belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

...a magyar nyelv néha a magyaroknak is nehézséget okoz...

A hazai épületgépész piac egyetlen többrétegű csőgyártója a Pipelife Hungária Kft. A gyártósor üzembe helyezéséről, a kezdeti eseményekről többször is beszámoltunk szaklapunkban. Mostani beszélgetésünk aktualitását az a bejelentés adta, hogy a Pipelife debreceni gyártóüzemében legyártották a 10 000 000. méter Radopress többrétegű csövet. Ez alkalomból kérdezem a cég ügyvezetőjét, Alexander Leutnert.

 

Kezdjük egy rövid visszatekintéssel!
  A történet lényegében már 2007-ben elkezdődött, amikor az első stratégiai lépeseket megtettük a Pipelife Csoporton belül a többrétegű csőgyártás érdekében. Bár akkoriban még nem volt teljesen világos, hogy ezeket a csöveket melyik országban kellene előállítani. Később aztán viszonylag gyorsan kiderült, hogy Magyarország rendelkezik azzal a know-how-val, ami nekünk a gyártáshoz szükséges. Így a menedzsment Ausztriában Magyarország mellett döntött és elkezdődhetett a beruházás. 2008-ban megérkeztek a gépek a gyárba és azóta folyik a csövek előállítása.
   
A cég vezetőjeként a kezdetektől követed a gyártás eseményeit. Voltak olyan periódusok, melyek megkérdőjelezték a gyártás tényét?
  Érdekes, mert a kezdeti hibáink száma viszonylag csekély volt: a többrétegű csövek összeállításánál merült fel, hogy melyik ragasztót válasszuk. Itt szükségünk volt pár hónapra, hogy a megfelelő összeállítást megtaláljuk. És miután ez a gyártási technológia számunkra teljesen új volt, így a kísérletezést természetesnek tekintettük. Később szerzett tapasztalataink alapján mondhatom, hogy lényegében mi vagyunk az egyetlen olyan cég, amelynek az induláskor ilyen kevés gyártási problémája volt.
   
A legyártott rekorddal is igazolódni látszik, hogy a társaság tulajdonosai jól döntöttek a gyártóüzem létesítésénél?
  Egyértelműen. A Pipelife Csoport "több lábon álló" stratégiája értelmében arra fókuszáltunk, hogy a meglévő közműhálózati termékek mellé ún. "beltéri" rendszereket vegyünk fel, amelyhez szorosan kapcsolódnak a többrétegű csövek, így a Pipelife-tól jó döntés volt, hogy ebbe az irányba ment el. A legutolsó információk szerint a közeljövőben -talán a hazai jó tapasztalatok alapján is - Írországban és Csehországban is újabb csőgyárakat fog nyitni a csoport.
   
Mikor döntötte el a Pipelife, hogy a Ø16 mm - Ø32 mm-esig fog gyártani csöveket?
 

Természetesen már a legelején, mert meg kellett vizsgálni, milyen átmérőválaszték lehet érdekes az eladás szempontjából. Itt egyértelmű volt, hogy a 5516-32 mm átmérőjű csövek lesznek jól eladhatók. Így, eltérően több versenytársunktól, egy széles termékportfóliót tudunk kínálni partnereinknek.

Hol értékesíti a cég ezt a "tömérdek" csövet?

A legyártott 10 millió méter cső kb. 60 százalékát a magyar piacon adtuk el, a maradék 40 százalék megoszlik a szomszédos országok között, mint Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Oroszország és talán még Szerbiát, illetve természetesen Ausztriát is említhetjük.

   
Általában mindig a csőről beszélünk. Milyen csatlakozókat használtok?
  Két fajta alapanyagú csövet gyártunk a vevői igényeknek megfelelően, és ezekhez műanyag, vagy pedig réz anyagú préscsatlakozókat szállítunk. Ezek nem saját fejlesztésűek, hanem megvásároljuk azokat és a saját nevünk alatt értékesítjük.
   
Honnan is jött a Radopress név?
  Már 2007-ben a gyártás elején átgondoltuk, hogy milyen nevet adjunk ennek a termékpalettának. A kiválasztott Radopress névvel a Pipelife a teljes "hűtés-fűtés" termékpalettáját jelöli. A "Press" kifejezés arra vonatkozik, hogy ezeket "nyomni, préselni" kell, a "rado" rész pedig a "radiátor" szóból ered, így együtt a Radopress a fűtési-hűtési rendszereket jelöli.
   
Mi a véleményed a hazai építőiparipiacról? Látsz-e valamely csekély javulást?
 

Igen is, meg nem is. Egy-két évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy a mélyponton már túljutottunk, de azután bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Ezt azért is gondolom, mert az igazi piaci megtisztulás még nem valósult meg.

Bár ma is vannak kicsi építőipari cégek, amelyek sajnos az életükért küzdenek, mert nem kapnak megbízásokat, de a piaci megtisztulás szerintem még mindig nem érkezett el. Hogyan fog tovább alakulni a magyarországi építőipar helyzete? Korábban az építőipar mint egyfajta motor működött: az ember beruházott, beindult a cég, munkahelyek jöttek létre, az emberek pénzt kerestek, azt ismét elköltötték, tehát fellendült a konjunktúra. Én most nem látom, hogy az EU által finanszírozott projekteken kívül valamivel többet ruháznának be az építőiparba. A dilemma persze az, hogy a beruházások a kormánynak egyrészről pénzbe kerülnek, másrészről viszont spórolni is kell. Ráadásul a piac csak némi időeltolódással érzékeli a beruházásokat. Mivel a kormány éppen most jelentős nyomás alatt van, hogy költségeket takarítson meg, így nincs pénz az innovációra. Ezért úgy látom, hogy az elkövetkezendő egy-két évben nem lesz fellendülés.

De természetesen én ezt az egész kérdést gazdasági szemmel nézem. Számomra, vagy az építőipar számára az lenne a legszebb, ha az állam azt mondaná, hogy: "itt van egy pár milliárd, most beruházunk, mert új lakásokra, házakra van szükségünk". Persze megértem, hogy nem így történik, mert ott van a költségvetési nyomás. De az is egyértelmű, hogy más országokban sem valami örömteli a konjunktúra, a nyugat-európai államoknak is igen komoly gondjaik vannak, Görögországról és Spanyolországról ne is beszéljünk. Itt is az a kérdés, hogy a jelenlegi szociális rendszert mennyi ideig tudják még fenntartani.

   
A tulajdonosok persze mindig a profitra törekednek. Hogy fogadják a jelenlegi helyzetet?
 

Nehezen természetesen. Minden tulajdonos szeretne osztalékot. Ha én, mint magánember beruházok, vagy a bankba teszem a pénzemet, természetes, hogy szeretnék kamatot kapni. Ugyanígy van ez a tulajdonosokkal is. Ha ez nem működik, akkor felmerül a kérdés, hogy "miért nem?" és rögtön ezután, "hogy tudom ezt másképp csinálni?" Ez is volt az oka annak, hogy 2007-ben azt mondtuk, tovább kell mennünk,

nem bízhatunk már csak a közmű ágazatban, hanem több lábon kell állni. Új termékeket, az eladáshoz új étékesítési utakat kell találni és ez a siker kulcsa.

   
Ausztriában elégedettek az emberek az Európai Unióval?
  Azt mondanám, hogy a nagy átlag igen. Ha probléma van, akkor inkább a kormányon lévőkkel van a gond, akik éppen nem állnak a helyzet magaslatán, vagy az ellenzékkel, akik "mutogatásra" mindig találnak alkalmat, de a populista politikusoknak sincsen gyors megoldásuk. Valakit kritizálni könnyű, de megoldást találni már nehezebb.
   
Beszéljünk egy kicsit rólad is! Milyen változás történt nálad a legutolsó beszélgetés óta?
  A családom visszatért Ausztriába, melynek oka egészen egyszerű: a fiam 7 éves, iskolaérett lett és Ausztriában jár iskolába. Ez azt jelenti, hogy én hétfőn Magyarországra jövök és pénteken hazautazom a családomhoz. Ez egy olyan változást hozott, hogy míg korábban a hétköznapjaim családközpontúak voltak, most a munka határozza meg őket. De ami a munkát illeti, az lényegében változatlan: régebben, amikor korábban mentem haza, este otthon dolgoztam tovább, ezt most az irodában teszem meg. Amire újabban talán több időm jut, az a sport.
   
Hány éve is élsz már Magyarországon? Lehet, hogy már félig magyar vagy? Esetleg már magyarul is folytathatjuk a beszélgetésünket?
  2008 óta élek itt. Igen, az már majdnem biztos, hogy félig magyar vagyok, de sajnos még mindig nem tudok olyan jól magyarul, hogy most így társalogjunk. Megértek egy-két dolgot, de abszolút nem beszélem a nyelvet. A magyar nagyon nehéz . Ma megkértem az asszisztensemet, hogy fordítson le valamit, amit az egyik kollégám küldött nekem, de feladta, és bár az csak két mondat volt, kijelentette, hogy azt ő sem érti. Ez is megerősített abban, hogy a magyar nyelv néha a magyaroknak is nehézséget okoz.
   
Sikeres ember vagy. Nem szeretnél már hazatérni, kényelmesebben élni? Nem érzed úgy, hogy itt felejtettek? Nem volt elég a külföldből?
  Nem. A munka itt, Magyarországon nagyon tetszik nekem és több oka is van, hogy szívesen vagyok itt. Egyrészről a kollégák, mert tényleg egy kiváló, rendkívüli csapatunk van és egyszerűen nagyon jó ezzel a gárdával együtt dolgozni. Másrészről az a kihívás, hogy az ember mindig új utakat igyekszik a profit elérése érdekében találni, annak ellenére, hogy az építkezések száma Magyarországon drasztikusan lecsökkent. Ez rendkívül izgalmas. Szerintem jobb egy izgalmas munka, mint egyszerűen hátradőlni és elfelejteni, hogy miről is szól ez az egész valójában.
   
Vágyaid, elképzeléseid a jövőt illetően?
 

A céget illetően egyszerű a kérdés: természetesen remek lenne, ha a kormány nem lenne ilyen költségvetési nyomás alatt és többet tudna az építőiparba beruházni, mert általában mindig ez a nemzeti gazdaság motorja és ez nemcsak az építőiparnak, hanem az egész országnak nagyon kívánatos lenne. Ezt nagyon szeretném!

Másrészről, hogy a partnereink, vevőkörünk hűségesen tartson ki mellettünk, hiszen nekünk sok előnyünk van: egy remek csapattal, kiváló termékekkel és innovatív megoldásokkal rendelkezünk.

   
Mit üzensz a szaklapon keresztül a kollegáidnak?
  A kollégáimnak egyszerű az üzenet: még talán soha nem dolgoztam ennyire jó csapattal, amely ilyen kooperatív lenne, és úgy gondolom, hogy nélkülük, amit az utóbbi években elértünk, nem sikerült volna.
   
Mikorra várhatjuk a 20 milliomodik cső legyártását?
 

Ez egy jó kérdés. Úgy gondolom, hogy legkésőbb kb. másfél év múlva, vagyis 2013 nyarának a közepén. Fogadni is mernék egy üveg borba!

(Szerkesztői megjegyzés: a fogadást álljuk!)

-pl-

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam