belépés / regisztráció
2021. március 1. hétfő
Aktuális lapszám

A Macskásy Oktató- és Bemutatóterem ünnepélyes megnyitása

A Kamleithner Budapest Kft. telephelyén a Macskásy Oktató- és Bemutatóterem ünnepélyes megnyitójára hívták meg szerkesztőségünket. A rendezvény Sinkó-Várnagy Mihály csellóművész előadásával kezdődött, majd Dóczi Balázs marketing koordinátor köszöntötte a külföldi vendégeket, a Magyar Mérnökkamara és a Macskásy család képviselőit, a jelen lévő egyetemi tanszékvezetőket, a szaksajtó képviselőit, majd felkérte Dr. Chappon Miklóst, a Kamleithner Budapest Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, hogy kezdje meg ünnepi beszédét.

 

Dr. Chappon Miklós megnyitó beszédében a következőket mondta: „a jelenlévők többsége pontosan tudja, hogy milyen kötődésem van Macskásy professzor úrhoz. Az a szerencse ért, hogy abban az évfolyamban tanulhattam és végezhettem a BME-n, amelyiket utoljára tanította a professzor úr. Ezt követően pedig további három évig még a közvetlen környezetében lehettem. Egyszerűen azt kell mondanom, hogy a közelében lenni, a közvetlenségét és a mérhetetlen tudását ilyen közelről tapasztalni, önmagában jó érzés volt. Amikor a tanszékről elkerültem, 1989-ben megalapítottuk a Kamleithner Kft.-t, 1995 óta pedig a Helios gyár magyarországi vezérképviselete vagyunk.

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogyan kerül egy professzor szobra egy vezérképviselet oktató termébe. Erre két nyomós okom is van. Először rendkívüli módon tisztelem Macskásy professzor urat, másodsorban pedig mindig is nagyon fontosnak tartottuk az oktatást, illetve az információk átadásán alapuló kapcsolattartást a tervezőkkel, kivitelezőkkel. A Kamleithner Kft. saját kézbe vétele után volt lehetőségem a BME-n lévő Macskásy szobor másodpéldányát megrendelni a művész úrtól, amit a telephely átadásakor, 2001- ben avattunk fel. A Helios információk továbbítása, a kamarai kreditpontos oktatások rendszerének megváltozása és a gyakorlati képzések fontosságának növekedése indokolta oktatótermünk és bemutatótermünk átépítését, felújítását. Ez az oktatóterem így már talán méltó Macskásy professzor úr szellemiségéhez.”

Ezt követően Gunther Müller, a Helios Ventilatoren GmbH tulajdonos ügyvezetője ismertette az oktatóteremmel kapcsolatos gondolatait: „az oktatás nagyon fontos az egész építési folyamat során. Legelőször is a tervező feladata, hogy a megszabott körülményekre megfelelő megoldásokat találjon, majd a kivitelező dolga, hogy ezt szakszerűen végre is hajtsa, kivitelezze, hogy utána rendeltetésszerűen használni is lehessen ezeket a rendszereket. A légtechnikai kínálat egyre szélesebb lesz és a rendszerek komplexitása is egyre nő, ez nem csak magára az áramlástechnikai, hidraulikai részre vonatkozik, hanem a különböző vezérlési megoldásokra is. Ezért is nagyon fontos szerepet fog betölteni a Kamleithner felújított oktatóterme, hogy minél többet tudjunk átadni ebből a tudásból.”

A következő előadó dr. Bánhidi László professzor, Macskásy Árpád nevelt fia volt, aki egy rövid és személyes megemlékezést tartott a Macskásy professzor életútjáról és szakmai tevékenységéről. Az előadását azzal a kedves gondolattal fejezte be, hogy a professzor munkássága bizonyítja, hogy nem hiába élt, és ő a nevelt fiaként örökké hálás neki. Bánhidi László professzor úr ünnepi gondolatait követően Chappon Ákos, a Kamleithner Budapest Kft. tulajdonos cégvezetője az oktatás és a gyakorlati élet kölcsönhatásait taglalta: „mi úgy gondoljuk, hogy a felsőoktatási intézményeknek szükségük van a gyártó, forgalmazó cégek segítségére, hiszen egy hihetetlen gyors technikai világban élünk, ahol sok és nagyon gyors olyan változás van, amit az oktatási rendszer nehezen tud követni. Az oktatás nem állhat meg az iskolában, tehát nekünk segítenünk kell és meg kell találnunk azokat, akik a légtechnika területén szeretnének tevékenykedni és folyamatosan építenünk kell az ő tudásukat, hogy mindig az aktuális és legfrissebb megoldásokat tudják kínálni, tervezni, építeni.

Az oktatóterem kialakításánál éppen az volt a cél, hogy amiről beszélünk, kézbe is lehessen venni, meg lehessen fogni, a termékek többségét pedig szét lehet szedni, meg lehet nézni, hogy mi az, amit a tervezők terveznek, a kivitelezők pedig később beépítenek. Külön öröm számunkra, hogy a Helios márkát forgalmazhatjuk és képviselhetjük itt Magyarországon, hiszen jó érzés olyan termékhez adni a nevünket, ami nem csak tegnap volt beépíthető, de már most megfelel a különböző ErP szigorítási irányelveknek is. Ma már a technika szerencsére ott tart, hogy akár távoli helyszíneken is be tudunk mutatni pl. egy elkészült munkát, egy gépházat, vagy egy gépészeti helységet. Erre a virtuális szemüveg ad lehetőséget és a továbbiakban szeretnénk ezt a technikát még inkább kihasználni, még több mindent bemutatni ezen keresztül.”

A rendezvény folytatásában Sinkó-Várnagy Mihály csellóművész előadása következett ismét. Befejezésül a hivatalos átadás, szalagvágás következett és a jelenlévők megtekintették az épületben kialakított Épületgépészeti Múzeum állandó kiállítását, ahol sok oktatással és Macskásy Árpád tanár úr személyével kapcsolatos tárgyat is láthattak.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam