belépés / regisztráció
2021. február 25. csütörtök
Aktuális lapszám

A korszerű, energiatakarékos épületgépészeti rendszerek kialakításában szeretnénk partnerek lenni

„Jó minőségű termékeink segítenek minket az eladásokhoz” nyilatkoztad egy évvel ezelőtt. Most, hogy már jobb helyzetben vagyunk, mert kicsit megmozdult az építőipar, kis élénkülés érezhető a hazai épületgépész piacon is, még mindig tartod ezt a véleményedet?”- teszem fel a kérdésemet a mindig vidám és jókedvű Marosi Balázsnak, a Herz Armatúra Hungária Kft. vezetőjének. 

 

Igen, a jó minőségű termékek mindig is szükségesek egy olyan épületgépész piacon, mint a hazai és talán mondhatom, hogy nemcsak a magyar piacon, hanem bárhol a világon. És még ezt is túl kell manapság szárnyalni, mert nem csak a termékek számítanak, hanem egyre fontosabb az is, hogy milyen szolgáltatást tudunk nyújtani a termékek mellé.

Nyolc éve vagy már az ügyvezetői pozíciódban, de majdnem ennyi ideje válság is van körülöttünk. Hogyan értékeled a jelenlegi lehetőségeiteket? Segít a hírnév, vagy a minőség?

Azt gondolom, hogy igen: mind a termék neve, ami már több mint 40 éve ismert és kedvelt a hazai piacon, mind pedig a minőség. No és nem utolsó sorban az, hogy továbbra is stabilak vagyunk a magyarországi piacon, sőt fejlődni tudunk. De ehhez hozzá tartozik az is, amit az előbb már említettem, hogy nem csak a termék minősége, megjelenése, hanem a szolgáltatás is, amit a termékekhez nyújtunk, nagyon fontos.

Mindig ugyanazzal az üzleti körrel dolgoztok, vagy sikerül új partnereket is szereznetek?

Nagy részben változatlan a partneri körünk. Új belépők jelen helyzetben nem nagyon vannak, pontosabban olyan közeli kapcsolat, hogy tőlünk vásárolnának, nincsen. Folyamatosan a nagykereskedelmi partnereinkre épül a kereskedelmünk. Tervezői, kivitelezői partnereink viszont egyre többen vannak, egyre többen ismerik meg a HERZ márkanév mögött rejlő lehetőségeket, ami szinte mindenre tud megoldást kínálni.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy az anyavállalat tulajdonosa, Dr. Gerhard Glinzerer úr tavaly kijelentette, hogy biztos abban, hogy a Herz ezt a „válságos” időszakot sikerrel fogja túlélni. Úgy tűnik, ez így is van, hiszen már a harmadik jelentős gyártóvállalat átadására invitálnak bennünket. Melyek is ezek?

A Herz, nyugodtan mondhatjuk, hogy már konszern méretűvé kezd válni, évről évre folyamatosan fejlődik. Szinte nem telik el úgy év (az utóbbi 5-6 évet tekintve), hogy valamilyen gyártói egység ne lépne be a Herz családi körébe, de továbbra is csak és kizárólag az EU-n belüli országokban vannak ezek a gyártóegységek. Kérdésedre válaszolva, jelen pillanatban is van két olyan gyártóegység, amely frissen csatlakozott a vállalatcsoporthoz, de erről majd később jelentetnénk meg bővebb információt a Magyar Installateur oldalain.

Egyébként a Herz itt, Magyarországon nem gondolkodik gyártásban? Ez is erősíthetné a hazai pozíciótokat!

Teljesen új gyártóegység építésében nem gondolkodunk, inkább olyan gyártó helyek megvásárlásával, beintegrálásával bővülünk, amelyek valamilyen szinten csatlakozhatnak ahhoz az ideához, amit a Herz vállalatcsoport képvisel, de ilyen megkeresés Magyarországon még nem volt. Amúgy igen, egyetértek veled, valóban még stabilabbá tenné a pozíciónkat, de minden egyes gyártóegység, amelyet megvásárolt a vállalatcsoport, igen közel van a nyugati határszélhez, így ez már csaknem olyan, mintha Magyarországon lenne.

A hírnév kialakítása – esetetekben a fenntartása – egyébként nem csekély energiát és költséget igényel. Ti is sokat tesztek ennek érdekében. Új termékeket hoztok be, folyamatosan oktatást szerveztek tervező, kivitelező partnereitek számára, új szakmai „bibliát”, Herz-es szakkönyvet írtatok. Mondanál ezekről valamit?

Nagyon nagy megtiszteltetés ért bennünket úgy másfél-két évvel ezelőtt, amikor a cég tulajdonosa, dr. Gerhard Glinzerer úr, felkért bennünket arra, hogy írjunk, szerkeszszünk egy, a Herz márkanév alatt már ismert, hidraulikai beszabályozással foglalkozó szakkönyvet, amely a már ismert hidraulikai könyvünk folytatása lenne. Ezt kollégám, Doholuczki Tibor, illetve a BME-ről dr. Csoknyai István úr segítségével sikerült megalkotni. A könyv szakmailag rendkívül összefogott, átfogó képet ad a hidraulikai beszabályozásokról az épületgépészet területén, kiegészítve ezeket kapcsolási rajzokkal, értelemszerűen a Herz termékein keresztül bemutatva a lehetőségeket, műszaki megoldásokat, és a hidraulikai elméletet. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a címe nem véletlenül lett a „Több, mint hidraulika…”. A könyvben megtalálhatóak olyan témák, fejezetek, amelyek itt jelentek meg először és jelentősen bővítik a hidraulikáról alkotott ismereteinket. Sikerült egy eléggé jelentős szakmai terjedelmű kötetet összeállítania a szerzőpárosnak, amely most már az idei előadási sorozatunk gerincét képviseli. Ezen végighaladva ismerhetjük meg az általunk jónak tartott hidraulikai rendszerek kialakítását, beszabályozását. Ezen felül ebből az európai Herz leányvállalatok által terjesztett könyv is lesz, hiszen most magyarról fordítják német nyelvre, utána pedig az összes többi európai nyelvre.

Úgy tudom, hogy „anyavállalati jóváhagyással” folytattátok az oktatási intézmények támogatását is, nem kis anyagi ráfordítással. Megéri ez a tevékenység, vagy csak a hírnév kötelez?

Ez a Herz-nél lényegesen több mint a hírnév. Sőt, azt mondanám, hogy nem is a hírnév a fő motiváció, hanem az, hogy a fiatal, feltörekvő generációknak korszerű ismereteket adjunk át. Hiszen, ha már az iskolapadban megismerhetik az elméletet, a termékeket, akkor ezen ismereteket a későbbiekben csak kamatoztatni tudják. Ha már az iskolákban megtanulják a helyes hidraulikai, épületgépészeti rendszereket, akkor az iskola elvégzése után lényegesen több tudással, szélesebb termékismerettel tudnak majd kilépni a piacra, ami az ő elhelyezkedésüket is könnyebbé teszi.

Egyébként milyen évet zártatok? Volt itt Glinzerer úr az év zárásakor? Ő ugyanis azt nyilatkozta egy alkalommal, hogy csak akkor utazik Magyarországra, ha gond van.

Igen, valóban ezt szokta mondani, ezért nem is találkoztunk. Ami a 2013-as évünket illeti, azt lehet mondhatni, hogy fejlődés volt az előző évekhez képest. Nem csökkentünk létszám vonatkozásában, és emellett több olyan üzletágunk van, ahol megerősödtünk, sőt meg kellett erősödnünk, mert a piac ezt igényelte. Gondolok itt a projektes üzletágra, ahol létszámbővítést hajtottunk végre, ami egy nagyon jó döntés volt, hiszen ez a részlegünk azóta is teljes kihasználtsággal működik.

Milyen tervekkel, célkitűzésekkel vágtatok neki a 2014-es évnek?

A 2014-es évre voltak, illetve vannak olyan terveink, amelyek az eddigi múltunkhoz képest nagyobb léptékűek, gondolok itt egy tervezői szoftver bevezetésére, ami folyamatban van és a nyár közepére, végére mindenképpen elkészül. Ez egy AutoCAD alapú tervező szoftver, amely mind a számításokat, méretezést, hidraulikai terv elkészítését lehetővé teszi, és kapcsolási rajzokat is felajánl, tehát lényegében egy komplett épületgépészeti programot szeretnénk bevezetni a piacra. Ez eddig nálunk hiányzott. Továbbá a projekt üzletágunknál a beszabályozási részlegünket szeretnénk erősíteni, mert kollégáim munkájának köszönhetően egyre nagyobb igény van arra, hogy a rendszereket hidraulikailag beszabályozzuk. Ez jelenti azt is, hogy a szakma felismerte, hogy szükség van erre és bennünket is megtaláltak. Mi végzünk ilyen munkát akár idegen termékekre is.

Térjünk át egy kicsit a privát életedre! Milyen változásokról tudsz beszámolni? A nagyfiad 18 éves lett, az ő esetében, gondolom, már más kérdésekre kell választ adni, mint a két kisebb, kamaszkorú gyermekednél.

Igen. Bár még nem tartunk az érettséginél, az új iskolai rendszer lehetőségei miatt, így még a továbbtanulásról sem kellett nagyon gondolkodnunk, de próbálunk lépést tartani a korral. De valóban, Dánielnél már más a mozgató rugó, az érdeklődési kör, mint a kisebb gyerekeknél, ehhez pedig nekünk is alkalmazkodnunk kell. Egyébként a gazdasági, közgazdasági irány érdekli őt.

A kisebbek természetesen már nem is olyan kicsik. A 15 éves, Marcell fiam nagyon kacsingat az orvosi pálya felé, ő most volt nyolcadikos és olyan iskolába sikerült felvételt nyernie, ahol emelt szinten foglalkoznak biológiával. A legkisebb gyermekem kislány, Fanninak hívják, bár azt, hogy „kislány” már ő is kikérné magának, ő még távolabb áll a továbbtanulás kérdésétől.

Változott valami a szabadidő eltöltésedben, esetleg már keményen sportoltok? Egyáltalán, még ti találjátok ki a programokat, vagy már a gyerekek fújják a passzát szelet?

A „kemény sportolás” terén semmi sem változott, de hát nézz rám! És igen, most már inkább mi alkalmazkodunk a gyerekekhez, hiszen nekik is egyre több elfoglaltságuk van, egyre nehezebb összehozni a nyári szabadságot, mert mindig, mindenkinek más elfoglaltsága, saját programja van. Nehéz akár egy hetet is úgy összehozni, hogy mindenki ráérjen.

Itt az ismételt lehetőség! Üzenj valamit a szakmánknak, esetleg a partnereiteknek!

Ez mindig egy nehéz része a beszélgetésnek. De én továbbra is azt tudnám csak mondani, hogy mindenképpen minőségi termékekkel és minőségi tervszerű kivitelezéssel, attól nem eltérve szabad megvalósítani egy épületgépészeti rendszert ahhoz, hogy energiatakarékosan, korszerűen és hosszú távon tudjon működni. És ebben mi partnerek vagyunk! Mert minőséget kínálunk, kedvező áron, kitartó, kiváló teljesítmény mellett.

Pongrácz Lajos
főszerkesztő

A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam