belépés / regisztráció
2020. december 4. péntek
Aktuális lapszám

Épületgépész Szakmai Nap

A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke idén április 26-án immár másodszor rendezett Épületgépész Szakmai Napot. A képzési rendszer megváltozása, a kétfokozatú képzésre való áttérés eredményeként erősebb a kapcsolat a tanszék és a hallgatók között. Ez megnyilvánul abban, hogy a hallgatók sokkal aktívabban vesznek részt a tanszék életében, a tudományos diákköri tevékenységben, a különböző tanszéki kutatási, vállalkozási és oktatási feladatokban.

 

Az Épületgépész Szakmai Nap célja az volt, hogy fórumot biztosítson a valamilyen érdekes kutatási témával, vagy a nem "hétköznapi", az átlagost meghaladó tudományos elmélyülést igénylő diploma-, vagy szakdolgozat témával foglalkozó hallgatóknak, továbbá, hogy jó hangulatú rendezvényekkel erősítse a hallgatóság közösségi szellemét.

A TDK konferencián hét hallgató hat előadását hallhattuk. Egyikük, Erdős Attila Ádám egy egész épületgépész fejlesztő team-et képviselt.

  1. Malustyik Mónika és Kis Barbara, M.Sc. képzés 1. félév: A szezonális napenergia-tároló töltése és ürítése. Konzulens: Dr. Barna Lajos.
  2. Ivády Judit, Épületenergetika B.Sc. képzés 6. félév: Kistérségi energiaellátás. Konzulensek: Dr. Csete Mária egyetemi adjunktus, BME Környezetgazdaságtan Tanszék; Dr. Dinya László, Károly Róbert Főiskola, általános rektorhelyettes.
  3. Dabis Károly, M.Sc. képzés 4. félév: Hőcserélők szabályozása. Konzulens: Dr. Szánthó Zoltán.
  4. Both Balázs, M.Sc. képzés 4. félév: Érintőleges légvezetési rendszerek légsugarainak méréses vizsgálata. Konzulens: Goda Róbert.
  5. Erdős Attila Ádám, M.Sc. képzés 4. félév: Solar Decathlon. Konzulens: Szikra Csaba, BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék.
  6. Czétány László, M.Sc. képzés 1. félév: Szövet légcsatornák. Konzulens: Dr. Szánthó Zoltán.

Malustyik Mónika és Kiss Barbara ősszel már 3. helyezést értek el témájukkal a kari TDK konferencián. A kutatás során azt vizsgálták, hogyan hasznosítható a téli fűtésben, a nyáron napkollektorok által begyűjtött és betárolt hő. Ivády Judit kutatásában, a korábban megszerzett környezetgazdász diplomatervében megkezdett témáját folytatja, előadásában a Pétervásárai Kistérség önfenntartó, megújuló energiaellátásának lehetőségeit vizsgálta. Dabis Károly az átfolyós HMV-termelés szabályozásának speciális problémáit ismertette, és elméleti modellezéssel határozta meg a szabályozók behangolásának terhelésfüggő paramétereit. Both Balázs több éve folyó kutatásának új eredményeit ismertette. A kutatás akkori eredményeit bemutató "Résbefúvó anemosztátok méréses vizsgálata érintőleges légvezetési rendszer alkalmazása esetén" című dolgozata, a tavaly őszi TDK konferencián 1. díjat nyert és a dolgozatot a Gépészmérnöki Kar nevezte a 2013 tavaszi Országos TDK konferenciára. Erdős Attila Ádám a kiválasztott európai műszaki egyetemek között zajló Solar Decathlon verseny épületgépész csapatának vezetője a kidolgozott épületgépészeti koncepciót ismertette. Czétány László kutatásában a szövet légcsatornák vizsgálata kapcsán olyan geometriai méretező módszert igyekszik kifejleszteni, amely beszabályozás nélkül képes biztosítani a légcsatornák kibocsátó elemein kilépő térfogatáram egyenletességét.

A program az Épületgépész Szakmai Vetélkedővel a Kármán Kollégiumban folytatódott. Nyolc 4-4 fős csapat három óra alatt az előzetes feladatok beszámolójával együtt összesen 11 feladatot oldott meg. A feladatok nem a tananyag visszakérdezésére, hanem a kreativitásra, ötletességre és a mérnöki gondolkodásra koncentráltak. A versenyt a tanszék oktatóiból és a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnökségének tagjaiból alakult zsűri bírálta el. A versenyzők díjazását számos támogató vállalat ajándéka biztosította, amit ezúton is köszönünk.

A vetélkedőt az Épületgépész All Stars zenekar koncertje zárta a Kármán Kollégium aulájában.


A szerzõ egyéb cikkei:

  IV. Épületgépész Szakmai Nap a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam