belépés / regisztráció
2021. február 28. vasárnap
Aktuális lapszám

A padlófűtések méretezésének fontos kérdései

A REHAU meglepő video meghívóval hirdette meg 2014. évi őszi oktatási programjának utolsó előadási időpontját. Október 31-én, az oktatási napon megtelt az előadó a biatorbágyi REHAU Akadémián. A kampány annyira sikeres volt, hogy az utolsó napokban több szakembernek is jelezni kellett a jelentkezés lezárását helyhiány miatt.

 

A padlófűtés mára Európa számos országában luxuscikkből piacvezető fűtési rendszerré vált. Meggyőző jellemzője a magas szintű komfort és kényelem, illetve a mai épületek alapvető üzemeletetési követelményeit kielégítő alacsony energiafogyasztás és a hosszú élettartam.

A REHAU 2014. évi őszi oktatási időszakában a felületfűtések „nagy öregjét”, a padlófűtést és annak jellemzőit ismertette a megváltozott épületszerkezetek és az előtérbe helyezett komfort igények szempontjából.

Az előadáson bemutattuk a REHAU padlófűtési rendszermegoldásait és szabályozásának lehetőségeit, illetve fontos méretezési paramétereit:

Az EN 1264-4 szabvány segítségével megvizsgáltuk a padlófűtési rendszerek alatt szükséges minimális hőszigetelési eseteket. Példákon keresztül, feladatokkal segítettük a hallgatóságot a szabványban részletezett helyes rétegrend kialakítására.

Ismertettük, hogy milyen megoldások léteznek arra az esetre, ha a felújítások során nagyobb szerkezetcsere nélkül padlófűtést szükséges kialakítani. Elmondtunk, milyen rendszermegoldásokat javasol a REHAU ezen problémák megoldására, valamint milyen speciális esztricheket lehet alkalmazni a REHAU rendszermegoldásai mellett.

Teljesítménydiagram segítségével ellenőriztük, hogy vannak-e teljesítmény eltérések különböző csőátmérők és rendszermegoldások között.

A padlófűtések hidraulikájának méretezését a REHAU RauCAD – RauWin tervező programjának segítségével ismertettük. Mintapéldán keresztül megvizsgáltuk, hogy a kisebb 17-es és 14-es csőátmérő is biztonsággal használható-e a padlófűtések esetén. Megadtuk azokat a peremfeltételeket, amelyekkel meg tudunk felelni a padlófűtési rendszerek esetén a komfort követelményeknek, hőtechnikai szükségleteknek.

Alternatívát nyújtottunk azzal, hogy a jövő tervezési munkafolyamatát, a BIM épület-információ modellezést is ismertettük.

Az épületgépészeti laborunkban termékeink kitűnő minőségét és magas műszaki tartalmát szemléltető fizikai kísérleteket is bemutattunk.

Az oktatás során megpróbáltunk rávilágítani arra, hogy az optimalizált fektetési technikával és a korszerű szabályozástechnikával napjainkban is számottevően növelhető a padlófűtés értéke. Az innováció nem áll meg, terveink szerint a következő év során hasonlóan tematikus, interaktív, változatos ismeretekkel teli előadásokkal várjuk az érdeklődőket.

Lászlófi András
okl. épületgépész mérnök
REHAU Kft.

A szerzõ egyéb cikkei:

  „Minél intelligensebb, annál jobb”
  Ön melyiket választja?

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam