belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Az 50 éves Hungexpo és a 36. Construma kiállítás beharangozója

A Construma kiállítás megnyitása előtt különleges sajtótájékoztatóra, baráti beszélgetésre készült a Hungexpo, fél évszázados fennállását ünnepelve, 2017. március 30-án, amit még ünnepélyesebbé tett, hogy ez évben szervezték meg a 36. Construma kiállítást is.

 

Elsőként Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a szép számmal megjelent média szakembereket. Beszédében az alábbiak szerint fogalmazott: „Azt látom, hogy a Construma kiállítás – maga mögött hagyva a 2008-2009-es válság borzasztó hatásait, mely az egész világgazdaságot, de a magyar építőipart különösen padlóra fektette – jelenleg folyamatosan növekszik.

Néhány szám a Construmáról: idén 6 pavilonban rendezik meg a kiállítást. Több mint 20.000 m2-en, 17 országból 700 kiállító jelentkezett, ami egy impozáns szám. Idén a kiállítás több témát ölel fel, az építőipar mellett megjelenik az otthondizájn, a lakberendezés, a Hungarothermen belül pedig a megújuló energia, fűtés, szellőzés, klíma lesz a középpontban. Nem elégszünk meg azzal, hogy rekordot döntünk a kiállítók számában, illetve a szakmai programok minőségében, hanem rekordot fogunk dönteni a látogatói számokban is, több mint 60.000 látogatóra számítunk idén. Milyen újdonságokkal lehet majd találkozni a Construmán? Az egyik „A jövő otthona” projekt, ami egy nagyon időszerű gondolat a Construma kiállításon belül. A másik nagyon fontos téma, amivel általában Magyarország szembesül, ez pedig a munkaerő probléma. Idén a kiemelt külföldi vendég India, amely szeretné bemutatni az iparát, a megoldásait az építőiparban. Közép-Kelet- Európában egyedül Magyarországra jött el egy hatalmas kollektív standdal: több mint 300 m2-en mutatkozik be.”

A következő előadó Koji László, ÉVOSZ elnök volt, aki a magyar építőipar sajátosságaival foglalkozott: Ez évre 2.000 milliárdos termelést várunk a magyar építőiparban, ez azt jelenti, hogy kb. 10%-os bővülés lehet a tavalyi évhez képest. Az elmúlt 10 évben az építési vállalkozói kör bizalmi indexe nem volt annyira jó, mint most. Ebbe bele kell érteni a háttériparunkat is: az anyagipart, a fuvarozókat, a kertészeket is. A következő 2-3 évre egyenletes bővülést vár az építőipar és annak lényegében minden alágazata. Az év elején igen jelentős a megrendelés állomány növekedése, sőt, még feszültségeket is fog okozni, ha valóban olyan ütemben sikerül majd az EU-s forrásokat lehívni, ahogyan azt a kormány tervezi, mert annak is jelentős építési beruházási vonzata lesz. A megrendelői köröket figyelve arra számítunk, hogy a lakosság is dinamikusan visszatalál a piacra és a magánbefektetői, céges, vagy közületi megrendelések is növekednek.”

A Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke, Ács Erzsébet, „A jövő otthona” projektről, mint a Hungexpóval „közös gyermekükről” beszélt, hogy mennyiben a jövőt, vagy menynyiben még a jelent képviselik az itt bemutatott termékek.

Büszkén említette, hogy vannak olyan termékek, amelyek egyenesen az ISH-ról érkeztek ide és itt mutatják be azokat második alkalommal. Vannak olyan burkoló anyagok, amelyek frissen, melegen Lengyelországból érkeztek a legmodernebb gépekről. Tehát ebben a projektben, ami egy közel 150 m2-es ház, kiállítás a kiállításban, lesz egy olyan helyiség, ahol meg lehet majd nézni pl. a hőszivattyút (hogyan van szerelve, milyen vezetékek futnak a falon), és a szellőztető rendszert.

A fő feladat az volt, hogy mindezeket a technikai újdonságokat a dizájnnal karöltve mutassák be az érdeklődőknek, akik a helyszínen szakértői segítséget is kapnak. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum nevében a Construmán kiállított díszkertészetről beszélt: „Ez az ágazat nagyon emberi munkaigényes, ezért is nagyon fontos része a gazdaságnak. Kb. 300 m2-en veszünk részt közösségi standdal és mutatjuk be ez évben is a jelentős érdeklődésre számot tartó termékeinket.”

A sajtótájékoztató első körének utolsó előadója Szalai Levente, a Hungexpo Zrt. kiállítás igazgatója volt: „Amit idén először mondhatunk el a Construmával kapcsolatban, hogy nem csak teltházas a kiállításunk, hanem várólistás is, mert ilyen még sohasem volt, hogy nem tudunk több helyet biztosítani. Ez is jelzi, hogy tényleg nagyon minőségi és válogatott építőanyag gyártó kiállítói kör fog bemutatkozni a kiállításon.” A sajtótájékoztató második részében a jelenlévők feltett kérdéseit válaszolták meg a jelenlévő kiállításszervezők.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam