belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

A tervezéstől a megvalósításig

(alcím: Construma 2017 megnyitó)

Az ebben az évben 50 éves Hungexpo 36 éves Construma kiállítása 700 kiállítót látott vendégül 17 országból és 20.000 m2-en. A vendég ország India 300 m2-en mutatta be termékeit. A kiállítás megnyitóján, április 5-én az ünnepi megnyitó beszédeket követően átadták a Construma Nagydíjakat is.

 

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében elmondta,: „soha nem volt még ennyi kiállítója a Construmának. Idén közel 700-an vannak azok a vállalkozások, akik meg akarják magukat mutatni a szakmának és a közönségnek. Ha tavaly még csak bizakodtunk abban, hogy elindult a fellendülés, 2017-ben már igazi boomról beszélhetünk. A Construma idén is több témát ölel fel: az építőipar mellett a lakberendezés, dizájn, a kerttervezés, kertépítés, de a fűtés, a klíma, a megújuló energia is helyet kap a kiállításon. Idén megtekinthető „A jövő otthona” is, ahol egyetlen tabletről irányítható egy egész ház működése. Az ország legnagyobb kiállítás szervezőjeként kötelességünk foglalkozni az iparág égető kérdésével is, ami a kapacitás- és a munkaerőhiányt jelenti. Ezért született meg a Construma Randstad állásbörze, amely segítség lehet az építőiparban tapasztalt munkaerő gondokra.”

Ezt követően Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára köszöntötte a megjelenteket: „az a célunk, hogy a lakásépítések aránya az összes építésen belül elérje a 10-12%-ot. Ehhez beruházásösztönző lépésekre van szükség, amelyek hozzá kell, hogy járuljanak az építőipar bővüléséhez és arra is számítunk, hogy az uniós pénzek felhasználása növekedést fog jelenteni az építőiparban. Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy az építőiparban is egyre szűkösebb a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő. Ennek ellensúlyozására a kormány felgyorsítja a felnőtt- és szakképesítési programokat, elősegíti az építőipari vállalkozások hatékonyságának növelését.

A lakásépítések számának további jelentős növekedését várjuk, 2017-re 15-20 ezerre, 2018-ra pedig 20-25 ezerre növekedhet a használatba vett új lakások száma. A növekedéshez költségvetési támogatást, forrást is biztosítunk, az elmúlt évi 148 milliárd forintos kiadáshoz képest 2017-ben 2.011 milliárd forint keretösszeget irányoztunk elő a költségvetésben az otthonteremtési támogatás finanszírozására. A lakásépítések felfutása a gazdasági kilátásokra is pozitívan hat. 2016 a fordulat éve volt, 2017 és 2018 pedig a növekedés éve lesz az építőiparban, ezen belül a lakásépítések területén is.”

A folytatásban a kiállítás vendég országa nevében őexcellenciája, Rahul Chhabra, India nagykövete emelkedett szólásra: „40 indiai cég bemutatkozásával vagyunk jelen a Construmán. Az országaink közötti szoros kapcsolatok régre vezethetők vissza. Itt hadd említsek meg az építőiparon kívül még egy területet, az oktatásképzést, ahol is India az ITech programjának keretein belül vendégül lát magyar diákokat, ezt viszonozva pedig a magyar kormány 200 helyet biztosít indiai diákok számára a Stipendium Hungaricum program keretében. India mindent megtesz azért, hogy a személyes kapcsolatok egyre zökkenőmentesebbek legyenek. India a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa, éves növekedésünk GDP-ben kifejezve 8%, és ez várhatóan tovább nő a következő évtizedekben. India arányai egy pár szám tükrében: a középosztályunk 400 millió főből áll, akik jó anyagi helyzettel rendelkeznek. Havonta kb. 300 millió okostelefont adnak el nálunk. A két ország kereskedelme pillanatnyilag 700 millió eurót jelent, mi indiaiak 2 milliárd eurót fektettünk be Magyarországon és 10.000 magyar dolgozik indiai tulajdonú vállalatoknál.”

A megnyitó ünnepség keretében 3 éves stratégiai megállapodás ünnepélyes aláírása következett a Hungexpo Zrt. és az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének részéről. Az ünnepi szerződéskötést követően a Construma Nagydíjak átadására került sor.

A nyertes pályázók:

 • Bach Hőszigetelő
 • Anyaggyártó Kft.
 • Bramac Kft.
 • Fotó Reklámstúdió Kft.
 • Leier Hungária Kft.
 • Schlüter-Systems KG
 • SIKA Hungária Kft

Denk András, a Hungarotherm Díj zsűri elnöke pedig az épületgépészek várva várt győzteseit sorolta fel:

 • szellőzés kategóriában: Hajdú Zrt.
 • alternatív kazánok, szilárd tüzelés kategóriában: Herz Armatúra Hungária Kft.
 • hőszivattyúk területén: Nilan Légtechnika Kft.
 • szerelvények kategóriában: Oventrop GmbH & Co. KG magyarországi képviselete
 • gáztüzelésű kazánok kategóriában: Weishaupt Hőtechnikai Kft

Szerkesztőségünk nevében gratulálunk a győzteseknek és a szaklapunkban lehetőséget biztosítunk díjnyertes termékeik bemutatására.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam