belépés / regisztráció
2020. november 29. vasárnap
Aktuális lapszám

A földhő, mint megújuló energia és a hőszivattyúzás fejlődési lehetőségei 2012-ben

2012 tavaszán a szokásos energetikai konferenciák sorozatát éljük, csak egy kicsit más légkörben és létszámmal, mint néhány évvel korábban. A résztvevők száma csökkent, a témák a gazdasági válság miatt részben aktualitásukat vesztették és a megújuló energiákkal, mint valós lehetőséggel szemben is egyre nagyobb kétségek ébrednek a hagyományos energia szektorban.

 

A hazai hőszivattyús szakterület az elmúlt négy évben megközelítő becslés alapján 1000 db hőszivattyút tudott forgalmazni. A mindenki által ismert általános gazdasági problémák hatására úgy tűnik, hogy 2011-ben még ezt az eladási számot sem értük el.

Ezt mutatja az 1. diagram.

Ennek a stagnálásnak van azonban néhány kiemelhető speciális oka. Véleményünk szerint mióta lemondott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakterületért felelős államtitkára és a főosztályt is teljesen megszüntették - remélhetően csak átmenetileg - a megújuló energia szakterülete kormányzati szakmai képviselet nélkül maradt. A MAHŐSZ is elvesztette azt a több évig tartó szakmai alapú konzultációs lehetőséget, melynek eredménye lett a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési terv 2020 szakmai anyag, amelyet beadtak az EU brüsszeli szakbizottságához is. Ebben jóváhagyták a hazai hőszivattyús fejlesztési tervet 2020-ig, melyet a MAHŐSZ állított össze.

A terv jelentős mértékű fejlesztést irányzott elő, melyet a 2. ábra mutat, a beadott NCST 2020 anyagból. A tervek mellé elkészítettük a megvalósítás pénzügyi és egyéb gazdasági vonatkozású forgatókönyvét is, a szükséges támogatási igénnyel együtt.

Most ezt a megújuló energiatámogatási programot is kétségek övezik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) megbízásából az ELGI-MÁFI most átalakuló közös szervezete vizsgálja a hazai energia és ásványvagyonra alapozott fejlesztési lehetőségeket, terveket. Ezért a hazai geotermikus energia és sekély földhő stratégiai felhasználása ismételten kérdéses, pályázati támogatásuk szünetel, hiszen a 40 milliárdos támogatási programról a 2011. októberi bejelentés óta további érdemi információ nincs. Javasoltuk, hogy az EU strukturális alap átcsoportosításának jóváhagyásáig is legyen egy átmeneti, kisebb összegű, megújulós hazai támogatási alap, amely elindíthatja a 2012. márciusi pályázati rendszert, sajnos ez a megoldás eddig nem valósult meg. Ennek hatására félő, hogy a 2012. évi -amúgy is csökkent mértékű - beruházásoknál a hőszivaty-tyús rendszerek alkalmazását a beruházók támogatások hiányában nem tudják megvalósítani. Visszatérő vélemény a tavaszi energia konferenciákon, hogy a megújuló energiatámogatásokat végeredményben a társadalomnak kell megfizetnie az energia árakban. Ezzel szemben tény, hogy Nyugat-Európában, a megújuló energiák alkalmazásának és az ehhez szükséges eszközök fejlesztésének sikeres programját 10-15 éves támogatási programmal hajtották végre. Ebben szerepeltek például adóvisszatérítések, beruházási támogatások egyéb módszerekkel. A hazai energiapolitikának el kell döntenie, hogy a hazai megújuló energiaforrásokra alapozott technológiákkal ki akarja-e váltani, például a fűtési piacról az import gáz jelentős részét, vagy továbbra is a deviza kiszolgáltatottságunkat növeljük a drága orosz gáz használatával. A kérdésre a válasz józan, externális költségeket is elemző vizsgálatok alapján csak a megújuló energiák hazai alkalmazásának fokozott fejlesztése és támogatása lehet és ebben a hőszivattyús technológiának is kiemelt szerep juthat.

A jelzett kedvezőtlen helyzetben pozitívan értékeltük a 2011. novemberben megalakult Magyar Megújuló Energia Platform (MEP) kezdeményezését az összes megújuló energia szakterület integrálására és a kormányzati kapcsolatok felvételére Dr. Glattfelder Béla elnök úr vezetésével. Az első szakmai vezetői megbeszélésünk során egyeztetést kezdeményeztünk a Magyar Energia Hivatal vezetőivel, akiktől megtudtuk, hogy az időarányos megújuló energia használati részarányt az ország teljesíti 7,4% nagyságrendben, igaz a tűzifa erőművi elégetésével. E nélkül az arány 4% körül lenne. Ehhez kapcsolódóan a METÁR támogatási rendszer bevezetése is kitolódik 2013. 07. 01-jére. Mindezen körülmények nem adnak kedvező perspektívát a hazai megújuló energiák intenzívebb térnyerésének.

További figyelmeztető jel a 2011. október óta igénybe vehető lakossági napkollektor pályázat tapasztalata. A közel 3 milliárdos keret felhasználására még a másodszor meghosszabbított május 15-ig terjedő időszakban sincs remény, tehát jelzés értékű, hogy a lakosság még 50%-os támogatási arány mellett sem tud anyagi helyzete miatt élni ezzel az egyébként kedvező pályázati lehetőséggel.

A MAHŐSZ véleménye, hogy az épületek energiahatékonyságának javítására és a megújuló energiák alkalmazására korábban meghirdetett programot legalább a középületek tekintetében el kellene indítani. Ez az egész építési szektor részére kiutat jelenthetne a gazdasági válság káros hatásaiból.

A szakterületünket érintő körülmények részletezése után néhány olyan szövetségi munkáról is beszámolnánk, amelyeket a szakma jövője érdekében végzünk.

Ezek között a GEOPOWER projekt az egyik nemzetközi tevékenység, melyben részt veszünk. A projektben 8 EU ország mintegy 16 projektjét vizsgáltuk műszaki, környezetvédelmi, gazdasági és átültethetőségi szempontból. Számos pozitív tapasztalattal gazdagodtunk. A projekt zárása 2012. júniusban lesz.

Egy másik jelentős terület a hőszivattyús oktatás és minősítés szervezett bevezetése.

Ebben az Európai Geotermális Szövetség (EGEC) és az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) is segítségünkre van. A képzési anyaggal rendelkezünk. A magyar képviselőt delegáltuk az EU szakbizottságba, Tóth László geológus személyében.

Ebben az évben terveink szerint megszervezzük az oktatási és minősítési szervezetet és megtartjuk az első képzéseket a hőszivattyús primer rendszerek szerelőinek, tervezőinek, geológusainak és fúrási szakembereinek. Ennek érdekében együttműködünk a társ-szakszövetségekkel. Ennek egyik jó példája lesz a Magyar Termálenergia Társaság (MTET) és a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) szervezésében, a május végére tervezett közös konferencia, amely bemutatja a legújabb szakterületi eredményeket, projekteket és az aktuális feladatokat.

Összefoglalva: a hazai hőszivattyúzás előtt ismét kihívások állnak, de mivel mi ehhez már a korábbiakban is hozzászoktunk, ezért csak az aktuális feladatokra koncentrálunk, hogy minél nagyobb mértékben előrelépjünk a fejlesztési terveinkben.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam