belépés / regisztráció
2020. november 26. csütörtök
Aktuális lapszám

Az MMK ÉgT Fürdő és Uszoda Létesítmények (FUL) Szakosztály szakmai napja

A fürdőlétesítmények tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó mérnököket tömörítő FUL Szakosztály 2013. október 30-án tartotta szakmai napját. Szakosztályunk fontos célja, hogy tagjai számára kifejezetten a fürdőkkel foglalkozó, a kamarai továbbképzési rendszerbe is beleilleszthető szakmai programokat nyújtson.

 

A szakmai napon 8 előadást hallgathatott meg a kamara által ingyenesen rendelkezésre bocsátott, 50 fős termet zsúfolásig megtöltő hallgatóság. A súlyponti témák az alábbiak voltak:

  • a szűrés szerepe a fürdők vízkezelésében,
  • higiénés biztonság a fürdőkben,
  • a medencék hűlésének és a medenceterek páramentesítésének energetikai kérdései.

A rövid elnöki megnyitót követően a szakosztály elnöke, Staniszewski Witold tartott előadást a szakosztály aktív közreműködésével kidolgozott „MSZ 15236:2013 Uszodák és fürdők vízkezelése. Szűrők.” című új magyar szabványról, megfogalmazva a fürdővíz-kezelés aranyszabályát: először is végy egy jó szűrőt!

A következő előadásban dr. Ákoshegyi György a szűrők üzemeltetéséről, a sajnos rendszeresen elkövetett hibákról beszélt.

A szűrő blokk harmadik előadója Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Termálfürdő igazgatója, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke volt, aki a magyarországi fürdőkben még alig alkalmazott új szűrési technológiáról, az ultraszűrésről beszélt, részletesen ismertetve a sárvári tapasztalatokat.

Nagy érdeklődést váltott ki dr. Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Intézet osztályvezetőjének „Legionella, veszély és valóság a fürdőkben” című előadása, amely segített a hallgatóságnak megérteni ennek a sajnos halálos kimenetelű fertőzéseket is okozó kórokozónak a természetét, a legionella fertőzések kockázati tényezőit és az elkerülés módját.

A nap második felében az energetikai kérdések voltak a fókuszban.

Először Staniszewski Witold beszélt a párolgás-számítás módszereiről, összehasonlítva azokat egymással és a valósággal, majd előadása második részében felvetette annak szükségességét, hogy az épületgépész szakma készítsen egy tervezési előírást, majd szabványt a medenceterek páramentesítéséről, a medenceterekben alkalmazandó klímaparaméterekről, összhangban a jövőben szigorodó, illetve az uszodák esetében mindenképpen szigorítandó épületszerkezeti követelményekkel.

Takács Gábor az „Uszodai páramentesítés műszaki megoldásainak kiválasztása és energetikai kérdései” című tartalmas előadásában részletekbe menően szólt a lehetséges műszaki megoldásokról, kitérve az egyszerű szellőztetéstől kezdve a hőszivattyús és a különböző hővisszanyerős megoldásokig.

A nap végére maradt Borbély Tibor figyelemfelhívó előadása a „Fürdők biztonsági követelményei tervezői szemmel” címmel és Sallai Zoltán érdekes beszámolója „Fürdőtervezés a gyakorlatban, tipikus problémák, tanulságos esetek” címmel.

A szerencsére alig fáradó hallgatóság kitartott a 7 órás szakmai nap legvégéig és megérdemelten kaphatta meg a részvételért járó 2,5 kredit pontot.

A szakosztály tervei szerint a következő szakmai nap 2014. február végén lesz, várjuk az előadásokat, a témajavaslatokat és természetesen az érdeklődőket is.Staniszewski Witold
elnök
MMK ÉgT FUL Szakosztály

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam