belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

Analóg vagy digitális?

Az élet szinte minden területén már régen felváltotta az analóg technológiát a digitális. Ennek nyilvánvaló oka a digitális eszközök nagyobb pontossága, megbízhatósága és jobb leolvashatósága. A nyomásmérő eszközök között a digitális technika térhódítása kisebb arányú. A digitális hűtéstechnikai műszerek elterjedése az elmúlt években nagyban erősödött. Ennek nyilvánvaló oka, hogy ezeknek a műszereknek az ára jelentősen csökkent, valamint, hogy sokkal szélesebb körben alkalmazhatók.

 

A hűtőberendezések egyre korszerűbbek, újabb és újabb hűtőközegek jelennek meg a palettán. A magas energiaköltségek a hűtési rendszerek üzemének optimalizálását teszik szükségessé. Az analóg szerviz csaptelepek egyre kevésbé felelnek meg az elvárásoknak. Egyetlen helyesen megválasztott digitális műszer valamennyi, a diagnosztikához, illetve a precíz beállításhoz szükséges feladat ellátására elegendő. Nincs szükség külön vákuummérőre, különböző órákra a különböző hűtőközegekhez. Elfelejthetjük a gőzléc használatát, valamint a túlhevülés, utóhűtés manuális számolgatását. Emlékezzünk csak, hány vákuummérő és analóg óra ment tönkre, mert nagy nyomásnak volt kitéve? Hányszor bosszankodtunk a rossz leolvashatóságból eredő nem tökéletes beállítás miatt? Mennyi fölösleges plusz időt kellett eltöltenünk egy hibafeltárással, vagy egy olyan reklamáció kezelésével, amelyet a megfelelő műszer használatával elkerülhettünk volna?

Közeledik a nyár, indul a klímák tavaszi átvizsgálása. Kezdje a szezont digitális műszerrel, tegye egyszerűvé karbantartási munkáit!

A testo legújabb fejlesztésű hűtéstechnikai műszerei nem csak árukat tekintve nyújtanak valódi alternatívát az analóg technika alkalmazása során szükséges eszközökkel szemben, de megbízhatóságuk és precizitásuk révén jelentősen csökkenthető a hibakeresésre fordított idő. Tehát egységnyi idő alatt több munka végezhető el, ami nagyban hozzájárul a vállalkozás sikeréhez. Ezek a műszerek már valamennyi járatos hűtőközeg jellemzőjét tartalmazzák, tehát a kondenzációs és elpárolgási hőmérsékleteket mindenféle rendszer esetében kijelzik. A csatlakoztatható csőhőmérséklet-érzékelők segítségével a műszer a túlhevülés és utóhűtés értékeit valós időben mutatja, amely jelentősen növeli a beszabályozás precizitását. A vákuum funkció révén pontos számszerű információt kapunk a ténylegesen elért végvákuum értékéről. A nitrogénnel töltött rendszerek tömörségi próbája is elvégezhető. Fontos, hogy a műszer szívó- és nyomóoldali nyomásszenzorai egyaránt alkalmasak magas nyomás mérésére, így egy esetleges hibás csatlakoztatás semmilyen kárt nem okoz a műszerben! Ez, valamint a vízzel és glykollal való kompatibilitás a hőszivattyús rendszerek vizsgálatát is lehetővé teszik, ami tovább növeli a széleskörű alkalmazhatóságot és újabb bevételi forrást jelent a felhasználó számára. Bizonyos típusok további fontos diagnózis elvégzésére is alkalmasak. A csatlakoztatható árammérő lakatfogó, illetve az olajnyomás érzékelő a kompresszor oldali hibák feltárását teszik lehetővé. A belső memória az ügyfélhez rendelt méréseket biztosítja, de lehetőséget ad akár 72 órás folyamatos adatgyűjtésre is, ami a legpontosabb diagnózis. A műszerhez tartozó szoftver az ügyfélnyilvántartáson és a mérési jegyzőkönyvek tárolásán túlmenően az F-gáz rendelet szerinti hűtőközeg-állomány vezetést is lehetővé teszi.

Összegezve tehát, a digitális technológia egyre nagyobb térhódítása látható a hűtéstechnikai mérőeszközök területén és várhatóan ez a tendencia folytatódik ebben az évben is. Hamarosan komoly hátrányba kerülhet az a vállalkozás, amelyik nem követi a fejlődést, hiszen képtelen lesz eleget tenni az energiahatékonyságot növelő beszabályozások iránt megnövekedett igényeknek.

Engel György
épületgépész

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam