belépés / regisztráció
2021. február 25. csütörtök
Aktuális lapszám

A hőszivattyús technológia hazai alkalmazásának „eredményei” 2012-ben

Nem túl hálás feladat az, amikor a hazai hőszivattyúzás 2012. évi „eredményeiről” kell beszámolni, tekintettel arra, hogy piaci fejlődésről, eladások növekedéséről nem beszélhetünk. 

 

A gazdasági válság és a megújuló energiák, mint valós lehetőség iránti érdeklődés csökkenése miatt tovább romlott az éves eladási statisztika. Mindehhez társult a kormányzati megújuló energia tervek ismételt átdolgozásának újabb hírei és a 2012-ben hiába várt KEOP pályázati kiírások megjelenése. Ez a kedvezőtlen makro környezet a szakterületet hátrányosan érintette. Az eladási statisztikát az 1. diagram mutatja.

Miközben 2010-ig a hazai földhős hőszivattyús piac tudott EU TOP 15 szintű listában szerepelni 5 projekttel, ez a folyamat mostanra legállt, mivel jelenleg nincsenek nagy állami, vagy multinacionális vállalatok általi példamutató környezetvédelmi szemléletű beruházások hőszivattyús technológiával. 2012-ben talán 4- 5 olyan projekt volt, ahol a néhány 100 kW hőszivatytyús teljesítmény beépítésére szükség volt. Ez a helyzet nagy piaci árversenyt indított el, amelynek káros következménye, hogy olyan vállalkozások is szerephez jutottak, akik csak a minőség rovására és a rendszergarancia elhagyásával tudtak teljesíteni. Ez a generálkivitelezői hozzáállás hosszabb távon nem szolgálja a szakterület fejlődését, mert pontosan a minőségi színvonalat garantáló, felkészült vállalkozások elől veszi el a munkalehetőséget.

Talán ez megelőzhető, a javaslatunkra a pályázatoknál alkalmazott hőszivattyús SPF garancia vállalásával. A minőség biztosítása érdekében további lépést tettünk a földtani és a gépész tervezők, kivitelezők EU minősítésű oktatásának bevezetésére. Ma elmondhatjuk, hogy az első EUCERT és GEOTRAINET szakoktatások megszervezéséhez már csak néhány hónap kell. Ezzel kibővül korábbi oktatási munkánk, amelyet például a Magyar Mérnöki Kamarával együtt végeztünk hőszivattyús mesteriskolák szervezésével.

2012-ben is aktívan folytattuk a közös megújuló energia érdekérvényesítést a Megújuló Energia Platform (MEP) tagjaként és továbbra is csak reménykedni tudunk abban, hogy a kormányzat NCST 2020-ra tervezett megújuló energia fejlesztési programjában a hőszivattyús technológia alkalmazásának intenzív fejlesztése megvalósul. A program tervszámait mutatja a mellékelt 2. diagram.

Ennek a hőszivattyús fejlesztésnek a szakmai megalapozására egy „GEO POWER” nevű akcióterv tanulmány is készült, amely feldolgozta a hazai hőszivattyús fejlesztés minden szegmensét. A 2012-es évet a MAHŐSZ új vezetőségének megválasztására összehívott közgyűléssel zártuk, ahol elnöki pozícióra jelölést nem vállaltam, mivel 5 évi vezetői munka után egy új és megfiatalított vezetésű és kibővített tagságú szövetség további sikeres munkájában bízom, utódom dr. Maiyaleh Tarek BME Energetikai Gépek Tanszék docense vezetésével. 

DR. ÁDáM BéLA
ügyvezető, HGD Kft
alapító elnök, Mahősz

A szerzõ egyéb cikkei:

  Aktualitások a magyar hőszivattyús szakterületen
  Hőszivattyús szakmai konferencia 2016
  Hőszivattyús helyzetkép 2016 októberében
  Megújuló energia alkalmazásának helyzete 2015 elején
  A Construma-Reneo 2014 tükrében a megújuló energiákról

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam