belépés / regisztráció
2020. december 3. csütörtök
Aktuális lapszám

FluctuVent helyiségenkénti hővisszanyerős lakásszellőzés

A 2011-es Construma kiállítás alkalmával már jelentkeztünk rövid ismertetéssel szabadalmazott újdonságunkról, ezért most elsősorban az azóta történt fejlesztésekről számolunk be.

 

A rekuperatív hővisszanyerős központi lakásszellőzéstől gyökeresen eltérő szellőző rendszerünknek nincs külön hőcserélője és légcsatornája sem - mindezeket egy jól ismert, ősrégi építőelem, a lyukacsos égetett agyagtégla helyettesíti, aminek hőtároló képességét is kihasználjuk regeneratív hőcserélőként alkalmazva.

Tavaly óta továbbléptünk: a csiszolt téglák mellett a hagyományos, vastaghabarcsos kötésű téglák használata esetén is kialakítható a szellőző kürtő habarcskirekesztő sablon segítségével. Így biztosítható, hogy semmi nem zárja le soronként a téglák apró függőleges légüregeit, amelyek összefüggő kürtővé kapcsolódnak össze a fal belsejében.

Helyiségenként két ilyen, téglaszélességű kürtőt használ a rendszer, ezeket felül a helyiség felé, alul pedig a külső légtér felé megnyitva, ventilátorok, légszűrők és légrácsok beépítésével már készen is áll a FluctuVent hővisszanyerős szellőző berendezés. Télen a helyiség elszívott meleg levegője a kürtők egyikén át távozik, ennek téglabordáit felmelegítve - miközben hőjét leadva maga lehűl. A légáramlás irányát ~6 perc után megfordítjuk, és a külső, hideg friss levegőt az előfűtött téglakürtőn át, felmelegítve juttatjuk be a helyiségbe, a hővisszanye-rés hatásfoka hőszigetelés nélküli fal esetén >75 %!

A helyiségenkénti két szellőzőkürtő folyamatosan, de ellentétes ütemben üzemel: miközben az egyik elszív és betárolja a hőt a téglabordákba, a másik befúj és kinyeri a tárolt hőt, majd szerepet cserélnek. A tégla porozitása miatt egyidejű hőcsere + nedvességcsere = entalpiacsere történik, kevésbé szárítva a belső levegőt és jobb hőkomfortot biztosítva. A szellőzés észrevehetetlenül csendes, óránként 0.3-0.5 1/h légcseréjével kizárja a páralecsapódás és a penésze-sedés lehetősé ;gét. A levegőt két fokozatban szűrjük: G2, vagy igény szerint G4 pollenszűrő minőségben. Üzeme nagyon gazdaságos: egy átlagosan 40 m3-es helyiség szellőztetése csak 3-5 W teljesítményt igényel, de ez legalább 25 kWh/m2,a fajlagos fűtési energiamegtakarítást eredményez, ami több mint 10 SPF értéknek felel meg. Nyári éjszakákon a belsőnél hidegebb külső levegővel passzív hűtés történik, pormentesen és zajmentesen. A szellőzés üzeme egész évre programozottan automatikus, természetesen a mindenkori kézi beavatkozás lehetőségével.

Idei újdonságunk a THERMO alapkivitel melletti HYGRO és MULTI változatok is, amelyek sorrendben központi, illetve helyiségenkénti páratartalom-szabályozást nyújtanak téli időszakban a ventilátorok fordulatszámának energiatakarékos PWM szabályozásával. ☼

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam