belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

„Az út a cél kitűzésével kezdõdik”

Immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) a Gáziparosok Országos Egyesületének (GOE) együttműködésével a kötelező energiahatékonysági rendelet alkalmazásának tapasztalatairól tartott Szakmai Nemzeti Fórumát a magyar földgáz-felhasználási piac minden szereplője számára. A helyszín ezúttal a rákoskeresztúri Podmaniczky-Vigyázó Kastélyban volt.

 

A szép számban megjelent vendégeket Varró Zsuzsanna (GOE főtitkár) a következő gondolatokkal köszöntötte: „Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján, az előttünk álló feladatok ismeretében kívánunk most egyeztetni. Miért az MGVE kezdeményezte ezt a Fórumot? Az egyesület ars poeticája az 1994-es alapítása óta, hogy összehangolt tájékoztatást adjon a hazai, illetve nemzetközi törvényi és műszaki szabályozásokról. További fontos feladata a hatékony energiaellátás elősegítése, a környezetvédelem és a biztonság szempontjainak figyelembevételével. A szakmai összefogással nem titkolt célunk annak elérése, hogy egységesen, minden érintett bevonásával hozzájáruljunk a gázenergia tudatos és gazdaságos fejlődéséhez hazánkban. Bízunk benne, hogy a széleskörű és egységes szakmai összefogással olyan példát mutattunk az elmúlt két évben, hogy az elkövetkezendő években már hagyományos jelleggel, az éppen aktuális és legfontosabb kérdések feldolgozására évről évre megrendezhetjük a Szakmai Nemzeti Fórumot.”

Ezt követően Versits Tamás (MGVE elnök) tartotta meg bevezetőjét: „Harmadik alkalommal állhatok itt önök előtt, hogy azon kérdésekben tudjunk egységes szakmai álláspontot képviselni, ami alapvetően a szakmánkat – azt a tevékenységet, amit több évtizede közösen végzünk – foglalkoztatja. A hangsúly a „közös” szón van, hiszen Magyarországra ugyanazok a jogok és kötelezettségek érvényesek, mint a többi EU-s tagállam esetében.

A végrehajtási rendeletben Magyarországon az egységes szabályok megléte azért fontos, hogy az elosztói engedélyes, a hozzátartozó égéstermék elvezető rendszereket átvevők, vagyis a kéményseprők, a kéményseprői szolgáltatás, illetve a katasztrófavédelem képviselői is ugyanazokat értsék ugyanazon fogalom alatt, ami egy épületgépész tervezőnek, egy gáztervezőnek, vagy egy gyártónak a Magyarországra hozható termékeivel kapcsolatban megfogalmazódik. Ezt már 2014 óta szeretnénk megvalósítani. Sikernek tekintjük, hogy már ekkor fel tudtuk hívni a jogalkotó figyelmét a magyarországi interpretációban arra, hogy bizony vannak hazai sajátosságok, legyen ez kialakult technológia, vagy vásárlóerő, vagy bármilyen aspektus, ami a magyar piacot egy kicsit más szemszögbe helyezi. Erről szólt a II. Szakmai Nemzeti Fórum, melynek egységes álláspontjából egy komoly részt átvéve megjelent egy kormányrendelet, ami a 65-ös kormányrendeletet módosította. Ebben tudtuk meg, hogy az egyetemes és nem egyetemes szolgáltatásra jogosult gázfelhasználók esetében hogy néz ki a türelmi idő, illetve, hogyan kell értelmeznünk az üzembehelyezést, a használatbavétel és a forgalomba hozatal kérdéseit. Az EU-s energiahatékonysági rendelet kialakítását Magyarország is ratifikálta. Megjelent a rendelet, amelynek az volt a feltétele, hogy az EU-n belül a termék forgalomba hozatali kötelmének jellemzője a CE tanúsítás volt. Ennek a rendeletnek a bevezetési idejét 3 évre prognosztizálták, tehát a 2015. évben lépett a tagállamok szintjén életbe, ennek az első szigorítása az volt, hogy a CE tanúsítás mellett megjelent a készüléket energiahatékonysági osztályba soroló címke, vagyis az energiacímke (ami korábban a hűtőgépeknél és a klíma berendezéseknél már ismert volt). Ez deklarálta, hogy az adott hőtermelő berendezéseknek e rendelet értelmében milyen szezonális hatásfok követelményeknek kell megfelelniük. Ezt mi úgy értelmezzük, hogy ez egy szigorítás. Ez az első szigorítási fok a termék forgalomba hozatalában. A magyar rendeletbe bekerült egy türelmi idő, ami azt mondta ki, hogy a már forgalomban lévő, az energiahatékonysági rendeletnek (ErP) nem megfelelő berendezések eddig a türelmi időig használatba vehetőek. Ez egy nagyon fontos kitétel, amit most már mindenki tudomásul vett. De ez mind egy folyamat része. Ugyanis 2018-ban meg fog érkezni a második szigorítási fok, amikor is az előbb említett CE tanúsítvány és az energiacímke mellé a károsanyag-kibocsátás is nagyon fajsúlyosan meg fog jelenni a gyártók által készített műszaki berendezések műszaki tulajdonságaiban.”

Ezt követően előadásokat hallgattunk meg többek között:

  • Vasas József (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal),
  • Dr. Firnigel Edit (BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság),
  • Kocsis Krisztián (FŐKÉTŰSZ),
  • Bálint Attila (EMKÉSZ) és
  • Fazakas Miklós (MGVE) előadásában.

Ezután következett a fórum legizgalmasabb része, az ún. kerekasztalbeszélgetés, ahol azonnali, spontán válaszokat kaphattak a kérdéseket feltevők a jelenlévő szakemberektől. Az itt elhangzott szakmai vita alapján Versits Tamás MGVE elnök foglalta össze a Fórum szakmai közös állásfoglalását, melyet szerkesztőségünk a következő lapszámában tesz közzé.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam