belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Az épületgépészetnek meghatározó szerepe van az energiahatékonyság terén

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata a 2016. évben első alkalommal rendezte meg nagy szakmai érdeklődés mellett az „Épületgépész Tervezői Konferencia 2016” című rendezvényét a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamarával közös szervezésben, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését kívánta segíteni.

 

Az Épületgépészeti Tagozat elnöksége a korábbi évek tapasztalata és a tervező kollégáktól kapott visszajelzések alapján határozott egy új szemléletű rendezvény létrehozásában. A szakmai tematika összeállítását, az előadók kiválasztását, a kiállító és hirdető cégekkel való egyeztetéseket a tagozat koordinálta. Az épületgépész szakma kormányzati kapcsolatainak erősítése érdekében meghívást kaptak a Miniszterelnökség szakemberei is.

A rendezvényen több mint 300 épületgépész kolléga jelent meg. A konferencia kísérő programjaként ötven cég kiállítását lehetett megtekinteni.

Bevezetőbeszédet Gyurkovics Zoltán az MMK ÉgT elnökségének tagja tartott, aki kiemelte, hogy: „ezen a konferencián a tervező és szakértő mérnökök helyzetével, a folyamatban betöltött szerepével kívánunk foglalkozni. Azokéval, akik ezt a gyötrelmesen szép hivatást választották. A közös cél pedig az, hogy a megvalósuló létesítmények installációs rendszerei korszerűek, jól üzemeltethetők, karbantarthatók, kezelőbarát megoldásúak és mindenekelőtt energiatakarékosak legyenek! Ma, amikor hagyományteremtő jelleggel indítjuk útjára tervezői konferenciánkat, szó lesz a munkánkat befolyásoló meghatározó körülményekről, a jogszabályi háttérről is. A konferencia során bemutatott rendszerek mindegyike igazolni fogja, hogy a beépített rendszerek energiahatékonyak.”

A konferencia megnyitóját Csepreghy Nándor miniszterhelyettes tartotta. Megnyitójában kiemelte, hogy a kormány számára elsődleges a meglévő építészeti értékek megőrzése. Az elkövetkező generációk is példaként tekinthetnek a napjainkban megvalósított létesítményekre. A kormányzati és szakmai testületi együttműködés jó példája a Miniszterelnökség, a Magyar Mérnöki Kamara és Magyar Építész Kamara közötti megállapodás. Fontos, hogy az értékteremtés mellett az építőipar működőképessége biztosított legyen. Első lépésként a lakossági teher csökkentése a cél, de ezután elengedhetetlen az ipari szereplők terheinek csökkentése is. A szakmát gyakorlók számára egyértelmű szabályozással lehet hatékony munkafeltételeket teremteni.

A megnyitót követte Barsiné- Pataky Etelka MMK elnökasszony köszöntője, amelyben kiemelte a szakmai tudás fontosságát, amit ez a konferencia is bizonyít. Az épületgépész szakma folyamatos fejlődése mellett meg kell hallani a fejlődő világ üzenetét, és reagálni is kell rá. Jó megoldások csak a szakma összefogásával jöhetnek létre.

Kassai Ferenc BPMK elnök kiemelte, hogy az energiahatékonyság napjaink egyik legfontosabb feladata, amelyben az épületgépészeknek meghatározó szerepe van. Az épületgépészet mindenütt jelen van, ahol az ember tartózkodik. Az emberi szükségletek és komfortigények legmagasabb szintű és legbonyolultabb technikájú kielégítését kell megvalósítani. Az információs társadalom térnyerésével a korábban használt fogalmak új tartalmakat is kapnak. Az informatika fejlődésével ma már az épületgépészet egybefonódott az okos házak, az ún. intelligens városok tekintetében is. Ezen túlmenően az épületgépészetnek eminens szerepe van a megújuló, illetve az alternatív energiaforrások felhasználásában, alkalmazásában.

Nagy Gyula MMK Égt elnök köszöntőjében elmondta, hogy a konferencia jó alkalom arra, hogy a kormányzat üzenni tudjon a szakmának, de jó alkalom arra is, hogy a szakma is üzenjen a kormányzatnak. A konferencia célja a tapasztalatok átadásával a szakmai tudás elmélyítése, bővítése.

A rendezvény megnyitóján részt vett Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is.

A megnyitót és a köszöntőket tervezői előadások követték, amelyek keretében az elmúlt időszak jelentős beruházásait, épületgépészeti terveit mutatták be, kiemelve, hogy az energiamegtakarítás a tervezéssel kezdődik.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam