belépés / regisztráció
2021. február 28. vasárnap
Aktuális lapszám

Fedett uszoda épül Győrben

A régi Dózsa pálya helyén, a 2017-es Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál egyik létesítményeként új fedett uszoda építése folyik Győrben. Az 50 x 25 m-es versenymedence mellett egy 16,6 x 10 m-es tanmedence, illetve a tervezett II. ütemben egy 33,3 x 25 m-es kültéri medence készül. A beruházás különösen fontos Győr életében mivel a városnak nem volt 50 m-es nemzetközi versenyeknek is otthont adható medencéje. A nézőtér 800 fő befogadására lesz alkalmas, de további 400 fő helyezhető el mobil lelátókon. Tervezik még a II. ütem medencéjének későbbi lefedését is.

 

A kivitelezést a Swietelsky Magyarország Kft. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. konzorciuma végzi. A gépészeti szerelés alvállalkozóként a győri Komplex Kft. feladata. A cikkben bemutatott gépészet a Perfect Plan munkáját dicséri.

Az épület hőellátását két, egyenként 1 MW-os Buderus kazán biztosítja. Pontosabban egy Buderus Logano plus SB745/1000 kW-os kondenzációs (1. ábra) és egy Logano SK755/1040 kWos alacsony hőmérsékletű kazán (2. ábra). A kazánok sorba kötve saját kazánköri szivattyúval egy kombinált iszap- és légleválasztóval egybeépített hidraulikus váltón keresztül csatlakoznak a hat fűtőkör ellátását biztosító osztó–gyűjtőhöz.

A rendszer vezérlését a Logamatic 4321 – 4322 szabályozó rendszer végzi. A kazánok léptetését feladatul az FM 458-as stratégia modul kapta, amely alkalmas arra, hogy a hőigény alapján határozza meg a szükséges kazánteljesítményt a modulációs vezérlésű Riello égőkön keresztül, illetve igény esetén beléptesse a követő kazánt. Így elérhető, hogy a fűtési igény nagyobb hányadát elsősorban a gazdaságosabban üzemeltethető Logano plus SB 745 kondenzációs kazán szolgáltassa és csak nagy hőigény, vagy magasabb hőfok igény esetén kapcsolódjon be a követő Logano SK 755 kazán. Ennél a megoldásnál nincsen üzemóra szerinti kazáncsere, mindig a kondenzációs kazán lesz a vezérkazán.

A kazánok telepítésénél a tervezők figyelembe vették a DIN EN 12 828 szabványt, így a szokásos rendszerelemek, mint biztonsági szelep, tágulási tartály mellett mindkét kazánra a 2 db maximális, minimális nyomáshatároló és 1 db vízhiány biztosító is került (3., 4. ábra).

A Logano plus SB 745 kondenzációs kazán ún. átömlő tűzterű kazán. A forró füstgáz a tűztér végén egy nagy keresztmetszetű „átömlő” nyíláson fordul a kondenzációs hőcserélőre. A hőcserélőből egy fordítókamra a füstcsatornába vezet, amely a tűztér és a kondenzációs hőcserélő között a hőszigetelő burkolat alatt kapott helyet. Ezt a füstcsatornát a fűtővíz már nem hűti, azaz itt már nem történik hőátadás. Ez a kialakítás az égő kiválasztást befolyásolja, mégpedig annyiban, hogy a gyári ajánlás szerint a méretezésnél célszerű nem csak a kazán tűztérellenállását, de a teljes füstgázelvező rendszer ellenállását is figyelembe venni. Ugyanis maradó nyomással számolhatunk a kazán füstgázcsonkján.

A kazán rendelkezik külön visszatérő csonkkal az alacsony hőmérsékletű körök számára, ennek kihasználására a zömében magas hőmérséklet igényű körök (légtechnika és hőcserélők), valamint a beépített hidraulikus váltó miatt nincsen lehetőség.

A követő kazán szerepét betöltő Logano SK 755/ 1040 kW alacsony hőmérsékletű acéllemez kazán, ezért visszatérő víz hőmérsékletszabályozásra van szüksége, amit egy DN 80- as 100 m3/h-as kétútú motoros szelep biztosít. Vezérlését a kazánra telepített Logamatic 4322 szabályozó végzi, összehangoltan a kazánköri szivattyú működtetésével. Ők együttesen gondoskodnak a kazán hosszú élettartamáról.

A fűtőkörök (HMV-termelés, medence fűtések, légtechnika ellátása, padlófűtés és FC-ok ) szabályozása a Logamatic 4321–4322 szabályozókba beépített funkció modulok feladata. Fűtésszabályozást is végző épületfelügyelet nem készült, de jelenleg folyik az előkészítés a meglévő rendeszek összehangolására. Ez elsősorban nem a beavatkozás lehetőségéről, hanem a Logamatic szabályozók adatainak az épület automatika felé történő továbbításáról szólna.

A HMV ellátó rendszer összetett. 3 db 2000 l-es HMV-pufferből, két lemezes hőcserélőből – a kazán oldal és a szolár oldal számára –, valamint napkollektorokból áll.

A szolárrendszerbe 60 db Buderus Logasol SKN 4.0 síkkollektor került a tetőre, Logasol KS 0150 szivattyúegységgel, amelyet a Logasol SC 40 szolár szabályozó vezérel. A szivattyúegység magában foglalja a keringtető szivattyú mellett az áramlásmérőt, a gravitációs féket, az előremenő visszatérő hőmérsékletmérőket és az elzárókat, illetve csatlakozik a biztonságtechnikai rendszerelemekhez (biztonsági szelep, tágulási tartály), és egy kézi szivattyú is a része, ami a lefúváskor távozó folyadék visszatöltésére szolgál.

A függőleges, vagy másképpen „álló” kollektorok lapos tetőállványra kerültek. A rendelkezésre álló hely kihasználáshoz igazodva 7 kollektor sort alakítottak ki, 5 x 10 db és 2 x 5 db-ból állnak a mezők (5. ábra). Az egyes mezők párhuzamosan csatlakoznak a gyűjtő vezetékekhez. Mivel a tető ívelt és az alkalmazott tetőborítás sem terhelhető, „I” tartókból álló tartószerkezet készült a gyári lapos tetőállványok alá. A kollektor tartó „háromszögeket” csavarkötés rögzíti az „I” tartóhoz. Ezzel biztosított a kollektor mező szélterheléssel szembeni ellenállása és a tető hó fedéséből való kiemelése.

A HMV-készítést a kazán oldali és a szolár HMV-hőcserélő sorba kötésével tervezték, ezért már kis szolár nyereség is eredményezhet gáz megtakarítást. A hálózati hidegvíz és a szolár folyadék között hamar kialakulhat hőmérséklet különbség, ami a hidegvíz előmelegítését eredményezi. Azaz a kazánoldali HMV hőcserélőnek kisebb ΔT–t kell leküzdenie a kívánatos hőmérsékletű víz elérésére. A Buderus Logasol SC 40 szabályozó alkalmas arra, hogy a kollektorok által megtermelt energiát több fogyasztó számára is elossza. Itt a HMV-termelés prioritása mellett a „nagy” medencefűtésből is részt tud vállalni. A tervezők a szokásos „gyári” megoldást választva váltószeleppel oldották meg az elosztást, bár a szabályozó képes lenne a szivattyú működtetésére is.

A tervezett 2014 őszi átadási határidő a végéhez közeledik és a fényképek tanúsága szerint még sok munka van hátra, de a kazánok beüzemelése már megtörtént, így a fűtés hiánya már nem akadálya az átadásnak.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra. Biztonságtechnikai rendszerelemek DIN EN 12828 szerint

1. Hőtermelő
3. Kazán termosztát (Logamatic 4321-4322 tartalmazza)
4. STB biztonsági hőkorlátozó (Logamatic tartalmazza)
8. Biztonsági szelep ( membrán 2,5/3 bar)
9. Biztonsági szelep rugó terheléses >= 2,5 bar
10. Nyomásmentesítő tartály (elhagyható ha van 2. STB és 2 db Max-min nyomáshatároló)
11. Maximális nyomás határoló
15. Vízhiánybiztosító vagy minimális nyomáshatároló

4. ábra.
5. ábra.

Zalai Ottó
mérnök üzletkötő
Robert Bosch Kft.
Termotechnika Buderus márka

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam