belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

Az Uponor újabb innovációja az energiatakarékosság jegyében

Jó hír a hőenergiatermelő berendezések üzemeltetőinek, különösen a biogáz vagy a gázmotoros üzemeknek, valamint a geotermikus energiát használó létesítményeknek, akiknek meleg vizet kell szolgáltatni, akár fagyos külső körülmények között is.

 

Az évtizedes megbízhatóság és a funkcionalitás önmagában nem elég ahhoz, hogy a rugalmas, előszigetelt távvezetéki csőrendszer megfeleljen az Uponor minőségi kritériumainak. A legfontosabb kérdés az innováció és a rendszer folyamatos optimalizálása. Ezért az Uponor folyamatosan új technológiákat fejleszt ki az energiamegtakarítás érdekében. 2011 tavaszától új innovatív polietilén hőszigetelést alkalmaz, ami minimálisra csökkenti a hőveszteséget és javítja az Uponor előszigetelt távvezetéki rendszereinek üzemi hatékonyságát (1. ábra).

A megbízható hőszigetelés a távhőellátási csővezetékeknél ugyanolyan fontos működési, hatékonysági kritérium, mint a tartósság és az élettartam. Az Uponor távhőellátási rendszereknél már korábban is használt térhálósított polietilén szigetelőanyag tulajdonságait módosították. Ez azt jelenti, hogy tovább növelték a távvezeték hatékonyságát, csökkentve a szigetelő réteg hő-vezetési tényező X (W/mK) értékét, amely lehetővé teszi, hogy még további 12 %-kal csökkentse a csővezeték hőveszteségét, ugyanakkor javítsa annak erősségét és rugalmasságát, valamint biztosítva ezzel az előszigetelt csövek energiatakarékos működését.

A fejlesztés titka egy erős, de rugalmas köpenycső kombinálása egy többrétegű polietilén habszigeteléssel, amely bizonyos számú térhálósított polietilén (PE-Xa) csövet ágyaz körül. Köszönhetően a speciális geometriának, a köpenycsövek, melyek HDPE polietilén ütésvédelemmel vannak ellátva, megfelelő merevséggel és kis hajlítási sugárral rendelkeznek, ami nagy előnyt jelent a kanyarokban és az akadályok kikerülésénél (2. ábra). A PE-Xa haszoncső kimondottan erős, hőmérséklet- és korrózióálló, ellenáll a feszültség okozta repedéseknek és a pontterhelésnek. A PE-Xa anyag ugyancsak ellenáll az agresszív közegnek, ami tartóssá és nagyon gazdaságossá teszi a csövet. A hőszigetelő anyag hatékonyságán felül védelmet nyújt a nedvességgel szemben is.

Az Uponor flexibilis, előszigetelt távvezetéki rendszer annak az innovatív csővezetékrendszernek a jól bevált neve, mely korábban Ecoflex márkanéven vált ismertté. A rendszer fő alkalmazási területe, hogy különböző folyadéktranszport folyamatokat biztosítson az épülteken belül vagy akár kívül is. A kínálat komplett termékskálát tartalmaz fűtésre, hűtésre, használati melegvízre és ivóvízre egyaránt. Az anyag tulajdonságai hosszú élettartamot garantálnak és mivel a csövek könnyűek és rendkívül rugalmasak, e tulajdonságoknak megfelelő szerelést tesznek lehetővé, akkor is, ha fák vagy éles sarkok kerülnek az utunkba (3. ábra). Speciális eszközökre és fáradságos hegesztésekre nincs szükség. Az Uponor előszigetelt csövek teljes métékben teljesítik a DIN EN 15632-3 szabvány előírásait.

Ezen túlmenően az Ecoflex Thermo cső rendszervizsgálata alapján a Kiwa KOMO BRL 5609 tanúsítás igazolja a csőrendszer minimum 30 éves élettartalmát, még talajvizes környezetben is.

Az Uponor Ecoflex hatékony távhőellátási rendszer, mely nagyobb rugalmasságot kínál.

A Thermo, a Varia, az Aqua, a Quattro, és a Supra rendszerek különösen nagy méretválasztékban állnak rendelkezésre. Akár 200 m-es kiszerelésben is lefektethető a csővezeték, csatlakozók használata nélkül. Az önkompenzá-ciós struktúra miatt nincs szükség kompenzátorok használatára.

Az Uponor Ecoflex Thermo csőrendszer ideális a fűtési víz szállítására. Kiváló hőszigeteléssel rendelkezik és akár 95 °C-os melegvíz szállítására is alkalmas, 6 bar nyomással. A legalább 30 éves élettartammal rendelkező cső különösen alkalmas a távhőellátási hálózat kiépítésére a hosszan tartó gazdaságosság érdekében. Mindhárom változata (Mini, Single, Twin) alkalmas különböző épületek közötti energiaátvitelre.

Az Uponor Ecoflex Thermo Mini a legjobb választás a fűtővíz szállítására, kis energiaigényű épületek esetében.
Nagy tömegáramú távvezetékek építéséhez a legideálisabb rendszer az Uponor Ecoflex Thermo Single csővezeték alkalmazása.

Végül az Uponor Ecoflex Thermo Twin egyesíti a fűtési előremenő és a visszatérő vezetéket, ezzel megteremtve a gazdaságos hőenergia transzportot (4. ábra).

Az Uponor Ecoflex Aqua-t a hálózati melegvíz szállítására tervezték, 95 °C-on, 10 bar nyomással. Az Uponor Ecoflex Aqua Single a használati melegvíz szállítására készült, míg az Uponor Ecoflex Aqua Twin cirkulációs vezetékkel van ellátva, egy csőrendszeren belül.

Az Uponor Ecoflex Quattro rendszer megoldás a fűtési víz, a használati melegvíz, valamint a cirkulációs hálózat egy csőrendszeren belüli elvezetésére. A rendszer 4 db PE-Xa haszoncsövet foglal magába. Ezzel lehet leghatékonyabban csatlakoztatni családi házakat, valamint épületkomplexumokat.

Az Uponor Ecoflex Supra csőrendszer tökéletes a hűtési hideg folyadékközeg és használati hidegvíz szállítására, legfeljebb 20 °C-ig, 16 bar nyomáson. Az opcionális fagyvédelmi kábel biztosítja az ivóvízhálózatok fagymentességét a legalacsonyabb külső hőmérséklet esetén is. Ez a rendszer ajánlott uszodák, szállodák és ipari létesítmények kiszolgálására.

Az Uponor Előszigetelt Távvezeték rendszerei rendelkeznek mindazon műszaki és gazdaságossági tulajdonságokkal, melyek által biztosított a biztonságos és gazdaságos beruházás, valamint a hosszú távú, megbízható üzemeltetés.

További információ: előszigetelt csővezeték rendszer

JóNáS ZOLTáN
épületgépész mérnök

A szerzõ egyéb cikkei:

  Felületfűtések tervezése komfort igények alapján I.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam