belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Év medencéje díjátadás

A 2017-es Construma-Otthon Design Kiállítás keretében került sor 2017. április 6-án a Hungexpo „F” Pavilon színpadán a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására.

 

A medencék, fürdőlétesítmények megvalósítása gyakorta építőművészetet jelent. Igen sok szakma adja hozzá a tudást, gyakorlatot: a statikus, a mély- és magasépítés, a szigetelés és burkolástechnika, vízgépészet, vegyszeres vízkezelés, világítástechnika, de még a kerttervezés is fontos szerepet játszanak, hogy csak néhányat említsünk a legfontosabbak közül.

A pályázaton 4 kategóriában lehetett indulni: - I. Magánmedencék - II. Wellness létesítmények (szaunák, gőzkabinok, sószobák stb.) - III. Hotel, klub, fittness létesítmények medencéi - IV. Közfürdők, aquaparkok A III. kategóriára idén nem érkezett egyetlen pályázat sem. A többi kategória győzteseiről számol be ez a cikk.

Magánmedencék

  1. díj: Szavini Kft., Szamos József „Kilátás” jeligéjű magánmedencéje

A kültéri, úszásra és wellnessre alkalmas medence Verőcén, a hegy tetején épült, ragyogó kilátással a Dunakanyarra, a mediterrán jellegű ház stílusához tökéletesen alkalmazkodva. Méretei: 9,20 x 7,50 x (0,90-1,40) m. A 9,20 m-es oldalt bukóéles, feszített rendszerben alakították ki, párhuzamosan a házzal, valamint a Duna vonalával, így a medencében úszva úgy tűnik, mintha a víz az alatta lévő Dunába ömlene. A medence ház felőli oldala íves, itt helyezték el a masszírozó fúvókákkal ellátott ülőpad sarkot, ahonnan ülve kényelmesen lehet gyönyörködni a Duna szépségében.

Különleges megoldású a víz alól kijövő redőnylamellás takaró, ami így nem zavarja a kilátást, és az átlátszó PVC redőnyszálak a napsütés hatására kb. 5-6 °C-al emelik a medence vízhőmérsékletét (1. ábra).

  1. díj: Compass Carbon Pools Kft., Dékány Zoltán, „A stílus geometriája” jeligéjű magánmedencéje

Ez a medence egyaránt szolgál aktív és passzív pihenésre. Fix vízmélysége, letisztult geometrikus formavilága, briliáns helykihasználása, a relaxációs zónaként funkcionáló, kényelmesen tágas lépcsője igencsak kiemeli a hasonló medencék közül. Külön meg kell említeni a kompromisszumok nélküli biztonságot jelentő, exkluzív, rejtett rolós takarást, melyet a legszigorúbb biztonsági szabványoknak megfelelően telepíttettek.

A medence hossza:8,7 m, szélessége: 3,7 m, mélysége: 1,5 m. A medence fűtéséről megújuló szolár energia és egy 70 kW teljesítményű titán hőcserélő gondoskodik. A medencevízfertőtlenítést a környezetbarát, legfejlettebb technológiájú Eco-Salt® készülék végzi, természetes só felhasználásával (2. ábra).

  1. díj: Duoflex Pool Kft., Hajduk Márta, „Diagonál” jeligéjű magánmedencéje

A 10 x 4 m-es méretű beltéri medence diagonál mintázata megkapó látványú, igen hangulatos, rendhagyó. Ezzel a motívummal (3. ábra) igazán egyedivé és látványossá tették a medenceteret. A medence oldalán lévő hosszanti csíkok pedig optikailag a medence hosszát is megnyújtották.

Wellness létesítmények

Ebben a kategóriában összesen mindössze három pályázat érkezett, így a kiírás csak két díj kiadását engedte meg.

  1. díj: Duoflex Pool Kft., Hajduk Márta, az „Eklektikus elegancia” jeligéjű magánlétesítménye

A magyar uszoda és wellness építés nemzetközileg is különlegesen kimagasló minőségű munkáját látjuk az itt bemutatott képeken. Az Andrássy úton az 1880-as években, Feszty Adolf tervei alapján készült épület felújítása 2014-ben kezdődött meg, négy luxuslakás kialakítása mellett az alagsori részen egy 35 m2-es wellness létesítmény is helyet kapott. Gőzkabin, pihenőtér, pihenőpadok, zuhanyzók és egy ivókút teszi komfortossá a wellness magas színvonalú kiszolgálását. A szemet gyönyörködtető kézműves, tört mozaik mandalák illeszkednek az épület eleganciájához és különleges hangulatához (4. ábra).

  1. díj: a Miskolctapolcai Strandfürdő „Platán” jeligéjű pályázata

A wellness központban egy maszszázs, egy élmény medence, egy 80- 100 C°-os magma szauna, egy gyógynövénykivonatokat párolgó 60-80 C°- os herbárium szauna, egy 40-60 C°-os infraszauna, valamint egy természetes, vörös sóból készült falú sókabin, egy gőzkabin és a szaunázás utánra egy jégkabin működik. Ez utóbbi üvegfalának köszönhetően páratlan panorámát nyújt. Az üvegfalakkal körbevett wellness pihenőben egyedülálló kilátás nyílik a „green city” elvei alapján kiépített, parkosított strandfürdőre. A szaunázás utánra szolgál még a különlegesen kialakított, fordított alakú szauna kúpok tetején elhelyezett két csobbanó medence, csodálatos panorámával a Bükk hegységre (5. ábra).

Közfürdők, sportlétesítmények, aquaparkok

  1. díj: Szavini Kft. Szamos József, Zsóry gyógyfürdő

A mezőkövesdi Zsóry fürdő termálvize igen értékes hév- és ásványvíz. Kalcium, magnézium, hidrogénkarbonát, nátrium-klorid és szulfidion tartalma miatt nem csak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, de európai viszonylatban is számottevő. A Mezőkövesd melletti Zsóry Fürdő legújabb rekonstrukciója 2015-ben kezdődött el, majd végül 2017 márciusában lett kész. A felújítás során a meglévő 33-as úszómedence új burkolatot kapott, és a teljes vízgépészeti rendszerét lecserélték. A régi fa boltíves födémet felújították, és a medence mellé épített élménymedence fölött hasonló boltívvel új tető létesült. Az új élménymedence paraméterei: 33,00 x 20,00 x 1,20 m amorf alakú, feszített víztükörrel. Külön érdekessége a kagyló alakú pezsgőmedence, ami a víztér fölött helyezkedik el, és abból vízesésszerűen folyik a víz a medencetérbe. Három csúszda, sodrófolyosó, hullámlabda medence, buzgár, gejzír, pezsgőágyak, nyakzuhanyok és állómasszás teszik teljessé az élménysort (6. ábra).

  1. díj: Lipóti Termálfürdő

Az 1970-es években felfedezett termálvíz alapozta meg a fürdő létét, amely 2001 óta tudatos, látványos és folyamatos fejlődésen ment keresztül. Szociális épület, étterem, infrastruktúra fejlesztés, a fürdő belső úthálózatának modernizálása, parkosítás, zöld területek kialakítása, családi csúszdával rendelkező élménymedence építése, két gyermekpancsoló és a vízimalom szaunaház építése lett az első fejlesztések eredménye. 2009- 2015 között épült az 1200 m2-es strandmedence óriás csúszdákkal, hullámmedence résszel, vízi játszóparkkal és élő vízeséssel. 2015-ben a csúszdatorony bővítésével megépült a 15 méter magasról induló „Big Blue” csúszda, így összesen öt óriás csúszdával büszkélkedik a termálfürdő.

A nagy strandmedence közelében gyönyörű, hatalmas sziklafal vízesés látható, melynek különleges, zöld színű sziklái az ausztriai Rechnitz bányából származnak. A sziklafal több pontjából lezúduló víz természetes zuhatagként ömlik a fürdőzők nyakába. A medence egyik népszerű eleme a narancssárga hullámlabda, amely többféle magasságú hullámokat generál. A tetején található nyeregbe a vendégek nagy küzdelmek árán ülhetnek fel, így gerjesztve a hullámokat.

A strandmedence közelében halastó létesült, amelybe szigetközi halakat telepítettek. A tóban hatalmas köveken lépkedve lehet a tokhalakban, amurokban és kecsegékben gyönyörködni. Tavirózsák, vízinövények teszik színesebbé a medence környékét (7. ábra).

  1. díj: Archiro Kft., Fekete Roland „Duna Aréna László” jeligéjű pályázata

Kissé szomorú, hogy a 2017-es év kiemelt uszodai rendezvényére, a Vizes Világbajnokságra készült lenyűgöző budapesti létesítménynek sem a tulajdonosa, sem az üzemeltetője, sem pedig a generálkivitelezője nem pályázta meg a fantasztikus objektummal az Év Medencéje díját. Nagy öröm volt azonban, hogy a Magyar Uszodatechnikai Egyesület egyik legrégebbi és igen nagyra becsült tagja, Fekete Roland bejelentkezett pályázatával. Cége, az Archiro Kft. szállította ugyanis a létesítmény öszszes medencéjéhez a kerámia burkolatot, megelőzve és maga mögé utasítva ezzel számos versenytársát. A versenyuszoda komplexumot 2017 első negyedében adták át. A létesítmény ma Európa létező legmodernebb, legfejlettebb vízi sportlétesítménye, melyet kizárólag magyar tervezők és magyar kivitelezők valósítottak meg, elképesztően feszített tempóban. A versenymedence különlegessége a 3 méteres vízmélység (ebben a kategóriában első hazánkban). A burkolata a FINA úszószövetség szigorú előírásai szerint készült az Agrob Buchtal burkolati rendszerével (8. ábra).

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam