belépés / regisztráció
2020. december 3. csütörtök
Aktuális lapszám

...a piacon egyre inkább a farkastörvények és a tisztességtelen magatartás kezd divatba jönni...

"Az elmúlt évben úgy búcsúztál el tőlem, hogy szeretnél még sok éven keresztül egy asztalnál ülni velem. Nos, itt vagyok és a lassan hagyományossá váló beszélgetéseink keretében ismét több érdekes szakmai témáról szeretném a véleményedet kérni." - fordulok régi ismerősömhöz, Bárányos Lászlóhoz, a Rettig Hungary Kft. cégvezetőjéhez.

 

Milyen változásokról tudsz beszámolni az elmúlt esztendőben? Milyen évet zártatok?
  2011-ben rosszabb évet zártunk, mint 2010-ben és várhatóan jobbat, mint ebben az évben fogunk. Az elvárásainkhoz képest ugyan gyengébb eredményt értünk el, de egy szűkülő piacon, egy kisebb tortából ugyanakkora szeletet kiszakítani becsületes teljesítmény. Optimistán úgy mondanám, hogy a piaci részesedésünket a szűkülő piacon megtartottuk. A tulajdonosaink és mi magunk sem vagyunk elégedettek a helyzettel, mint ahogy alapvetően a piaci trendekkel, azok fejlődésével sem.
   
Erősen kötődtök az építőiparhoz, amely még mindig Csipkerózsika álmát alussza. Vagy esetleg Te látsz valamely jó irányú elmozdulást?
  Én még a királyfit sem látom, aki közeledne Csipkerózsikához. A mesében mindenki tudta, hogy Csipkerózsika a végén fel fog ébredni. Jó, talán itt is az építőipar feltámad majd valamikor, csak nem tudjuk, hogy mikor. Évek óta azt mondjuk, hogy mintha látnánk a fényt az alagút végén. Talán látunk is már fényt, de az még nem az alagút vége. Tragédia az építőipar helyzete! Az elmúlt három évben mindig azt hittük, hogy ennél lejjebb már nem mehet a piac és mégis ment. Olyan negatív rekordokat döntünk, hogy hihetetlen. A tavalyi évben 12 655 új lakás épült. Utánanéztem, 15 ezernél kevesebb lakás Magyarország történetében csak kétszer fordult elő, az egyik 1929-ben, a másik 1935-ben. Egyébként ennél mindig több lakás épült. Most sikerült ezt a negatív rekordot is megdönteni. Nem látni a kiutat, és nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. A tavalyi beszélgetésünk alkalmával is említettem, hogy az építőipar nem egy bank, amelyet pénzzel konszolidálunk, majd egyik napról a másikra ragyogóan működik. Az építőipar ebben a vegetáló stádiumában megszabadul az emberektől, a szakképzett munkásoktól, a gépparktól, komoly, nagy múltú, szakmailag elismert kis- és közepes építőipari cégek mennek csődbe, tűnnek el a piacról és ezt nem lehet egyik napról a másikra helyreállítani. Ismert az a becslés, hogy az építőiparban a körbetartozás mértéke kb. 400 milliárd forint. Ha most azt mondaná egy varázsló, hogy ezt a 400 milliárdot írjuk le, nem tartozik mától senki senkinek, ettől még nem fog rendbe jönni az építőipar, mert nincsenek emberek, gépek, cégek. Azt mindannyian tudjuk, hogy az építőipar nem azzal kezdődik, hogy letesszük az első téglát, hanem az újjáéledés a tervező asztalon indul. De most a tervezőasztalok is üresek. A Statisztikai Hivatal által kibocsátott adatok is bizonyítják, hogy mostanáig 2400 db lakásra van beadva építési engedély kérelem. Ha ez így folytatódik tovább ebben az évben, akkor az új építésű lakások száma akár 10 ezer alá is lecsökkenhet.
   
Ha nincs új építkezés, marad afel-újítások lehetősége. Néhány szomszédos ország épületgépészeti ágazatát ez húzta ki a "slamasztikából'. Jelenthet ez számotokra is menekülő utat?
  Hogyne. Óriási lehetőségeket látok e területen. Egy baj azonban itt is van, ennek az útnak az elején egy hatalmas sorompó áll, ugyanis felújítani mindenki szeretne, csak a lehetősége nincs meg rá. Kivéve talán egy nagyon szűk réteget. Hol vannak azok a hitelkonstrukciók, amelyeket manapság egy ilyen gazdasági és politikai környezetben bárki bátran felvehetne? Lehet, hogy megvan hozzá a magánerő, de ki meri kiadni ezt a pénzt, úgy, hogy nem tudja, mit hoz a jövő? Vannak itt azonban jó német és osztrák példák is előttünk. Az épületgépészeti felújításokhoz pl. az osztrák állam 8 évente 6.000 Euro vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ezt nevezem én motivációnak! Így könnyű 6-8 évente radiátorokat, kazánokat cserélni és a mindenkori legkorszerűbb technológiát beépíteni.
Ott, a jövedelmi viszonyoktól eltekintve, 3-4 év alatt megtérül az épületgépészeti felújítás beruházása, ami nálunk tizenvalahány év, ha egyáltalán megtérül.
   
Tőled mindig megkérdezem, hogy az épületgépész piac erkölcsi állaga, állapota javult-e az eddigiekhez képest? A jelenleg regnáló szakmai szövetségek, képviseletek tudják-e irányítani, befolyásolni azt?
  Azóta is csak annyi, hogy beszélünk róla, fejlődést azonban nem látok. De nehéz is ebben a dologban bárki fölött pálcát törni, mert teljesen érthető, ha az emberek a jelenlegi helyzetben az olcsóbb termékek irányába próbálnak meg elindulni, viszont az épületgépész szakma és az érdekképviseletek felelősségét abban érezném, hogy tudatosítsák ezeknél a vásárlásoknál, hogy "olcsó húsnak, híg a leve" és kiköveteljék a piaci szereplőktől, hogy azonos feltételekkel próbáljanak meg megjelenni a piacon. Tehát a vásárló valóban döntési helyzetbe kerüljön, ösz-szehasonlítható, összemérhető formában minden olyan információval rendelkezzen, amely alapján meg tudja hozni a döntését. A különböző műszaki adatok, pl. a hőteljesítmény ne egy matematikai becslés vagy egy marketing eszköz legyen a gyártó kezében, hanem valóban megfelelő, hiteles mérésekkel alátámasztott tény, és akkor el tudja dönteni a vásárló, hogy egy olcsóbb terméket vesz alacsonyabb műszaki színvonallal, vagy egy drágábbat, de jóval igényesebb műszaki tartalommal.
   
Nem voltatok ott a Construma kiállításon! Szándékoztok jövőre a Hungarothermen kiállítani? Vigyázat, 2013-ban ISH is lesz!
  Igen, az ISH és a Hungarotherm már lassan kézenfogva járnak. Valamikor egyébként a szakma kívánságára vezették be a Hungarotherm kétévenkénti megrendezését, a Construmába integráltan. Ezt a bécsi Aquatherm kiállítás megoldotta úgy, hogy nem az ISH évében, hanem vele váltóévben rendezik meg. Magyarországon nem tudom, miért alakult ez másképp. Egy biztos, az ISH-n megfelelő méretű standdal, a szokásos, a szakma által megszokott színvonalon és nagyságban ki fogunk állítani. A Hungarotherm még a jövő zenéje, de ha most kérdezel, akkor a válaszom egyértelműen nem. Persze bármi módosulhat, hiszen újdonságaink lesznek, új termékeink vannak, büszkén vállaljuk őket, de ezek a kiállítások már nem adják vissza a régi vásárok hangulatát.
   
Milyen változásról tudsz beszámolni, esetleg dicsekedni a magánéleteddel kapcsolatban? A kis Dániel milyen kunsztokra képes már? A haja, humora és a fellépése még mindig a nagyapjáé?
  Egy évvel idősebb lettem, ami viszont vigasztal, hogy körülöttem mindenki ugyanezzel a gonddal küszködik. A kis Dániel pedig magasságban még nem, de a haja mennyiségében már jóval a nagypapa előtt jár, és ha minden jól megy, egy újabb családi esemény előtt állunk, hiszen mire ezek a sorok megjelennek, talán már kétszeres nagypapa lesz belőlem. Ha ez egyébként így megy, hogy minden egyes interjú egy unokát jelent, a továbbiakban nem szeretnék ilyen rendszerességgel nyilatkozni. Tréfát félretéve, az új baba kislány lesz, de mi a nevét még nem tudjuk.
   
Munkád során ingázol Mosonmagyaróvár és Budapest között. Most, hogy többszörös nagypapa leszel nem fordult meg a fejedben, hogy többet kellene az unokáddalfoglalkozni? Esetleg hosszabb időt a Balatonon vitorlázással, horgászással tölteni?
  Lesz erre időm a nyugdíjas éveimben. Én úgy gondolom, hogy addig, amíg az ember aktív és örömmel tudja a munkáját végezni, tegye! Abban viszont tökéletesen egyetértek, ahogy azt már a gyerekeimnél is tapasztaltam, hogy először még csak óvodások voltak, majd egyszer csak már iskolások, utána egyik pillanatról a másikra megjelentek a párjaikkal. Felnőttek, és tessék, a lányoméknál már a második gyerek jön, a fiam pár nappal ezelőtt vette át a mester diplomáját a BME-n és Németországban dolgozik. Szóval az unokákkal való találkozásaimat azért egy picit szeretném sűríteni, de addig, amíg az aktív éveimet élem, én ezt a megszokott életformát élem, az ingázást is beleértve.
   
Ismét felteszem a kérdést, mit üzensz szaklapunkon keresztül a kollegáidnak, partnereiteknek és esetleg a konkurenciának?
  Nem lenne szimpatikus az a szó, hogy "kitartást", mert ennek eléggé pejoratív értelme lenne. Korábban mindig azt mondtuk, hogy türelmet kérünk. De a türelem már elfogyott. A piac és annak minden szereplője ideges. Nagyon sokan már nem tudnak kitartani. Környezetünkben megtapasztalható az is, hogy jó nevű, nagy múltú, régi és a szakmában elismert kereskedő cégek bezárnak, megszüntetik tevékenységüket. Ennek talán még örülhetnénk is, hogy tisztul valamennyire a szakma, de sajnos ez nem egy öntisztulási folyamat.
Azt mindenkinek üzenem, hogy a legszebb test a "fhűtőtest". A partnereknek azt, hogy mi itt vagyunk és itt is maradunk! Azt azért büszkén mondhatom, hogy a cégünknek nagyon jól megy, tehát a mosonmagyaróvári gyárunk folyamatos üzemben termel. Szomorú, hogy ez nem a magyar piacnak, hanem a határainkon túli területeknek köszönhető. A konkurenciával kapcsolatban én tisztességes magatartást kívánok, korrekt piaci együttműködést. Magyarul a konkurencia, ha jól tudom, versenytársat jelent, én úgy gondolom - lehet, nagyképűen fog ez hangzani -de nekünk ma a magyar radiátor piacon, a tevékenységünkben nincs társunk, és nem tudunk versenyezni senkivel. Vannak piaci szereplők. A "versenytárs" egy sportfogalom, a sportban van tisztesség, becsület. Én úgy gondolom, hogy ma a piacon (és ez nem csak az épületgépész piacra igaz) egyre inkább a farkastörvények és a tisztességtelen magatartás kezd divatba jönni és szerintem ezen a területen lenne hatalmas szerepe az érdekképviseleteknek, a szakmai szervezeteknek.
   
Kívánságod, vágyad, mit szeretnél elérni a közeljövőben?
  Elsősorban egészségben szeretném az aktív pályafutásomat folytatni, szerintem ez a legfontosabb. Nagyon örülnék annak, ha a partnereink felé szállítási gondjaink lennének, mert az azt jelentené, hogy újra hatalmas igénnyel lépne fel a magyar piac. Kitartást és bizakodást szeretnék a jövőre nézve kérni, mert én úgy gondolom, hogy ennél lejjebb már nem lehet menni és kívánom, hogy ebben most igazam legyen!

-Pongrácz-

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam