belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

Arra törekszünk, hogy minél többen ismerjenek minket és minél többeknek segíthessünk légtechnikai feladataik megoldásában

„2014-ben ünnepeltétek cégetek, a Kamleithner Budapest Épülettechnikai Kft. fennállásának 25. évfordulóját, és ezen alkalommal először beszélgettünk veled, mint a kft. új cégvezetőjével.” – fordulok Chappon Ákoshoz, akivel szeretném megbeszélni az év eredményeit.

 

Talán kezdjük egy valóban nehéz kérdéssel! Amikor édesapádat a múlt alkalommal arról kérdeztem, hogy mikor lenne elégedett veled, akkor ő a cég hírnevének további erősödését és a kollégákkal fennálló jó kapcsolat megtartását említette. Sikerült ennek eleget tenni?

Az eredményeink azt mutatják, hogy igen. A munkatársainkkal jelenleg is teljes mértékben a jó kapcsolat megtartása mellett tudunk együtt dolgozni úgy, ahogy a korábbi években is. A legfontosabbnak továbbra is azt tartjuk, hogy munkatársakkal dolgozhassunk, és hogy ne alkalmazottaink legyenek. Az adott terület felelősének a tanácsát, véleményét mindig kikérjük, mert mi édesapámmal a cég vezetésével foglalkozunk, nem ismerhetünk 100%-osan minden részfeladatot.

A Kamleithner szakmai hírneve az elmúlt évben tovább erősödött a piacon, amiért természetesen sokat is teszünk. Szinte nincsen olyan szakmai fórum az országban, ahol ne képviseltetnénk magunkat részben, vagy egészben. Igyekszünk a lehető legtöbb helyen megjelenni és biztosítani a szakmát a támogatásunkról.

Tehát akkor tökéletesen elfogadtak a kollégák? Sikerült mindenkit megtartani? Ez utóbbinak mi a feltétele? Mi a fontosabb a pénz, vagy az elismerés?

Véleményem szerint – mint már említettem – megmaradt a kollégákkal a jó kapcsolat. Egy személyi változás azért nálunk is történt, de szerencsére az új munkatársnak is sikerült beilleszkednie a csapatunkba. Motiváció tekintetében szerintem mindenki számára egyaránt fontos a pénz, és az elismerés is. Csak pénzzel motiválni nem lehet, viszont pénz is kell az élethez. Úgy érezzük, a stabil törzsgárdánk jó visszajelzése annak, hogy munkatársaink megtalálják nálunk szakmai és anyagi számításaikat is.

Jó munkatársat nehéz szerezni?

A szerzés nem a mi módszerünk, így az éppen felszabaduló munkaerő között megtalálni a számunkra megfelelőt, az egyik legnehezebb feladat. Szerencsére ismét sikerült jó döntést hoznunk úgy, hogy közben a piaci igényekre is tudtunk reagálni. Új üzletkötő kollégánk a piaci felkészültsége mellé hamar belerázódott a légtechnikába is.
Kicsit messzebbről vizsgálva a kérdést, véleményünk szerint ma az egyik legnagyobb probléma – az épületgépészet terén is – a szakember hiány. Sok esetben mi is tapasztaljuk, hogy az építtetőnek meg van a forrása egy beruházáshoz, de nem talál se tervezőt, se kivitelezőt, aki mindezt megvalósítaná. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő években ez a tendencia meg fog változni, és külföldről is visszatérnek a szakemberek és a képzési rendszerünk is megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberrel fogja ellátni a piacot.

A döntéshozatal, amiben manapság már nap, mint nap részed van, nem egyszerű. Mindig jól dönteni pedig szinte lehetetlen! Hogyan állsz ezzel a kérdéssel? Egyedül vállalod a döntéseidet, vagy azért van kihez fordulnod, a háttérből még kapsz támogatást, segítséget?

Döntéseket valóban minden nap kell hoznom, amiben, mint korábban már beszéltük, nem vagyok magamra hagyva. Ha valahol megakadok, mindig van hova fordulni. Édesapám tapasztalatát száz könyv sem pótolhatja. Ez azonban szerencsére nálunk nem azt jelenti, hogy helyettem dönt, mindösszesen olyan nézőpontokat is felvázol, amelyek átlendítenek a problémákon. Ilyen esetben viszont a döntések, és azok következményei természetesen az én vállamat nyomják. Az eredményeinket tekintve pedig elmondhatjuk, hogy ez a módszer kiválóan működik nálunk.

Még mindig az az álmod, hogy tovább vidd, amit édesapád több mint 25 év alatt felépített?

Ha nem lenne ez az álmom, akkor három évvel ezelőtt nem vállaltam volna el ezt a feladatot. De miből is áll egy álom? Ne legyünk álszentek! Számomra az álom elsősorban a saját életem megfelelő ütemben, megfelelő szintre történő felépítése. Ehhez kell egy olyan munkahely, mely mind szellemi kihívásban, mind anyagilag megfelel az elvárásaimnak. Egy több mint 25 éve működő vállalkozás vezetésének átvétele és a továbbiakban is ilyen magas szinten történő vezetése megfelelő kihívásnak bizonyult számomra. Az természetesen külön öröm, hogy amit 1989-ben édesapám elindított, az a családunkban maradhat. Míg ő bennem a cége vezetése szempontjából megfelelő utódot látta, én az álmaim megvalósulásának a lehetőségét.

Mi a jövő útja a légtechnikával kapcsolatban?

Az energiahatékonyság maximális kihasználása. Ahhoz, hogy egy megfelelő komfortú házat, irodát, közintézményt, stb. építsünk, már ma is elengedhetetlen a légtechnika. Az energiatudatos építészet már 5-10 éve igényli a hővisszanyerős szellőztetőket. Nálunk már 20 éve van a termékpalettán hővisszanyerős szellőztető, mi voltunk az elsők, akik ezt elkezdtük bevezetni a magyar piacon. Talán ennek is köszönhető, hogy piacvezetőknek mondhatjuk magunkat ezen a területen.

Természetesen a légtechnika nem egyenlő a hővisszanyeréses szellőztető rendszerekkel. Bár nem látványos a változás, de az elmúlt néhány évben szinte a teljes palettánk lecserélődött energiatakarékos ventilátorokra. Már minden konstrukció elérhető EC motorral, módosultak a lapát kialakítások, ami mind-mind az ökológiai lábnyom csökkentéséhez járul hozzá. Büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban a légtechnika fejlődésének egyik meghatározói lehetünk, és a legújabb technológiák kínálta lehetőségek kihasználásában segíthetünk a partnereinknek.

Milyen évet zártatok? Közgazdászként elégedett vagy a társaság bevételeivel, a nyereséggel? Vagy esetleg a fellendülő forgalmat helyezed előtérbe?

Közgazdászként az eredményekkel akkor lehetek elégedett, ha a terveket enyhén meghaladva sikerül teljesítenünk. Én most elégedett vagyok. A tavalyi évet is pozitív eredménnyel zártuk és az idei forgalmunk is jó úton halad a tervek teljesítése felé, a kiadásainkat pedig sikerül a tervezett szinten tartani.

Olyan családból származol, ahol édesapád rengeteg társadalmi munkát végez, ezzel is megalapozza a cégetek ismertségét. Te miként veszed ki a részedet ezen a területen?

Valóban elég nehéz lenne édesapám nyomdokaiba lépni ezen a területen, hiszen nagyon sok szakmai fórumon képviselteti magát. Én közgazdászként az épületgépészet szakmai munkáiban kevésbé tudok részt venni. Azonban amennyiben a közgazdasági tudásommal tudom majd segíteni a szakma fejlődését, úgy természetesen én is szívesen teszek a közös cél érdekében. Addig is a különböző induló vállalkozásokat segítő programokban veszek részt és a tapasztalattal még nem rendelkezőknek segítek tanácsadással, mentorálással. Legutóbb zsűrinek kértek fel induló projektek üzleti tervének véleményezéséhez.

Szeretném felhívni a szaklapunk női olvasóinak figyelmét a következő kérdésemre: elcsavarták már a fejedet, vagy még mindig „szabad préda” vagy?

Másfél évvel ezelőtt, amikor először beszélgettünk és erről kérdeztél, még „szabad préda” voltam, hogy a te szavaiddal éljek, de most már elmondhatom, hogy szerencsére egy harmonikus párkapcsolatban élek.

Változott-e a sport jelentősége a szabadidődben? Rendelkezel egyáltalán szabadidővel? No és mint gyakorló futballszakértő, hogyan értékeled az Európa bajnokságon való magyar szereplést?

A sport továbbra is fontos szerepet tölt be az életemben. Sohasem szerettem volna, vagy szeretnék olyan cégvezetővé válni, aki csak azért él, hogy dolgozzon. Tehát hogy van-e szabadidőm? Igen, van, és ezt nagyon fontosnak tartom! A sport engem szellemileg teljesen ki tud kapcsolni a napi munkából. A szellemi fáradtság mellé így fizikai fáradtságot is kapok. Számomra ez is szükséges a teljes élethez.

Ami a focit illeti, büszke vagyok természetesen arra, hogy idáig eljutottak a magyar futballisták az Európa bajnokságon, és, hogy ilyen jól szerepeltek. Én csak abban bízom, hogy ez nem egy egyszeri kiemelkedő alkalom volt, hanem a továbbiakban is tudnak még hasonló eredményeket elérni.

Ismét üzenhetnél a munkatársaidnak a szaklapunk oldalain, hogy miért érdemes nálatok dolgozni?

Azt gondolom, nem véletlen, hogy azok, akik nálunk dolgoznak, már ilyen régóta velünk vannak. Egy igen jó társaság alakult ki nálunk, nagyon jó a kapcsolat a munkatársak között, mind szakmai, mind magán vonalon. Tizenhatan vagyunk összesen, és a kollégák a szabadidejükben is többször találkoznak. Fontos, hogy valaki ne úgy menjen be a munkahelyére, hogy azt várja, mikor telik le a munkaidő és mikor mehet végre haza. Törekszünk arra, hogy kollégáink a munkahelyükön változatos feladatokkal, jó társaságban tölthessék mindennapjaikat. Természetesen ezt szeretnénk a továbbiakban is fenntartani.

Álmaid, vágyaid a következő éveket illetően?

Az én vágyam továbbra is az, hogy a céget úgy vezessem, hogy egyszer én is tovább tudjam adni, lehetőleg a gyermekeimnek. Hazánkban a több generációs családi vállalkozásoknak történelmi okokból még nincs akkora hagyománya, azonban valóban szeretném, ha ezen a téren is az elsők között lennénk. Így továbbra sem a gyors meggazdagodás vezérel minket, sosem ez vezérelt, hanem a stabilitás. Arra törekszünk, hogy minél többen ismerjenek minket és minél többeknek segíthessünk légtechnikai feladataik megoldásában.

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam