belépés / regisztráció
2020. november 26. csütörtök
Aktuális lapszám

Automotive Hungary kiállítás

November 7-9. között a magyar autógyártás teljes spektrumát felölelő, új járműipari szakkiállítást szervezett a Hungexpo „Bemutatkozik a térség húzóágazata” címmel.

 

A magyar járműipar komplex fórumán a gazdaság legdinamikusabb ágazata teljes körűen mutatta meg magát. A hazai autógyárak mellett a beszállítók, alkatrészgyártók és a járműiparhoz kötődő oktatási szféra szereplői is felvonultak a kiállításon. A kelet-közép európai régióban első ízben rendezték meg ezen a területen ezt a nemzetközi találkozót.

A kiállításon találkoztam Rácz Józseffel, a Weishaupt Kft. ügyvezető igazgatójával. Számomra meglepő volt, hogy mit keres egy kazángyártó cég képviselője egy autókkal kapcsolatos kiállításon.

Tehát miért is vagytok itt?

Ez az első Automotive Hungary kiállítás, ahol a magyarországi járműipari gyártók és a magyarországi járműipari beszállítók találkoznak. Mi pedig azért vagyunk itt, mert minden magyarországi járműgyártó fényező technológiájában Weishaupt berendezéseket használ, hiszen egy festő fülke üzemelési biztonsága alapvetően a gázégőn múlik. Ha az nem működik megfelelően, akkor a gyártmánnyal gond lehet és az egész gyártási folyamat megállna, illetve bízunk abban, hogy azok a látogatók, akik a járműiparral már kapcsolatban vannak, vagy szeretnének kapcsolatba kerülni, érdeklődnek az energiatakarékosság iránt is, vagyis energiahatékonyan szeretnének termelni. Mi évek óta mondjuk, hogy a magyarországi gázfelhasználás arányán, hatékonyságán javítani kell. Itt is ezt szeretnénk hangsúlyozni, hogy van megoldás az ipari termelésben nagyon jelentős méreteket öltő gáz és elektromos költségek csökkentésére.

A német kereskedelmi kamara is csatlakozott ehhez a kiállításhoz és próbál beszállító partnereket szerezni. Ti milyen címen vagytok jelen?

A Weishaupt sok éve tagja a Német- Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának és azért, hogy megmutassuk magunkat azoknak, akik esetleg bennünket még nem ismernek, örömmel fogadtuk el a kamara meghívását, amely egy olyan közös standot hozott létre, ahol több cég kellemes körülmények között találkozhat a magyarországi partnereivel.

A német kamara által rendezett sajtóreggelin elhangzott egy olyan mondat, ami megütötte a fülemet. Készült ugyanis egy felmérés e terület szakértőivel és gyártóival, akiknek kb. 1% úgy ítélte meg, hogy a magyar beszállítók tudnak minőségi termékeket felmutatni. Kb. 20% azt mondta, hogy elfogadható és az összes többi pedig arra szavazott, hogy a magyarországi beszállítók a termékeikkel nem tudnak az autóiparban minőséget garantálni. Ez számomra döbbenetes volt! Szerinted igaz ez?

Ez szerintem is megdöbbentő. Mi is nagyon sokat találkozunk Magyarországon a szerelői tevékenységgel, ami ugyan nem egészen olyan, mint az autóipari beszállító, ahol „just in time” van és egyformaság, de itt is van határidő, minőség, kinézet. És sajnos gyakran találkozunk olyan munkával, ahol kapkodás, utolsó pillanatra hagyás, az adott szó félreértése stb. fordul elő. Azt nem tudom megerősíteni, sem cáfolni, ami elhangzott, mert nem ismerem annyira ezt a járműipari a piacot, de abban egyet tudunk érteni, hogy a duális képzés révén biztosan lehet javítani a minőségre való törekvési hajlandóságon, ami ma Magyarországon véleményem szerint még javítandó.

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam