belépés / regisztráció
2020. december 2. szerda
Aktuális lapszám

A változó szeptember

Először is szeretnék mindazoktól elnézést kérni, akiket az előző szaklapunkban a „Szó, ami szó! Cső, ami cső!” című bevezetőmben „fiatalos” hévvel, lendülettel írt véleményemmel önérzetükben megbántottam. Ott ugyanis többfajta terméket megemlítettem, de az egyik legfontosabbról, a rézcső használatáról valóban nem beszéltem. Nem sértő szándékkal tettem mindezt, a figyelmetlenségem oka talán a múltamból fakad, amikor reggeltől estig az ott leírtakkal foglalkoztunk! Nos, kedves rezesek „mea culpa, mea maxima culpa”, nálam is van rézcső beszerelve és minden elismerésem, mert tökéletesen üzemel már sok-sok éve!

De térjünk vissza erre a bevezetőre, illetve a címére, ugyanis meggyőződésem, hogy a szeptember hónap mindig valamilyen érzelmi/ gazdasági változást hordoz magában. Mire is gondolok? Talán arra, hogy lezár egy igen kellemes – többnyire pihenéssel, szabadsággal telt – időszakot, amikor sokan külföldre, egyre többen pedig a Balatonra, a hazai tengerhez utaztak, ott igyekeztek elfelejteni a korábbi gazdasági kudarcokat, nehézségeket és egy-két pohár borocska mellett, ki-ki a saját lehetősége szerint csak a jóra, a családra, az unokákra gondolt. Így van ez rendjén, kell a feltöltődés, a lazítás és természetesen az sem haszontalan, ha időnként átgondoljuk, átértékeljük a velünk történteket! De azután elérkezett az augusztus vége és pillanatok alatt megváltozott körülöttünk minden, a cégek a féléves mérlegeiket tanulmányozzák, „forgalomlendítő” rendezvények szervezésével próbálkoznak, és a szakmánk készül a kazáncserés, fűtés-korszerűsítéses munkák elvégzésére is. Nagy a mozgás, lendületbe jön a tervezői/szerelői szektor, hiszen mindenki egyszerre és azonnal akarja a munkákat elvégeztetni. Ha valaki most érkezik hazánkba, akkor valóban azt gondolhatja, hogy itt minden rendben van, a válságnak vége. Azért a helyzet nem egészen rózsás, hiszen a szokásos kérdés még mindig nem maradhat el: vajon meddig tart mindez? Tudom-e pótolni az eddig elmaradt, kiesett jövedelmünk nagy részét? Ki tudom-e fizetni az egyre növekvő üzemeltetési költségeket, a közművek díját?

Megannyi gondolat, érzés! A hónap elején még tele energiával, de azért valahol legbelül már azzal a tudattal és félelemmel, hogy a hónap végére talán ismét visszatérnek a szabadság előtt tapasztalt problémák, és folytatódik tovább a küzdelem. Igen, ez a nagy változás időszaka, a szeptember hónap! Vagy csak az én érzékeny alkatom jelzi a csontig hatoló változásokat? Hogyan látják Önök Kedves Olvasók? Megtisztelő válaszukat várom!

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam