belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

A világ legjobbjai között a BME

A világ legjobbjai között a Műegyetem Gépészmérnöki Kara a National Taiwan University Ranking (NTU) legfrissebb, hétfőn megjelent listáján, egyetlen magyarországi mérnökkarként a BME Gépészmérnöki Kara a 258. helyen szerepel.

 

A Ljubljanai Egyetemen és a BME Gépészmérnöki Karán kívül egyetlen szomszédunk műszaki egyeteme sem szerepel a 300-as listán, beleértve a bécsi, vagy a pozsonyi műegyetemet is. Ha egy kicsit távolabbra tekintünk sem cseh, sem olasz intézmény nem szerepel a listán. Sőt, a BME gépészmérnöki képzése olyan egyetemeket előz meg, mint a University of Pittsburgh, University of Edinburgh, University of Kaiserslautern, Trinity College Dublin stb.

A Mérnöki Intézet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jogelőd intézménye 1782-ben kezdte meg működését. A II. József alapította intézményben földmérő, vízszabályozó, térképrajzoló, ármentesítő mérnököket képeztek. A 19. század elejének iparfejlesztési törekvései miatt felmerült egy olyan felsőoktatási intézmény felállításának gondolata, amelyben az ipar számára képeznek szakembereket. V. Ferdinánd 1844. június 12-én írta alá az Ipartanoda létrehozásáról szóló rendeletét, ahol a tanítás 1846 őszén indult meg. Csak 1860-ban engedélyezték a magyar nyelvű oktatást, mely addig német nyelven zajlott. Eötvös József második minisztersége idején (1871/72-es tanév) kezdhette meg önálló működését a Műegyetem. Ekkor 5 szakosztályt alapítottak: mérnöki (ez a mai építőmérnöki kar), gépészmérnöki, építészmérnöki, vegyészmérnöki és egyetemes szakosztályt, mely szakosztályok a mai karok megfelelői voltak. A Gépészmérnöki Kar indulásának az évében 15 hallgatója volt, ez a létszám az 1881/82-es tanévben már 131 főre növekedett, s az 1899/1900-as tanévben majd 800 volt a hallgatók létszáma.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam