció
2020. december 4. péntek
Aktuális lapszám

...fő feladatunk, hogy a szállítóinknak, vásárlóinknak biztos partnerei legyünk...

Tavalyi beszélgetésünket úgy fejeztük be, hogy "a gazdaság mindig hullám-jelleggel működik: egyszer fent, egyszer lent. Most, hogy lent vagyunk, egyszer muszáj lesz felfelé menni. És abban is biztos vagyok, hogy előbb-utóbb jó hírek fognak érkezni Magyarországról külföldre"- emlegetem Wolfgang Hatzl ügyvezető igazgató, a MART Építőipari Kereskedelmi Kft. tulajdonosának korábbi nyilatkozatát.

 

Most mit mondanál? Fent, vagy lent? Milyen hírek érkeznek rólunk külföldre?
  Azt gondolom, hogy a legutóbbi beszélgetésünk óta nem sok minden történt. Ugyanúgy, mint korábban, gazdaságilag nagyon nehéz helyzetben vagyunk, a kormány megpróbál ugyan bizonyos eszközökkel kijutni ebből a hullámvölgyből, de ez - ahogy Európa-szerte is látható - nem könnyű. Ez egy nagyon nehéz, komplex vállalkozás.
Ausztriában a hírek Magyarországról, hasonlóan a korábbiakhoz, nem igazán pozitívak. De azt gondolom, hogy ez a magyar társadalomnak egy régi betegsége, hogy a külföld felé sohasem a pozitív oldalát mutatja, csak a rossz híreket közli. Talán egyfajta politikai stílus, hogy az ember nem egyszerűen, ésszerűen halad előre, hanem inkább a konfrontációval próbálkozik, aztán az egész megoldásával. De ez természetesen csak a saját magánvéleményem, mert lehetséges, hogy egyéb érdekek is állnak a dolgok mögött.
   
Amikor azt említed, hogy nincs pozitív hír Magyarországról, akkor ez a magyar kormányt vagy a magyar embereket jelenti?
  Nem, itt egyértelműen a kormányról van szó! Magyarország, a magyar emberek megítélése szerintem más kérdés.
   
Visszatérve az eredeti gondolatmenetre, mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy nagy cég, mint a MART életben tudjon maradni?
  Meg kell próbálni a korábbi gondolkodásmódtól eltérni, új utakat kell találni, ahogy pl. mi ezt tettük az új AquaMart megnyitásával. Többet kell innovatívan gondolkodni és talán új termékeket is célszerű keresni, amelyekre a jövőben szükség lehet. Sajnos a problémákra nincsen általános szabály, megoldás.
   
Próbáltok a szomszédos piacok felé is nyitni?
  Csak a jövőben tervezzük ezt. Először itt Magyarországon kell megoldani a házi feladatokat , utána lehet a külföld irányba menni. Úgy gondolom, hogy amíg az ember a könyvelésben nem csak euróval tud dolgozni, addig mindig lesz egyfajta értékvesztés, mindegy, hogy a forint éppen lent, vagy fent van, addig egyelőre itthon kell a megoldásokat keresni.
   
Hogyan értékeled a versenytársak helyzetét? Beszéltek egymással? Van érdemi kapcsolatotok?
  Ez egy nehéz kérdés, hiszen az emberek ugyan tudnak jó kapcsolatot teremteni és ezt meg is teszik, de az üzletről nem szabad beszélni, mert egy nyilvánosságra került megállapodás miatt, máris valahol az EU bizottság előtt találod magad, akár van annak érdemi háttere, akár nem.
   
Korábban volt egy nagykereskedői szövetség. Létezik ez még?
  Nem, már nem. Ez is éppen a megállapodások kiküszöbölése miatt van. Az EU-bizottság előtt ez nagyon nehéz ügy. Nem tudom, hogy Nyugat-Európában most hogy néz ki mindez, de Ausztriában már az én időmben is tilos volt, hogy az ember egy ilyen szövetségben részt vegyen. Természetesen újjá lehetne szervezni, ha annak szabályai az EU joggal összecsengenének, de én azt gondolom, hogy a korábbi szabályzatok nincsenek összhangban az EU-s jogi szabályozással.
   
Kisebb szakmai kiállításon megmutattátok magatokat, de a Construmán nem vettetek részt. Van ennek különleges oka?
  Azt gondolom, hogy a nagy vásárokon a szállítóknak kell kiállítaniuk és nem a nagykereskedőknek. Ez az én és a menedzsmentünk véleménye is, ezért a Mart a Construmán még sohasem vett részt, mivel nem a végfelhasználóknak árul, hanem a szerelőknek.
Amúgy rendesen hirdetünk, az új MC megnyitó előtt voltak reklámjaink mind a rádióban, mind a tévében, tehát jelentős marketing munkát is végzünk, de ezeken a nagy vásárokon csak egy szállítóval tudnánk kiállítani, ami nem biztos, hogy szerencsés lenne.
   
Egy nagykereskedőnek gazdag árukészlettel kell rendelkeznie és azt folyamatosan fejlesztenie is szükséges. Milyen új termékek kerültek a palettátokra a közelmúltban és van-e valamely meghatározott terület, ahol fejleszteni szeretnétek?
  Természetesen figyeljük, hogy mit történik a piacon és a piacnak mire van szüksége. Ennek függvényében a raktárban szezonális áruingadozás van, vagyis nem mindegyik termék kapható tavasszal, vagy télen, ezt figyelembe kell venni. Mindig keresünk új, innovatív termékeket, de amíg ezek nincsenek bevezetve, addig nem szívesen beszélnék róluk részletesen. Az egyik azonban igazán reményt keltő, ezért mégis megemlíteném együttműködésünket a Siva Mont céggel, az ASOLAR napelemes erőművével kapcsolatban.
   
Érdekelne, hogy a termékeitek értékesítésekor melyik réteget célozzátok meg, a gazdagabbat, jómódút, vagy inkább a szélesebb, de szegényebb réteg felújítási igényeit?
  Mindkettőt. Ahogy korábban is, jelenleg is vannak nagyon gazdag emberek, akiknek van pénzük és azt be szeretnék fektetni. A másik oldalról viszont egyre több szegény ember van, éppen ezért az árainkat ehhez a réteghez is illeszteni kell. A feladatunk, hogy a kínálatunkat folyamatosan felülvizsgáljuk, gondozzuk és mindkét rétegnek megfelelő árukínálatot tudjunk nyújtani. De pl. az új szaniter bemutatótermünk egészen biztosan nem a szegényebb rétegeknek szól, viszont a tervezőknek egy kiváló terep, hogy megnézhessék, mit kínál a jövő. Manapság sajnos egyáltalán nem könnyű eladni, ugyanis minden vásárló nagyon ártudatos és összehasonlítja az árakat. És - most eltúlozva a dolgot -ha akár egy forint árkülönbség is van, már elkezdődik az alkudozás és ez várhatóan a jövőben is így marad.
   
A kormány egyre többet foglalkozik az építőipar beindításával. Hogyan látod, várható valamely fellendülés?
  Ma még nem lehet sok mindent látni ebből, ugyanis még nincs sok projekt, amely éppen futna. Van egy-két kórházfelújítás, vagy az Audi Győrben, az Opel Szentgotthárdon és a Mercedes Kecskeméten, de túl nagy, túl sok projekt nincsen. Egyértelmű, hogy a magyar kormány tenni szeretne valamit, a kérdés csak az, hogy honnan fog érkezni a pénz és a beruházásokat hogyan fogják finanszírozni.
Nem szeretném a kormányt kritizálni, hiszen nekik kell tudni, hogy mi a jó az országnak. Ha én tudnék változtatni ezen, politikus lennék, de nem vagyok az. Az ember egyetérthet az intézkedéseikkel vagy sem, de nekünk az adott helyzettel kell együtt élnünk és kijelenthetem, hogy a Mart most ilyen értelemben nagyon jól él, ugyanis az előző évet túlteljesítettük és megpróbáljuk ezt az állapotot megtartani.
   
Egyelőre nincs túl sok új építkezés. Hogyan tudjátok megtartani a szerelőket? Szerveztek ebben az évben is jutalom utakat?
  Nem, ebben az évben nem lesz Partner Hűség Program. De ezt nem is szabad túlzásba vinni, bár eddig eléggé sokat szerveztünk. Szerintem az ilyen rendezvényeket csak bizonyos időközönként érdemes ajánlani, mert aztán rutinná válnak. Amit eddig a Mart csinált, mindig valami új volt és természetesen ismét ki fogunk valamit találni, de biztosan nem ebben az évben. Mi mindig megpróbálunk valamit valahogy másként csinálni. Elkezdtük a mesterkurzussal, aztán a többiek leutánozták, most csinálunk egy road-showt. Mindig vannak új ötleteink a szállítókkal együtt, ezért ígérem, hogy biztosan fogunk valami újat rendezni, de ebben, vagy a következő évben biztosan nem.
   
Hogy van a családod? Olivér és a kicsi Flórián jól kijönnek egymással? Tudsz már jól aludni? Tervezitek már a harmadik gyermeket, mondjuk egy aranyos kislányt?
  Sosem volt azzal problémám, hogy nem tudtam aludni, de köszönöm a kérdést, a család jól van. A két fiú már harcol egymással, mert mindegyik szeretné az igazát érvényesíteni és számomra ez egy olyan érdekes életszakasz, amikor figyelemmel kísérhetem a növekedésüket. A nagy már három éves, a kicsi a következő hónapban lesz egy, és tényleg nagyszerű, örömteli érzés a hétköznapokban két ilyen kis teremtménnyel együtt élni. Ami a következőt illeti, öt fiam van már, ezért nem tervezünk semmit a jövőre nézve.
   
Fiatalosan nézel ki, sportolsz még mindig valamit?
  Amennyire az időm engedi, de ez egyre nehezebb, mert a munka is leköt és a gyerekekkel sem szeretnék semmit kihagyni, így a sportra nincs túl sok időm.
   
Családi körben milyen nyelven beszéltek? A kicsik mindkét nyelvre reagálnak?
  A legkisebb nem beszél még. A nagy a feleségemmel magyarul társalog, miután magyar oviba is jár, velem pedig németül. De, hogy ne legyen egyszerű a dolga, az oviban angolul is tanul. Természetesen kétnyelvűnek szeretnénk a gyerekeket nevelni. Bár a mi székhelyünk Magyarország, és ez a jövőben sem fog változni, a gyerekeinknek viszont szeretnénk megadni a választás lehetőségét, hogy majd ott tanuljanak és éljenek, ahol ők szeretnének. De, hogy mi valósul meg a mi terveinkből, az a jövő zenéje!
   
Milyen terveid vannak a közeljövőben? Szaklapunkon keresztül üzenhetsz a környezetednek!
  Most az újságban nem üzennék a kollégáimnak, mert ők pontosan tudják, hogy merre haladunk. Másfél hónappal ezelőtt volt is mindenkivel egy megbeszélés, ahol egyértelműen megvitattuk, milyen a Mart a helyzete és, hogy az elmúlt évben pozitív eredményt értünk el, amelyre büszkék vagyunk, mert ilyen körülmények között ez nagyszerű eredmény. Optimisták vagyunk! Kis lépesekben gondolkodunk, így akarunk a magyar piacon érvényesülni. Nem könnyű, de ha futni akarsz úgy, hogy még menni sem tudsz, akkor az megoldhatatlan probléma. A szállítóinknak és a vásárlóinknak biztos partnerei szeretnénk lenni, ez a fő feladatunk.
Idén a cél a tavalyi eredmény elérése, illetve azt még egy picit növelni is szeretnénk.
27 mestercentrumunk van, idén nem tervezzük újabbak nyitását, mert azzal már az első félévben el kellett volna kezdeni foglalkozni. Az viszont biztos, hogy egy pár MC-t áthelyezünk.

-Ludwig-

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam