belépés / regisztráció
2021. március 7. vasárnap
Aktuális lapszám

A Bosch Termotechnika Buderus márkája a piac új lehetőségeire koncentrál

A Buderus, a magyar fűtéstechnikai piac egyik legjelentősebb rendszerszállítójaként, új időjáráskövető szabályozó család bevezetésével növeli rendszereinek hatékonyságát. A jelenlegi EMS szabályozócsalád bővített kiadása EMS plus néven a szolár rendszerek teljes rendszerbe illesztését hozza, néhány olyan szabadalmaztatott szolár funkcióval, amelyek eddig csak egy drágább sorozat sajátjai voltak.

 

Az RC100-as helyiséghőmérséklet- szabályozó új a Buderus szabályozó választékában, és egy olcsóbb alternatíva olyan rendszerek számára, ahol nincsen szükség bővebb programozási feladatok ellátására. Az RC100 egyszerű helyiséghőmérsékletszabályozóként, egy nem kevert fűtési kör szabályozására képes, valamint egy master időjárásfüggő szabályozó távérzékelőjeként használható. A szabályozó hőmérséklet korrekció elvégzésére, valamint az esetleges hibakódok megjelenítésére képes.

Az EMS szabályozócsalád alap időjáráskövető szabályozója az RC25 új szintre lép, és elődjéhez hasonló funkciókkal RC200-ként modulációt támogató helyiséghőmérséklet-szabályozóként, vagy egy körös időjáráskövető szabályozóként az alábbi fontos funkciókat támogatja:

  • két szabadon programozható hőmérsékleti szint (emelt és takarékos), valamint fix fagyvédelmi hőmérséklet,
  • heti program, napi 6 kapcsolási idővel a fűtés számára,
  • szolár használati melegvíz funkciók,
  • szolár optimalizáció,
  • kompatibilis az MM100 és MS100 modulokkal.

Az RC35 rendszerszabályozó szintén új utódot kap az RC300 képében. A megújult rendszerszabályozó immár a 4 fűtési kör, és a szolár melegvíz-készítési funkciók mellett a szolár fűtésrásegítést is támogatja. Az új szabályozó üzembe helyezését egy rendszer-felismerés „varázsló” is segíti. Az RC300 két használati melegvíz-tárolót, medencetöltést, valamint kaszkádmodult is tud kezelni, ezzel funkcionalitása majdnem eléri a jelenlegi 4000-es szabályozó sorozat szintjét, annál jobb ár-érték aránnyal, modernebb megjelenés mellett. Az EMS plus szabályozók a teljes szolár integráció mellett az új sorozatú hőszivattyúkat is rendszerben kezelik, ezzel minden megújuló energiaforrást egy szabályozó felügyel.

Egy összetett rendszerszabályozó legfőbb előnye amellett, hogy az öszszes energiaforrást felügyeli az, hogy a szoláris energianyereség információi alapján a lehető legalacsonyabbra csökkenti a primer energia (gáz) bevitelt. A gázfogyasztás csökkentésében a szabadalmaztatott Solar Inside optimalizáció játszik fő szerepet.

A Solar Inside optimalizáció alapvetően két folyamatot optimalizál:

  1. aktív optimalizációval a használati melegvíz-készítés energiafelhasználását,
  2. passzív optimalizációval a fűtés algoritmusát és azzal az energiabevitelt.

Az algoritmus alapját az képezi, hogy adott a szoláris energiamenynyiség, hiszen a szabályzó ismeri a szolár kör térfogatáramát (szivattyú-moduláció ismert), a kollektor és tároló hőmérsékletét, valamint a szolár folyadék fajlagos hőkapacitását. Ha ismert a mindenkor kinyert szoláris energia, akkor adatgyűjtéssel a szabályozó már könnyen képez egy napi és egy órai referencia-hőmenynyiséget, amelyek az elmúlt 30 nap, illetve az elmúlt óra legmagasabb beérkezett energiái alapján képződnek. A szabályozó az optimalizálás során minden pillanatban összehasonlítja az aktuálisan mért szoláris energiát a referencia órai és a referencia napi (elmúlt 30 napi) hőmérséklettel.

A szabályozó beállításánál az ügyfél be tudja állítani, hogy a szolár HMV-tároló gázzal fűtött felső részének a gázkészülék számára beállított hőmérséklete milyen virtuális hőmérsékletre csökkenjen abban az esetben, ha jelentős a benapozás és várunk a szolár energiára. Minimum komfort hőmérséklet: 45 °C, tehát ilyen hőmérsékletű meleg víz mindig rendelkezésre áll. Ha elegendő szolár nyereség érkezik a rendszerbe, akkor a szabályozó a minimum komfort és az előzőleg beállított melegvíz-hőmérséklet között arányosan lecsökkenti a virtuális hőmérséklet-eltolás mértékét. Ez az aktív optimalizálás, amely a HMV-termelésben felhasznált primer energiabevitelt késlelteti (és csökkenti) a szolár benapozás arányában.

Passzív optimalizáláshoz az ügyfél beprogramozhatja úgy a szabályozót, hogy szoláris benapozás esetén maximálisan mennyivel csökkenhet egy virtuális szintre a beállított szobahőmérséklet. Az optimalizáció lényege, hogy a nagy üvegfelületeken besugárzott napenergia felmelegíti a helyiség hőmérsékletet, amelyet már esetleg felmelegített a szabályozó, így a túlfűtött szobalevegő kilép a komfortzónából. A szolár kollektorokról nyert információ alapján a pillanatnyi szoláris energiát összehasonlítva, a szabályozó képes az órai referenciahőmérséklettel arányosan beállítani a csökkentés mértékét, azaz teljes benapozás esetén (aktuális = előző órai maximummal) a teljes csökkentés mértékével (max. 5K) lecsökkenti a beállított szobahőmérsékletet a virtuális szintre. Ez a paszszív optimalizáció az előremenő fűtővíz hőmérsékletének csökkentése útján jelentős primer energia megtakarítást eredményez.

Mind az aktív, mind pedig a paszszív optimalizációra érvényes, hogy szoláris energianyereségnél, azaz komoly benapozás esetén a gázkészülék blokkolásával, illetve a fűtővíz hőmérsékletének csökkentésével primer energiát spórol meg a tulajdonosnak/ felhasználónak.

Az EMS plus család szabályozói és kapcsoló moduljai 2014 őszétől kerülnek forgalomba.

Robert Bosch Kft.
Termotechnika üzletág

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam